Producătorul de sisteme de profile din PVC pentru ferestre, uşi şi rulouri VEKA a finalizat preluarea competitorului Gealan, tranzacţia dintre cele două grupuri germane prezente şi în România primind aprobarea autorităţilor de concurenţă.
Achiziţia, care implică preluarea tuturor subsidiarelor şi activităţilor Gealan din Europa, a primit aprobarea atât din partea Consiliului Concurenţei Federal, cât şi a instituţiilor omoloage la nivel european, se arată într-un comunicat al VEKA.
Datorită poziţionărilor pe segmente diferite ale celor două companii pe pieţele naţionale în care îşi desfăşoară activităţile, VEKA va păstra Gealan în forma actuală, ambele branduri urmând să existe şi pe viitor, separat, şi să îşi consolideze poziţiile actuale, potrivit sursei citate.
Consiliul Concurenţei din România a autorizat tranzacţia la finele lunii mai. Tranzacţia dintre VEKA şi Gealan a fost anunţată în martie, părţile convenind ca informaţiile referitoare la achiziţie să rămână confidenţiale.
Afacere de familie, grupul VEKA are peste 3.600 de angajaţi în 25 de subsidiare pe trei continente din întreaga lume, şi a înregistrat o cifră de afaceri de 793 de milioane de euro în 2013. Prin achiziţia Gealan de la fondul de investiţii Halder, VEKA şi-a mărit personalul cu 1.150 de angajaţi şi va ajunge la un rulaj anual de peste un miliard de euro, potrivit Mediafax.
Fondul de investiţii Halder, parte a companiei belgiene Gimv-Gruppe, a deţinut pachetul majoritar de acţiuni al Gealan între anii 2002-2004 şi a redevenit proprietarul grupului german în 2011, preluând pachetul majoritar de la Axa Private Equity, înregistrată în Franţa.
În România, grupul VEKA este prezent prin importuri, în vreme ce Gealan este şi producător de profile din PVC, având o fabrică în Bucureşti. Cele două companii se numără printre principalii furnizori de profile din PVC de pe piaţa românească.
Afacerile VEKA din România au crescut cu 7% anul trecut, la 16 milioane euro, iar rulajul Gealan România a stagnat la aproximativ 25 milioane euro. Vânzările anuale de tâmplărie izolantă din România sunt evaluate la aproximativ 300 milioane euro, din care segmentul de profile PVC acoperă circa o treime.