Printr-o Ordonanţă de Urgenţă adoptată astăzi, Guvernul a creat cadrul legal ce va permite aplicarea unor măsuri de protecţie socială în cazul salariaţilor care urmează să fie disponibilizaţi de la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta-Turnu Severin (RAAN) şi de la Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului SA (SNÎMVJ).
În acest scop, Guvernul a modificat şi completat Ordonanţa de Urgenţă nr 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecţie acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare, astfel încât, să se aplice şi în cazul operatorilor economici care îşi reduc activitatea.
Potrivit OUG 36/2013, persoanele concediate în condiţiile acestui act normativ beneficiază de următoarele drepturi: indemnizaţie de şomaj; venit lunar de completare; plăţi compensatorii acordate de către operatorii economici din bugetele de venituri şi cheltuieli, în conformitate cu prevederile contractelor colective sau individuale de muncă aplicabile, respectiv încheiate la nivelul fiecarui operator economic.
Venitul de completare se acordă lunar, pe perioade stabilite diferenţiat în funcţie de vechimea în muncă, respectiv: pentru 12 luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 3 ani până la 10 ani, pentru 20 de luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 ani şi până la 15 ani, pentru 22 de luni pentru salariaţii care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 ani şi până la 25 ani, pentru 24 de luni pentru salariaţii care au o vechime în muncă de cel puţin 25 de ani.
De asemenea, în termen de 15 de zile de la intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă adoptate astăzi, vor fi completate şi actualizate normele de aplicare ale OUG 36/2013.
Tot astăzi, Guvernul a aprobat printr-o Hotărâre, alocarea sumei de 1,028 milioane de lei din bugetul asigurărilor pentru şomaj pe anul 2015, fonduri destinate plăţii venitului lunar de completare persoanelor disponibilizate de la S.N. Închideri Mine Valea Jiului S.A.
Printr-un act normativ ce urmează să fie aprobate ulterior, Guvernul va aloca fondurile necesare pentru plata venitului lunar de completare de care vor beneficia şi salariaţii disponibilizaţi de la RATEN.
Extinderea aplicării măsurilor de protecţie socială pentru persoanele ce vor fi disponibilizate de la cele două societăţi a fost luată având în vedere următoarele considerente:
În ceea ce priveşte Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta-Turnu Severin (RAAN), întrucât există posibilitatea opririi controlate şi în condiţii de maximă siguranţă a producţiei de apă grea, ceea ce va avea ca efect reducerea personalului regiei, angajaţii disponibilizaţi vor beneficia de măsuri de protecţie socială potrivit noilor reglementări decise astăzi, care vin să completeze OUG 36/2013.
Referitor la Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului, la luarea decizie Guvernului au fost avute în vedere următoarele aspecte. Programul de activitate al Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului pentru anul 2015 s-a întocmit în conformitate cu Planul de Închidere pentru accesarea ajutorului de stat necesar facilitării închiderii minelor de cărbune necompetitive, cu prevederile Deciziei Comisiei Europene nr. C (2012) 1.020 final şi cu bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 241/2015. Măsura concedierii colective vizează un număr total de 695 salariaţi, conform Planului de disponibilizare aprobat, care vor beneficia de prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 36/2013 privind aplicarea, în perioada 2013-2018, a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare.
Planul de disponibilizare se va desfăşura în două etape, după cum urmează: etapa a I-a în termen de 90 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri de Guvern, estimat-începând cu data de 1 iulie 2015; etapa a II-a în perioada octombrie-decembrie 2015.