Grupul OMV Petrom a raportat un profit net cu 80% mai mic în primul semestru

T.B.
Piaţa de Capital / 28 iulie 2023

Grupul OMV Petrom a raportat un profit net cu 80% mai mic în primul semestru

OMV Petrom a încheiat primul semestru al acestui an cu un profit net în scădere cu 80%, la 944 milioane de lei, comparativ cu rezultatul net de 4,646 miliarde lei consemnat în perioada similară a anului trecut, conform datelor financiare remise, vineri, Bursei de Valori Bucureşti, transmite agerpres.ro.

În trimestrul II din acest an, OMV Petrom a raportat o pierdere de 537 milioane de lei, faţă de un profit net de 2,898 miliarde de lei în trimestrul II al anului trecut şi de 1,481 miliarde de lei în primul trimestru din 2023.

Valoarea veniturilor din vânzări consolidate de 17,864 miliarde de lei în perioada ianuarie- iunie 2023 a scăzut cu 30% comparativ cu perioada similară din 2022, influenţată negativ de preţuri mai mici ale mărfurilor şi de volume mai mici aferente vânzărilor de produse petroliere şi energie electrică, compensate doar parţial de volumele mai mari aferente vânzărilor de gaze naturale.

Vânzările din segmentul Rafinare şi Marketing au reprezentat 66% din totalul vânzărilor consolidate, vânzările din segmentul Gaze şi Energie - 33%, în timp ce vânzările din segmentul Explorare şi Producţie au reprezentat numai 0,2% (vânzările din Explorare şi Producţie fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terţi).

"Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale în sumă de 3.709 milioane lei în 1-6/23 a fost mai mic comparativ cu valoarea de 5.901 milioane lei din 1-6/22, din cauza contribuţiei mai mici a tuturor segmentelor de business, în principal ca urmare a impactului negativ al reviziei generale a rafinăriei în segmentul Rafinare si Marketing, a scăderii preţurilor în segmentul Explorare şi Producţie, precum şi a marjelor mai mici la gaze naturale atât din tranzacţiile cu terţii cât şi din tranzacţiile cu gaze naturale din producţia proprie în segmentul Gaze şi Energie. Rezultatul reflectă, de asemenea, impozite specifice segmentului Explorare şi Producţie mai mici, în principal ca urmare a preţurilor mai mici, precum şi scăderea achiziţiilor, în principal datorită volumelor şi preţurilor mai mici la gaze naturale, energie electrică şi ţiţei importat, parţial compensate de volume mai mari de produse petroliere achiziţionate de la terti", se precizează în comunicat.

Capitalurile proprii au scăzut la 39,114 miliarde de lei la 30 iunie 2023 comparativ cu 40,508 miliarde de lei la 31 decembrie 2022, în principal ca rezultat al distribuirii dividendelor de baza pentru anul financiar 2022 parţial contrabalansate de profitul net generat in primul semestru al anului 2023.

Datoriile totale la 30 iunie 2023 au crescut cu 1,551 miliarde de lei comparativ cu 31 decembrie 2022.

Potrivit companiei, creşterea datoriilor pe termen lung a fost determinată în principal de revizuirea provizioanelor privind obligaţiile cu dezafectarea şi restaurarea, în mare parte ca urmare a scăderii ratei nete de actualizare. Scăderea datoriilor curente a fost determinată în principal de scăderea altor provizioane şi obligaţii cu dezafectarea, datorii financiare reduse, în mare parte în legătură cu instrumente derivate, şi datorii mai mici cu impozitul pe profit, parţial contrabalansate de creşterea altor datorii, în principal aferente contribuţiei de solidaritate pe ţiţeiul rafinat pentru perioada analizată.

În primele şase luni ale acestui an, OMV Petrom a realizat investiţii de 2,393 miliarde de lei, cu 72% mai mari faţă de perioada similară a anului trecut, în special direcţionate către investiţiile din Explorare şi Producţie în valoare de 1,161 miliarde lei.

Investiţiile din Rafinare şi Marketing au fost în primul semestru al anului în sumă de 1,146 miliarde lei, faţă de 261 milioane de lei în S1 2022, în timp ce investiţiile din Gaze şi Energie au totalizat 59 milioane de lei (92 milioane în S1 2022).

Potrivit agerpres.ro, grupul OMV Petrom avea 7.700 angajaţi la sfârşitul lunii iunie, în scădere cu 2% faţă de iunie 2022.

Opinia Cititorului ( 37 )

  1. Azi este exdividend?

    1. Da....:)

      Astazi cred ca va fi macel pe OMV.....cu nici un miliard de eur la 6 luni...nasol rau de tot

      De lei,nu de euro!

      corect,scuze

      nasol rau...-0.5%la deschidere...asa ceva , numai carcotasi care sa manipuleze lumea...este ca vreti sa luati mocca>???uite nu prea se poate...sorry

      e o diferenta mare intre manipulatori si carcotasi!

      Important e ca e plin si de unii si de altii!

      d-aia trebuie luate deciziile pe documentarea proprie!

      p m am referit la tote categoriile pe care le gasim aici....chiar si cocalari din pacate! nu mai pagati fitile ca lumea nu mai pune...botu la vrajelile voastre! asta ca ma exprim plastic...

    De asta au anunțat profitul special ieri. Poate, poate mai susține din căderea cotației de azi.

    1. Din 30 % cat au castigat anul asta oare cu cat vor mai ramane ?

      Neptun Deep este abia peste 3 ani....ieri a fost pret istoric pe anul asta....0.5695 

      Ce mascarada pe SNP, se sustine pretul...dar pana cand ????

      Deci, nu-mi vine sa cred! In doua ore de la deschidere cotatia s-a prabusit cu 0.45%!

      E macel!!! 

      in 2022 au avut profit de 10.8 mld lei. Dividentul anuntat ieri este de 2.8mld lei din profitul pe 2022.0.045 au dat si la primul divident special si aduna si dividentul natural de 0.037...

      Deja ai aprox 8mld ron din 10.8 mld lei din 2022.  

      Ei au calculat cate 0.045 ron per actiune divident special in mai multe transe pe 2023 pt ca sa nu rupa bursa in 2.Cred ca e simplu sa vezi ca mai raman aprox 2.8mld pt inca un divident special la final de 2023 si in 2024 vor da dividente normale pt ca in 2023 nu a explodat pretul la benzina, moto ca in 2022. 

      Daca nu vor da la final de 2023 dividentul special , il vor da in 2024, in mai multe transe cat sa respecte 8% pt fiecare transa platita.Deja au facut investitiile majore si nu prea mai au pe ce cheltui banii in 2023. 

      Asa ca , cine s-a speriat si a vandut ieftin tocmai au pierdut si acest divident si dividentul probabil de la sf de 2023 sau inceput de 2024.  

      Sunt 2 transe de dividente speciale cu 0.045 deci logic ca mai raman bani pt inca o transa sau restul sa fie adaugat pt dividentele livrate in 2024.

      uitati-va pe America, Enphase Energy a ratat estimarile analistilor cu cateva procente, profitul nu le-a scazut cu 80 % ca la SNP, dar in pre-market e -14 %. SNP de ce nu e minus 10-15 % azi ? Am putea spune ca in SUA reactiile sunt exagerate ... dar in Romania sunt prea reduse reactiile ...

      ...

      ...

      Pentru ca OMV mai are multi bani in cont pt inca un divident special si a mai prins si halca cu Neptun Deep. O parte din productie a scazut pt ca a avut instalatiile d ela brazi in reparatii.Atat timp cat benzina e 6.7 si ajunge la 7, OMV v-a avea profit mare.

      Hai sa comparam mere cu cartofi.

      Nu stiu ce structura de actionari are Enphase (nici nu ma intereseaza), dar ia sa vedem la Petrom: 51.16% OMV Austria, 20.7% statul roman, 24.76% fonduri de pensii. Astia tremura si sufletul in ei, vind in panica la cea mai mica adiere de vint. 

      3.39% sint persoane fizice.

      Cam asta este explicatia pentru reactiile reduse. 

      Si la stiri din astea( Petrom e pe pierdere in trimestrul 2 din cauza taxei de solidaritate nu pentru ca Petrom merge prost) persoanele fizice vand ca fraierii catre instituționali

      Toti eruditii care au atatea clase cat trenul isi dau cu parerea despre investitii, finante si bursa.

      Corect e DividenDe bai Warren nu dividente.  

      Nu vei mai primi alt dividend in 2023

      Daca nu il vor da in 2023 il vor adauga la cel din 2024. La sf de fiecare trimestru au dat un dividend de 0.045.Le-au mai ramas bani din profitul pe 2022.

    Hai sa vedem care va fi bonusul ptr Verchere( 1,6 milioane euro/2022); Caprau( 586 mii euro/2022), 586000 euro și ptr Frank Neel...

    Ce au făcut ptr asta? 

    - nu au recuperat 123 000 000euro plătiți ca amenda pentru Cons Concurenta, ptr eroarea Velithcov... Radu Caprau știe de ce? 

    -au amânat exploatarea gazelor din Marea Neagră...Verchere știe de ce?

    -au amânat la maxim.posibil exploatările de gaze on Shore...Neel știe de ce? 

    ...de 5 ori mai mic. parca e o companie de pe razdac

    1. Au noroc inca, barilul e sus la 80 $, de va creste cum vor arabii la 100 sau scos si anul acesta.

      Cand obosesc puțin drumeții și scade consumul de ulei, OMV se poate menține cu minibrezel.

      E și strategia de evitare a taxării, dar se pierde sensul de a mai fi acționar la firma de driblat statul și acționarii. : 

    au bagat pe cheltuiala taxa speciala pe 2022 si ce au pe S1 don 2023. Marii analisti nu se asteptau la asta? PLus ca revizia a durat mai mult. Daca habarnistii/analisti nu au prevazut pierdere pe Q2 sa isi dea demsiile

    Schimb Snp cu Bittnet! Doritorii să mă caute în privat, la Sf. Așteaptă.

    In primul trimistru au avut profit aprox 1,5 mld. Acum mai au 950 milioane. In al 2-lea trimistru au platit si taxa speciala de 2 mld. de aici rezulta ca ei au fost constanti anul acesta, 1.5 mld pe primul trimestrul, 1.5 mld pe trimestrul 2. Anul trecut pe vremea au avut 4.6 mld anul acesta ar fi avut 3 (scadere cu 30 %) in conditiile in care au crescut investitiile cu 30%, au avut opriri si revizii la Petrobrazi.

    De ce sa fie macel pe SNP? Compania sta bine, tinand cont ca au scazut preturile la baril comparativ cu anul trecut! 

    da , da , sint pe pierdere saracii ......hai sa ii ajutam sa facem o cheta ...

    Cei care spun că ar trebui să fie măcel, de fapt își doresc să influențeze scăderea nu pentru că așa ar trebui în urma rezultatelor, ci că să cumpere ei cât mai ieftin o acțiune printre cele mai bune de la bursă daca nu cea mai bună, am dreptate?

    1. Cel de la punctul 7 are dreptate

      Da

      Tot per de 3?

    Dupa o crestere de aproximativ 25-30% este normal si o corectie mai mica sau mai mare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb