Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă prin care se completează definiţia utilizatorului de păşuni şi fâneţe şi cu fermierii care nu deţin animale, dar desfăşoară alte activităţi agricole specifice categoriei de folosinţă a păşunilor şi fâneţelor, pentru a evita tratarea diferenţiată a fermierilor în cazul accesării de către aceştia a măsurilor din cadrul noii politici agricole comune.
Menţinerea definiţiei de până acum ar fi dus la imposibilitatea accesării schemei de plată unică pe suprafaţă de către aproximativ 260 mii de fermieri, deţinători ai unei suprafeţe de 1,35 milioane hectare de păşuni şi fâneţe.
Actul normativ reglementează şi posibilitatea depunerii întârziate a cererilor unice de plată şi după data de 15 iunie 2015. De asemenea, se reglementează accesul formelor asociative de proprietate la schemele de plăţi pentru suprafeţele de pajişti permanente utilizate, indiferent dacă membrii acestora deţin sau nu animale.
Mai multe state membre ale Uniunii Europene au întâmpinat dificultăţi în implementarea noilor scheme de plăţi, printre ele aflându-se şi România. S-a ajuns, astfel, la întârzieri în demararea campaniei de depunere a cererilor unice de plată la centrele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, iar situaţia afectează posibilitatea fermierilor de a depune cererea unică de plată până la data de 15 iunie. Până în prezent au depus cereri aproximativ 331.000 de fermieri din cei peste un milion de potenţiali beneficiari ai plăţilor.
Nepromovarea prezentului act normativ în regim de urgenţă ar avea consecinţe nefavorabile atât în plan economic, cât şi în plan social, prin neaccesarea fondurilor alocate României în perioada 2015-2020, cu impact deosebit de grav asupra sectorului agricol al ţării, prin neexploatarea adecvată a terenurilor de păşuni şi fâneţe, degradarea acestora şi diminuarea resurselor de hrană pentru animale.