Grevă la "Eni"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 noiembrie 2008

Grevă la "Eni"

Angajaţii rafinăriei din Taranto aparţinând "Eni" SpA, cel mai mare producător de petrol din Italia, au declanşat, vineri dimineaţa, o grevă de 24 de ore, ca protest faţă de lipsa de investiţii în această fabrică, potrivit anunţului făcut de Isidoro Petrini, reprezentant al sindicaliştilor. Potrivit acestuia, oprirea lucrului a redus producţia la 70-80%, nivel minim necesar funcţionării în siguranţă a unităţii de procesare a ţiţeiului.

Mişcarea grevistă a mai avut la bază suspendarea unor angajaţi, acuzaţi că nu au reuşit să împiedice furturile de combustibili.

Rafinăria din Taranto (sudul Italiei) este un centru de distribuţie pentru regiunea Puglia şi poate procesa 110.000 barili de ţiţei zilnic, potrivit datelor Bloomberg.

Profitul "Eni" - în creştere

"Eni" a anunţat, vineri, că şi-a majorat cu 37% profitul în trimestrul al treilea, datorită preţurilor mari de pe piaţa de profil şi a sporirii producţiei sale, în baza achiziţiilor făcute. Profitul net al companiei a crescut la 2,94 miliarde de euro (3,74 miliarde de dolari), de la 2,15 miliarde de euro în trimestrul al treilea din 2007. Dacă se exclud fluctuaţiile valorii stocurilor, profitul a crescut cu 53%, la 2,89 miliarde de euro, în vreme ce analiştii aşteptau 2,42 miliarde de euro.

Anul trecut, "Eni" a cheltuit aproape 14 miliarde de dolari pe achiziţia de câmpuri de ţiţei şi gaze din Golful Mexic, Congo şi Turkmenistan.

Producţia companiei a cres­cut cu 6,3% în trimestrul al treilea, la 1,76 milioane de barili pe zi. "Eni" aşteaptă ca, pe întreg anul curent, producţia medie să crească cu 3% faţă de anul trecut, când însuma 1,74 milioane de barili/zi.

Conducerea societăţii italiene urmăreşte majorarea producţiei acesteia cu 4,5% pe an, în medie, până în 2011.

Acord cu "Gazprom" şi "Enel"

"Eni", gigantul rus al gazelor naturale "Gazprom" şi producătorul italian de utilităţi "Enel" au decis, săptămâ­na trecută, să dezvolte activele din Rusia ale celor două companii italiene.

Directorul executiv al "Eni", Paolo Scaroni, cel al "Enel", Fulvio Conti, şi omologul lor de la "Gazprom", Alexei Miller, s-au întâlnit la Roma, unde au stabilit că vor coopera pe viitor, semnând acorduri privind dezvoltarea activelor "Arctic Gas" şi "Urengoil".

În 2007, "Eni" şi "Enel" au cumpărat zăcăminte în nord-ves­tul Siberiei, în cadrul unor licitaţii de lichidare. Acestea au aparţinut fostului grup petrolier "Iukos". În aprilie 2007, cele două companii italiene au investit, în acest sens, 852 milioane de dolari pentru înfiinţarea unei societăţi mixte, "SeverEnergia", deţinută în proporţie de 60% de "Eni" şi 40% de "Enel".

"Gazprom" s-a angajat să preia o participaţie la "SeverEnergia".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb