Grevă la Filatura de bumbac din Carei

Ciprian Fabian
Ziarul BURSA #Companii / 7 decembrie 2004

Unitatea deţinută de germanul Arnold Neisse se confruntă cu grave probleme finaciare, curentul şi telefoanele fiind tăiate în urmă cu două săptămîni

Angajaţii Filaturii de bumbac din Carei au declanşat, la sfîrşitul săptămînii trecute, o grevă spontană. Cei peste 200 de salariaţi sînt nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile aferente lunii noiembrie, respectiv avansurile pentru luna curentă. Angajaţii Filaturii de bumbac nu mai au de lucru de peste o săp-tă-mînă, de cînd "Electrica" a tăiat curentul din cauza neplăţii facturilor. Conducerea firmei i-a trimis acasă pe muncitorii sec-ţiei de filatură şi pe cei ai croitoriei. Oamenii au fost amînaţi permanent de către reprezentanţii patronatului german, spu-nîn-du-li-se că situaţia va fi rezolvată în următoarele zile. Însă vineri răbdarea muncitorilor a luat sfîrşit, declanşîndu-se o gre-vă sponta-nă în faţa uni-tăţii.

Angajaţii susţin că au ajuns la limitele disperării din cauza lipsei banilor. Angajaţii au ameninţat că nu vor pleca acasă pînă cînd nu li se vor achita în întregime drepturile băneşti res-tante. Oamenii sînt nemulţumiţi şi că nu le sînt plătite contribuţiile către diferitele bugete ale statului, chiar dacă acestea le sînt reţinute pe ştatul de pla-tă. Potrivit greviştilor, CAS-ul este achitat în mod individual de firmă doar în cazul salariaţilor bolnavi, astfel încît aceştia să beneficieze de servicii medicale gratuite. Cu alte cuvinte, dacă nu eşti bolnav, nu ţi se plătesc asigurările medicale. Muncitorii mai susţin că nu le este plătită nici contribuţia la fondul de şomaj, motiv pentru care nu ar putea beneficia de acest ajutor.

Promisiuni şi iar promisiuni

În încercarea de a lămuri situaţia, angajaţii Filaturii au în-cercat să-l contacteze pe Vasile Cociorva, liderul lor de sindicat. Acesta era plecat la Baia Mare pentru a discuta cu Adrian Sîn-georzan, directorul economic al grupului de firme din industria textilă, deţinut în ţara noastră de către germanul Arnold Niesse, acţionarul majoritar de la Filatura de Bumbac. Pe lîngă Filatura din Carei, investitorul german mai deţine prin interpuşi "Textila Ardeleana" din Satu Mare şi o altă firmă din Baia Mare. Treburile nu merg prea bine nicăieri, firmele în cauză fiind în pragul falimentului.

În cele din urmă, angajaţii au reuşit să-l contacteze telefonic pe directorul Adrian Sîngeorzan, care le-a promis că situaţia va fi rezolvată pînă în după-amiaza zilei de vineri, ora 15. Muncitorii s-au declarat destul de neîncrezători în promisiunile directorului lor, mai ales că au mai avut ocazia să le mai asculte şi de alte dăţi, fără ca ele să se înfăptuiască. De asemenea, mun-citorii i-au reproşat directorului că se ascunde de ei şi, că de la numirea sa, nu a vizitat niciodată Filatura din Carei.

Directorul tehnic, Adrian Majer, era, vineri, singurul repre-zentant al patronatului în fabrică. Acesta a recunoscut că există întîrzieri la plata drepturilor salariale, însă a atras aten-ţia muncitorilor că, potrivit contractului colectiv de muncă, aceştia beneficiază de 75% din salarii şi pentru perioadele în care nu se lucrează în unitate. Patronul Niesse s-a angajat la această clauză în timpul unei greve similare, declanşată în pri-măvara anului.

Patronul a trimis din Germania mai puţin de jumătate din bani

Prin reprezentanţii săi, patronul Arnold Neisse, aflat în Germania, le-a transmis angajaţilor că va vira suma de 46.000 euro, necesară achitării drepturilor salariale şi a facturilor pentru curent, respectiv telefoane. În jurul orei 16, angajaţii au fost înştiinţaţi că au sosit doar 20.000 de euro destinaţi salariilor, astfel că fiecare angajat a primit vineri aproximativ 1,7 mi-lioane lei. Muncitorii au decis să suspende protestul pînă as-tăzi, cînd ar urma să fie reluat dacă nu-şi vor primi toate drepturile salariale.

Arnold Neisse este acţionar majoritar, direct sau prin interpuşi, la două firme din judeţul Satu Mare: Textila Ardeleana şi Filatura de Bumbac din Carei. Ambele sînt în pragul falimentului, cu datorii de aproape 1.000 miliarde de lei. Arnold Neisse este cercetat penal pentru delapidare, fiind acuzat că a prejudiciat Textila Ardeleana cu mai multe milioane de euro. "Investitorul" german este însă un obişnuit al delegaţiilor oficiale române în Germania, însoţindu-i pe aproape toţi premierii romîni de după 1996. Ultima dată l-a însoţit pe premierul Adrian Năstase, în urmă cu două luni, într-o vizită la Essen.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb