Majoritatea statelor din Grupul celor Şapte (G7) s-au declarat în favoarea vînzării unei părţi din rezervele de aur ale Fondului Monetar Internaţional (FMI), în vederea obţinerii sumelor necesare finanţării datoriei ţărilor sărace, informează presa germană. Oricum, vînzarea aurului FMI nu este singura opţiune luată în calcul de ţările industrializate. Alte variante la care se gîndesc cei din G7 sînt vînzarea de aur către băncile centrale ale statelor vizate sau reevaluarea valorii rezervelor de aur ale FMI la preţul actual de piaţă, care ar putea genera un profit menit să acopere pierderile rezultate din ştergerea datoriilor.
Miniştrii de finanţe din G7 au convenit, recent, să abordeze problema reducerii datoriei statelor sărace la următoarea reuniune a FMI, care va avea loc în luna aprilie.
Producătorii de aur şi unii parlamentari americani se opun vînzării de aur de către FMI, care deţine a treia mare rezervă de metale preţioase din lume, preferînd o tranzacţie în afara pieţei, astfel încît să nu afecteze cotaţiile aurului. În cazul în care FMI va opta pentru vînzarea de aur, cantităţile intrate pe piaţă vor fi deduse din cotele de vînzare alocate în cadrul Acordului Internaţional pentru Aur. Acesta limitează cantitatea de aur care poate fi vîndută la 2.500 de tone, în cinci ani.