Grindeanu: "Obiectivul meu este să finalizăm MCV înainte ca România să preia preşedinţia UE"

A.V.
Ziarul BURSA #Politică / 21 aprilie 2017

Grindeanu: "Obiectivul meu este să finalizăm MCV înainte ca România să preia preşedinţia UE"

Frans Timmermans, Comisia Europeană: "Sunt convins că, după încheierea procesului MCV, poporul român va continua lupta anticorupţie"

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, ieri, că obiectivul său, respectiv al guvernului, este finalizarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) înainte ca România să preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, în 2019.

"Obiectivul meu şi al Guvernului pe care-l conduc este să finalizăm MCV înainte ca România să preia preşedinţia Consiliului UE. Este o chestiune de prestigiu şi nu numai, la care ţin foarte, foarte mult", a afirmat premierul într-o conferinţă de presă comună cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, şi cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Sorin Grindeanu a menţionat că România are patru rapoarte MCV consecutive pozitive şi a subliniat: "Îmi doresc ca la sfârşitul lui 2017 să avem un raport final pozitiv, care să pună bazele încheierii acestui mecanism. Vom continua progresele majore pe care le avem până acum câştigate în domeniul justiţiei şi nu vom face niciun pas înapoi în ceea ce înseamnă garantarea unui act de justiţie corect şi independent".

Premierul a adăugat: "Economia României nu poate creşte fără încrederea investitorilor că banii lor sunt protejaţi de un sistem judiciar previzibil şi eficient, iar societatea nu poate avansa fără protecţia intereselor, dar şi a drepturilor fundamentale ale cetăţenilor".

Sorin Grindeanu a menţionat că Guvernul i-a prezentat lui Frans Timmermans priorităţile sale din perioada imediat următoare. Acestea sunt, conform declaraţiilor premierului, "punerea în acord a legislaţiei cu deciziile Curţii Constituţionale, asigurarea deplinului respect pentru drepturile fundamentale, garantarea eficienţei, predictibilităţii şi calităţii actului de justiţie, precum şi apropierea justiţiei de cetăţean".

La aceeaşi conferinţă, Frans Timmermans a declarat că cel mai bun garant al statului de drept este poporul român, care va continua lupta anticorupţie şi după ce procesul MCV va fi încheiat. Oficialul european a subliniat: "Lupta noastră pentru statul de drept şi pentru drepturile omului nu este una pe care o ducem pentru noi. Credem că fiecare cetăţean european, indiferent unde locuieşte, merită un stat de drept".

Timmermans a afirmat că aplicarea MCV, în ultimii zece ani, a dus la realizări în România. "Unele din aceste realizări nu păreau posibile acum zece ani. Acum suntem pe ultima sută de metri a acestui lung maraton", a spus oficialul european, adăugând: "Am avut emoţii în urmă cu câteva luni, când am avut impresia că întregul proces va fi oprit sau va fi schimbată direcţia. Am avut întâlniri constructive cu premierul Grindeanu. Sunt convins că cel mai bun garant al luptei împotriva corupţiei este poporul român. Este un sentiment puternic în societatea din România că aceasta este lupta corectă. Oamenii îşi doresc ca această luptă să continue. Sunt convins că după ce vor fi îndeplinite aceste recomandări şi după ce procesul MCV va fi încheiat, lupta anticorupţie va fi continuată de fapt de poporul român".

Timmermans a mai făcut apel către Parlament să susţină Guvernul în împlinirea recomandărilor din MCV. "Parlamentul este suveran, dar i-aş cere să susţină Guvernul în demersurile sale şi să nu aleagă o altă cale. Acestea sunt ultimele noastre recomandări. Nu le vom schimba, nu vom adăuga altele. Sper că acest Guvern va avea susţinere puternică din partea Parlamentului", a precizat Timmermans.

Ministrul Justiţiei: "Vom face o evaluare riguroasă a celor patru Coduri"

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, ieri, că Executivul va face o evaluare "riguroasă" a celor patru Coduri - penal, de procedură penală, civil şi de procedură civilă -, menţionând că acestea au neconcordanţe atât raportat la Constituţie, la normele europene, cât şi între propriile prevederi.

"Într-o primă etapă vom face o evaluare a celor patru coduri care au fost adoptate prin angajarea răspunderii Guvernului, care n-au fost puse în dezbaterea legiuitorului. Patru Coduri care, în anii de aplicare, şi-au arătat neconcordanţele cu Legea fundamentală, neconcordanţele între prevederi, omisiunile de reglementare, neconcordanţele cu normele europene", a declarat ministrul Justiţiei, adăugând: "Trebuie şi suntem obligaţi să facem o evaluare riguroasă, o raportare la exigenţele constituţionale, europene. Ne consultăm cu toate autorităţile, în speranţa că vom avea un act normativ de natură să îmbunătăţească activitatea sistemului judiciar".

Toader a mai spus că autorităţile sunt preocupate şi de transpunerea directivelor europene în legislaţia naţională. "Sunt multe directive, încă netranspuse, directive care au ieşit din termen şi avem obligaţia să le transpunem de îndată în legislaţia naţională", a subliniat ministrul.

Parlamentul şi Guvernul doresc eliminarea MCV şi nu există un obiectiv în împiedicarea luptei împotriva corupţiei, i-a transmis, ieri, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans. Dragnea a declarat, conform Agerpres: "Guvernul este încurajat, este sprijinit. Nu am avut, nu avem şi nu vom avea o abordare sau vreun obiectiv în a împiedica lupta împotriva corupţiei. Vom continua întărirea statului de drept şi regula legii în România, nu regula unor persoane. Vom continua punerea în aplicare, punerea în legislaţie a deciziilor CCR care sunt obligatorii".

Liviu Dragnea a mai afirmat că raportul MCV trebuie să cuprindă recomandări clare. "În condiţiile în care vor fi foarte clare ultimele solicitări ale Comisiei care să fie îndeplinite de România, atunci înseamnă că putem discuta în mod realist de a prinde în această viaţă încheierea MCV; dacă nu vor fi lucrurile clare, înseamnă că-l putem considera ca un instrument politic care nu are foarte mare legătură cu ceea ce se întâmplă în justiţie", a mai spus preşedintele Camerei.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a afirmat ieri că ministrul Justiţiei întârzie foarte mult cu pachetul de propuneri pentru îmbunătăţirea situaţiei din penitenciare, care trebuie inclus în legea graţierii, şi a menţionat că o să ceară o audienţă la ministrul Tudorel Toader ca să-i explice că "Parlamentul nu e anexa Guvernului".

Tăriceanu: Probabil 2018 va fi anul în care va fi ridicat MCV

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat ieri, după întâlnirea cu Frans Timmermans, că Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) va fi ridicat cel mai probabil anul viitor.

"Acest lucru (ridicarea MCV - n.r.) l-am discutat inclusiv la Bruxelles, cu preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, care s-a angajat încă o dată, în discuţia pe care am avut-o, să facă toate eforturile ca, în perioada în care deţine mandatul său de preşedinte al Comisiei, mecanismul să fie încheiat. Cel mai probabil, orizontul îl aşteptăm la finele acestui an, raportul MCV şi pe baza lui, probabil, 2018 va fi anul în care va fi ridicat mecanismul", a afirmat Tăriceanu, potrivit Agerpres.

Preşedintele Senatului a adăugat că la Bruxelles s-a discutat despre raportul MCV de la finalul acestui an şi despre concluziile care ar putea duce la ridicarea mecanismului.

Tăriceanu a precizat că i-a atras atenţia lui Frans Timmermans asupra unor erori apărute în raportul MCV.

"I-am atras atenţia domnului Timmermans, în mod colegial (...), despre o serie de greşeli care sunt trecute în raportul de monitorizare instituit prin MCV, cum ar fi, de exemplu, solicitarea ca Parlamentul să îşi motiveze deciziile. În nicio ţară din lume Parlamentul nu motivează deciziile. Nu poţi să ceri membrilor Senatului sau Camerei să îşi motiveze votul. Numai instanţele îşi motivează deciziile. Domnul Timmermans m-a rugat să îi trimit observaţiile pe acest raport, lucru pe care îl voi face, să îi atrag atenţia unde sunt greşelile din raport", a menţionat preşedintele Senatului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. si ceilalti din turma porcilor care urmaresc eliminarea Justitiei din viata societatii, pentru ca ticalosii sa poata continua nestingheriti jaful resurselor tarii,

    Numai tot dati-i inainte cu adoptarea prin lege a prevederilor din esuata OUG 13, imbunatatita cu ghiveciul propus de ticalosul ala de Basescu, rusinea Romaniei, si veti vedea MCVul ridicat la Pastele cailor.

    O raza de speranta ca lucrurile nu n-o vor lua necontrolat la vale, darmind si ingropind Justitia, este acest Toader, om valoros, nimerit parca intimplator in functia de ministru al Justitiei.El da dovada ca este stapin pe meserie si ca daca va fi lasat va reusi sa faca ordine in sistemul legislativ. Da-ne noua Doamne! 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb