GUIDO PODESTA: România este mai pregătită pentru aderare acum, decît erau statele integrate în 2004

Cătălin Alexandru
Ziarul BURSA #Politică / 14 aprilie 2006

Preşedintele comitetului parlamentar mixt UE-România, Guido Podesta, prezent ieri în ţara noastră, a declarat că, în cadrul Parlamentului European, a sesizat o atmosferă favorabilă integrării României în UE la data de 1 ianuarie 2007. Oficialul anticipează că raportul pe care comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, îl va face ţării noastre în faţa autorităţilor de la Bruxelles, va fi unul pozitiv. Podesta a apreciat că, deşi în unele sectoare mai avem încă probleme de rezolvat, am ajuns într-o fază în care practic ni se poate garanta aderarea la UE la data de 1 ianuarie 2007. Mai mult decît atît, oficialul european a ţinut să precizeze că România este mai pregătită pentru aderare acum, cu opt luni înainte de data stabilită, decît erau statele integrate în 2004 în aceeaşi perioadă de timp. În plus, Guido Podesta a mai recunoscut că nici statele integrate în UE la 1 mai 2004 nu erau, la data respectivă, pregătite în proporţie de 100% pentru aderare.

Pe lîngă veştile bune, europenii ne-au adresat şi avertismentul că ianuarie 2007 nu e o linie de sosire, ci de continuare a reformelor, iar în timpul care a mai rămas pînă la intrarea în UE, ţara noastră va fi monitorizată atent. Europarlamentarul a adresat şi un apel către cetăţeni, care sînt rugaţi să înţeleagă că eforturile făcute de România în direcţia integrării în UE sînt absolut necesare.

Ministrul integrării europene, Anca Boagiu, a declarat că integrarea aparţine în primul rînd celor 22 de milioane de români şi abia apoi politicienilor.

În ciuda faptului că a lăudat meritele tuturor partidelor în pregătirea aderării, ministrul integrării nu s-a putut abţine să nu remarce, de faţă cu oficialul european, că efortul pentru integrare depus acum "este gigantic", deoarece este foarte greu "să recuperezi într-un an şi jumătate ceea ce alţii n-au făcut în patru".

Relativa instabilitate politică ce s-a făcut simţită în România în ultima perioadă de timp nu a îngrijorat forurile europene, fapt pentru care Podesta ne-a asigurat că nici din acest punct de vedere nu există motive pentru amînarea aderării la data stabilită. Temerile privind faptul că rezultatele slabe în direcţia integrării, înregistrate de Bulgaria în ultima vreme, ar putea să afecteze parcursul ţării noastre au fost şi ele respinse, europarlamentarul amintind că pînă de curînd situaţia era inversă.

Guido Podesta a risipit şi îngrijorările privind incapacitatea României de a utiliza resursele europene. Domnia sa este convins că putem învăţa din greşelile Italiei, stat care, conform spuselor sale, nu a ştiut vreme de cîteva decenii să utilizeze fondurile de la Uniunea Europeană. Anca Boagiu a mai adăugat că, în această privinţă, foarte folositoare va fi şi experienţa României în gestionarea fondurilor de preaderare PHARE şi SAPARD.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb