GRIPA AVIARA Controale la fermele avicole

O.D.
Ziarul BURSA #Companii / 4 februarie 2021

Controale la fermele avicole

Necazurile nu circulă niciodată singure, apar în grupuri de cel puţin două. La fel acţionează şi gripele. Europenii au, la începutul acestui an, o nouă grijă, legată de gripa aviară.

Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene şi a Municipiului Bucureşti au efectuat 168 de controale la nivel naţional, care au vizat unităţile ce activează în sectorul avicol, unde s-au constatat o serie de deficienţe care, însă, nu au impus aplicarea de sancţiuni. ANSVSA precizează că acţiunea de intensificare a controalelor oficiale în sectorul avicol, în contextul evoluţiei la nivel internaţional a gripei aviare înalt patogene, se va desfăşura pe tot parcursul anului curent.

Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au fost efectuate controale oficiale la: 23 de centre de ambalare ouă, 67 de unităţi de depozitare ouă, carne de pasăre, două unităţi de procesare ouă, 12 unităţi de procesare carne de pasăre, patru unităţi de tranşare carne de pasăre, două unităţi de reambalare şi 58 de unităţi înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor care au recepţionat carne de pasăre, ouă de la unităţi autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, provenite din schimburi intracomunitare/import (15 depozite alimentare, opt supermarketuri, 30 de magazine alimentare, patru carmangerii şi o măcelărie). În urma acestor acţiuni de control, au fost identificate deficienţe care nu au impus, însă, aplicarea de măsuri în conformitate cu legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare.

Din analizarea datelor transmise de către DSVSA judeţene şi a Municipiului Bucureşti reiese faptul că pe teritoriul ţării noastre au fost derulate schimburi intracomunitare cu carne de pasăre şi ouă, care au avut ca ţară de origine state membre ale Uniunii Europene (Austria, Polonia, Ungaria, Germania, Croaţia, Cehia, Bulgaria, Slovacia, Italia Olanda şi Danemarca), precum şi din ţări terţe (Marea Britanie, Brazilia şi Ucraina).

Focare de gripă aviară înalt patogenă H5N8 au fost diagnosticate în mai multe state din Europa, între care între care două - Ucraina şi Ungaria - vecine cu noi. În acest context epidemiologic este necesară respectarea anumitor măsuri de protecţie şi în ţara noastră. Printre recomandările inspectorilor de la DSVSA se numără: " Prevenirea oricărui contact direct şi indirect între păsările sălbatice, în special cele de apă şi păsările domestice (în special palmipede). Este interzis accesul păsărilor domestice şi a păsărilor sălbatice captive la luciul de apă, lacuri, bălţi, râuri şi orice altă amenajare hidrologica; separarea în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităţilor, a raţelor şi gâştelor de alte păsări domestice; interzicerea creşterii păsărilor domestice în aer liber. Acestea trebuie ţinute obligatoriu în spaţii special amenajate; când acest lucru nu este posibil, hrănirea şi adăparea păsărilor se va realiza intr-o zonă acoperită la care nu pot avea acces păsările sălbatice; se interzice adăparea păsărilor domestice cu apă din rezervoarele de apă de suprafaţă accesibile păsărilor sălbatice; interzicerea intrării mai multor persoane în zona de exploatare a păsărilor domestice; prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv animale de companie; se va acorda o atenţie sporită asupra riscurilor introducerii şi diseminării bolii de către vânători, care pot transmite virusul prin păsările sălbatice precum si prin echipamente; obligativitatea notificării medicului veterinar de liberă practică împuternicit, a medicului veterinar oficial şi a DSVSA judeţene despre orice suspiciune de boală, caz de mortalitate şi morbiditate manifestată la păsările deţinute; furajele trebuie ţinute în spaţii închise acoperite şi în timpul depozitării trebuie asigurat să nu aibă acces alte specii de animale; de asemenea, cumpărarea de carne de pasăre, ouă şi produse din carne de pasăre se va face numai din unităţi înregistrate/ autorizate sanitar-veterinar."

Influenţa (gripa) aviară este o boală infecţioasă produsă de un virus care poate afecta peste 50 de specii de păsări domestice şi păsări sălbatice. Rezervorul natural de virus îl reprezintă păsările migratoare şi în special păsările acvatice. Boala se transmite de la păsările sălbatice infectate cu virusul influenţei aviare prin contact direct, contact cu cadavre de păsări, secreţii şi excreţii şi prin contact indirect prin intermediul apei, furajelor, echipamentelor, adăposturilor, mijloacelor de transport care au fost contaminate. Până în prezent nu există evidenţe privind infecţiile umane cauzate de virusurile H5N8. Cu toate acestea, trebuie luate măsuri de precauţie permanente pentru reducerea expunerii umane la potenţialul zoonotic ce nu poate fi exclus.

Autorităţile germane au anunţat, ieri, că au început sacrificarea a aproximativ 14.000 de curcani, din cauza unui focar de gripă aviară descoperit la o fermă din estul ţării, în landul Brandenburg. Este al treilea focar de gripă aviară descoperit în regiune în ultimele săptămâni. Virusul gripei aviare H5N8 a fost confirmat la o fermă din zona Uckermark, au precizat autorităţile germane. În ultimele săptămâni s-au descoperit focare de gripă aviară la ferme din Ungaria, Suedia, Franţa, Lituania şi alte zone din Europa, iar autorităţile cred că virusul este transmis de la păsări sălbatice. Luna trecută, Consiliul suedez pentru agricultură a informat că urmează să fie sacrificaţi aproximativ 1,3 milioane de pui, din cauza unui focar de gripă aviară descoperit la cel mai mare producător de ouă al Suediei, în apropierea oraşului Monsteras. Virusul gripei aviare H5N8 a perturbat semnificativ producţia de carne de pasăre la începutul lui 2014 în Asia şi la finele acelui an s-a răspândit şi în Europa. Până acum nu există cazuri semnalate de transmitere a virusului gripei aviare de la păsări la oameni, însă descoperirea unor astfel de focare a impus demararea unor campanii de sacrificare, iar fermierilor li s-a ordonat să ţină păsările închise.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb