Guvernul a aprobat un Memorandum prin care se propune participarea României la instrumentul financiar de tip garanţie neplafonată în cadrul Iniţiativei pentru IMM-uri.
Această Iniţiativă combină alocările naţionale ale statelor membre în cadrul fondurilor europene structurale şi de investiţii (FESI) cu resursele bugetare ale Uniunii Europene gestionate la nivel central în cadrul programelor Orizont 2020 şi COSME şi cu resursele proprii ale Fondului European de Investiţii şi Băncii Europene de Investiţii.
Conform Regulamentului (UE) nr. 1303/2013, un stat membru poate contribui, pe baze voluntare, cu un procent de până la 7% din alocaţia Fondului European de Dezvoltare Rurală şi Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, la finanţarea Iniţiativei pentru IMM-uri. Contribuţia financiară trebuie să respecte următoarele condiţii: Să se bazeze pe o evaluare ex-ante efectuată la nivelul UE de către BEI şi CE; Să fie furnizată de Statul membru prin intermediul unui singur program dedicat la nivel naţional; Să se supună condiţiilor stabilite într-un acord de finanţare încheiat între fiecare stat membru participant şi BEI.
Pentru România, participarea la Iniţiativa pentru IMM-uri prezintă o serie de avantaje: Nu este necesară cofinanţarea din partea statului; Comisia Europeană asigură plata în avans a sumelor reprezentând angajamente de plată către BEI; Iniţiativa generează transfer de competenţe şi cunoştinţe din celelalte State membre; Se asigură un efect de multiplicare a activităţii economice; Deciziile de investiţii sunt luate de profesionişti şi sunt orientate către piaţă; Selecţia intermediarilor financiari se realizează de către BEI şi costurile de funcţionare sunt suportate de către aceasta; Auditarea sistemului se realizează la nivelul Comisiei Europene şi nu la nivelul statului membru.
Evaluarea ex-ante realizată de Ministerul Fondurilor Europene cu sprijinul FEI a identificat posibilitatea de alocare a minim 100 milioane euro pentru instrumentul financiar tip garanţie finanţat din Programul Operaţional Regional, sumă care poate fi constituită ca o contribuţie FEDR din partea României la instrumentul financiar de tip garanţie neplafonată din cadrul Iniţiativei pentru IMM-uri.