Grindeanu anunţă că factura la electricitate previzionată pentru CFR este de trei ori mai mare faţă de anul trecut

S.B.
Miscellanea / 11 ianuarie 2022

Grindeanu anunţă că factura la electricitate previzionată pentru CFR este de trei ori mai mare faţă de anul trecut

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă că, dacă România nu va găsi rapid soluţii în legătură cu tarifele foarte mari ale energiei şi gazului, va intra "într-un carusel" din care îi va fi greu să iasă, el arătând că numai pentru CFR factura la electricitate estimată pentru anul acesta va fi de peste trei ori mai mare faţă de anul trecut, informează news.ro.

"Până acum un an şi ceva aveam nişte preţuri decente şi normale la energie şi n-am auzit de vreun distribuitor care să intre în faliment", spune Grindeanu.

"Dacă nu găsim rapid o soluţie - şi cei care se pricep trebuie să vină cu o soluţie care să stea în picioare - intrăm într-un carusel care nu se mai opreşte. La nivel de CFR, în anul 2021, facturile pe energie electrică au fost de aproximativ 90 de milioane de lei pe toată ţara. Ceea ce au prin contract şi previzionat pentru 2022 este de 283 de milioane, asta fără gaz. Toate aceste lucruri - am dat doar un exemplu - te duc într-un carusel pe care nu-l mai opreşti. Eu mai am o întrebare, sigur, ca profan, nu mă pricep la acest domeniu: până acum un an şi ceva aveam nişte preţuri decente şi normale la energie şi n-am auzit de vreun distribuitor care să intre în faliment, dintr-o dată avem preţuri de trei patru ori, aşa, care pare o chestiune care dintr-o dată s-a întâmplat ceva nu doar în România, în toată Europa, avem dintr-o dată nişte preţuri incredibil de mari. Dar până acuma, până acum un an un an, repet, sunt convins justificate economic şi până acum un an, de ce preţurile au putut fi într-o anumită zonă?", a afirmat Sorin Grindeanu marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Călăraşi.

Acesta a subliniat că îşi pune aceste întrebări nu ca demnitar, ci în calitate de "cetăţean european" şi plătitor de facturi.

"Pare că undeva s-a defectat ceva, pare că undeva s-a întâmplat ceva nu doar la nivel naţional, ci chiar european şi că cetăţeanul european de câteva luni bune e supus la un efort pentru a plăti aceste lucruri care decurgeau absolut normal până în urmă cu un an", a adăugat acesta.

Ministrul Transporturilor consideră că trebuie găsită o soluţie "cel puţin la nivel naţional" pentru că acest situaţie duce la "scădere accentuată a nivelului de trai"; iar tarifele mari la energie suc la închiderea unor afaceri, fapt care duce la şomaj şi la alte tipuri de presiune asupra statului.

Întrebat dacă din luna martie va fi implementat un nou pachet de sprijin pentru populaţie şi agenţii economici, Grindeanu a răspuns că aceasta "e una din variante".

"Pe mine mă interesează, ca ministru al Transporturilor, ca presiunea pe care o au companiile din coordonarea Ministerului Transporturilor să fie mai mică. Una e să plăteşti 90 de milioane şi alta e să plăteşti 283 doar la energie, nu vorbesc de gaz. E imens, e trei ori şi ceva mai mult şi asta se va vedea în bugetul fiecărei companii şi sper să găsim o variantă care să stea în picioare", a adăugat Grindeanu.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. dincolo de aberatiile asumate in PNRR :

    a. dati drumul la minele de carbune integral , toate care au fost inchise 

    b. reporniti marile termocentrale (inclusiv cea de la Mintia Deva, in prezent descarcata de uleiul industrial din utilaje, din turbine) 

    c. faceti tot ce e posibil legal ca sa porniti extractia din Marea Neagra a gazului stabilind conditii comerciale de tip "stoc+ extra" pentru export (intai asigurati pe o baza continua in circuit si rezerve TOT necesarul curent al Romaniei si ce e peste, ce e extra la export.... ). 

    faceti asta si se inchide criza in 3-6 luni !  

    aaa, dar stati .... voi sunteti carpele strainilor si nu aveti sange in beregata sa luati asemenea masuri !  

    pai bine , chemati pe cineva care are sange-n scula si minte in cap si patriotism in inima sa faca astea!

    uite, ma ofer eu! :)  

    1. desigur faceti asta cu preturi controlate intern (pentru piata interna) + preturi "la piata" (mark to market) pentru ce pleaca la export. . . stiu ca nu e tocmai conform principiilor pietei libere dar ...cand apare o criza se impun masuri de criza!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb