Angajaţii rafinăriei din Taranto aparţinând "Eni" SpA, cel mai mare producător de petrol din Italia, au declanşat, vineri dimineaţa, o grevă de 24 de ore, ca protest faţă de lipsa de investiţii în această fabrică, potrivit anunţului făcut de Isidoro Petrini, reprezentant al sindicaliştilor. Potrivit acestuia, oprirea lucrului a redus producţia la 70-80%, nivel minim necesar funcţionării în siguranţă a unităţii de procesare a ţiţeiului.
Mişcarea grevistă a mai avut la bază suspendarea unor angajaţi, acuzaţi că nu au reuşit să împiedice furturile de combustibili.
Rafinăria din Taranto (sudul Italiei) este un centru de distribuţie pentru regiunea Puglia şi poate procesa 110.000 barili de ţiţei zilnic, potrivit datelor Bloomberg.
Profitul "Eni" - în creştere
"Eni" a anunţat, vineri, că şi-a majorat cu 37% profitul în trimestrul al treilea, datorită preţurilor mari de pe piaţa de profil şi a sporirii producţiei sale, în baza achiziţiilor făcute. Profitul net al companiei a crescut la 2,94 miliarde de euro (3,74 miliarde de dolari), de la 2,15 miliarde de euro în trimestrul al treilea din 2007. Dacă se exclud fluctuaţiile valorii stocurilor, profitul a crescut cu 53%, la 2,89 miliarde de euro, în vreme ce analiştii aşteptau 2,42 miliarde de euro.
Anul trecut, "Eni" a cheltuit aproape 14 miliarde de dolari pe achiziţia de câmpuri de ţiţei şi gaze din Golful Mexic, Congo şi Turkmenistan.
Producţia companiei a crescut cu 6,3% în trimestrul al treilea, la 1,76 milioane de barili pe zi. "Eni" aşteaptă ca, pe întreg anul curent, producţia medie să crească cu 3% faţă de anul trecut, când însuma 1,74 milioane de barili/zi.
Conducerea societăţii italiene urmăreşte majorarea producţiei acesteia cu 4,5% pe an, în medie, până în 2011.
Acord cu "Gazprom" şi "Enel"
"Eni", gigantul rus al gazelor naturale "Gazprom" şi producătorul italian de utilităţi "Enel" au decis, săptămâna trecută, să dezvolte activele din Rusia ale celor două companii italiene.
Directorul executiv al "Eni", Paolo Scaroni, cel al "Enel", Fulvio Conti, şi omologul lor de la "Gazprom", Alexei Miller, s-au întâlnit la Roma, unde au stabilit că vor coopera pe viitor, semnând acorduri privind dezvoltarea activelor "Arctic Gas" şi "Urengoil".
În 2007, "Eni" şi "Enel" au cumpărat zăcăminte în nord-vestul Siberiei, în cadrul unor licitaţii de lichidare. Acestea au aparţinut fostului grup petrolier "Iukos". În aprilie 2007, cele două companii italiene au investit, în acest sens, 852 milioane de dolari pentru înfiinţarea unei societăţi mixte, "SeverEnergia", deţinută în proporţie de 60% de "Eni" şi 40% de "Enel".
"Gazprom" s-a angajat să preia o participaţie la "SeverEnergia".