La una dintre cele mai mari unităţi agricole din judeţul Teleorman, respectiv AZAL Alexandria, s-a declanşat fertilizarea fazială a grîului, prima lucrare agricolă din noul an, informează Rompres.
Însămînţat în toamna anului trecut, în condiţii optime, pe o suprafaţă de circa 170.000 de hectare, grîul din Cîmpia Teleormanului are în prezent, sub "plapuma" de zăpadă, o evoluţie vegetativă bună, dar trebuie ajutat cu substanţele minerale care-i pot asigura, în continuare, o dezvoltare normală, apreciază directorul adjunct al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Marin Danciu. Mai ales că, la înfiinţarea culturii, s-au aplicat îngrăşămintele prevăzute în tehnologie pe numai 40% din suprafaţa amintită.
După cum a precizat sursa citată, în perioada următoare producătorii agricoli vor avea mai multe posibilităţi financiare pentru procurarea de îngrăşăminte chimice, deoarece se vor acorda de la buget subvenţiile cuvenite pentru seminţele folosite în toamna 2003, în valoare totală de 78 miliarde lei.
De asemenea, pentru aproape 20.000 hectare de grîu calamitate în anul trecut - şi care au făcut obiectul unor contracte de asigurare - se vor acorda despăgubiri de aproape 4 milioane lei/hectar. În vara anului 2003, în judeţul Teleorman s-a obţinut, în medie, o producţie de grîu de circa 1.100 kg/ha, recolta fiind considerată "catastrofală" pentru că pierderile agricultorilor au fost deosebit de mari.