Ignazio Visco, guvernatorul Băncii Centrale a Italiei, a fost numit pentru al doilea mandat, de şase ani, conform unui decret semnat ieri de preşedintele Sergio Mattarella, transmit agenţiile internaţionale de presă, citate de Agerpres.
Primul mandat expiră la sfârşitul acestei luni. El este considerat un aliat important al preşedintelui Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi - predecesorul său la Banca Italiei.
Ignazio Visco, în vârstă de 67 de ani, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, a fost criticat de majoritatea partidelor italiene pentru modul în care a gestionat criza bancară din cea de-a treia economie a zonei euro, dar se bucură de sprijinul preşedintelui şi al premierului Italiei.
În timpul mandatului lui Visco, zece bănci au intrat în faliment, iar gigantul "Monte dei Paschi di Siena" a avut nevoie de un pachet costisitor de salvare financiară.
Grupurile bancare italiene deţin aproape o treime din creditele neperformante, fiind pe primul loc în zona euro. Potrivit unor date publicate recent de Banca Centrală a Italiei, în luna august băncile italiene aveau credite neperformante în valoare totală de 172,85 miliarde de euro, în scădere faţă de 173,58 miliarde de euro în luna iulie.
În februarie, Parlamentul italian şi-a dat acordul pentru un plan de 20 de miliarde de euro (21 de miliarde de dolari) destinat sprijinirii băncilor locale.
Guvernul de la Roma caută modalităţi pentru a sprijini băncile cu probleme fără a încălca însă prevederile Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat, care obligă investitorii să suporte o parte din pierderi şi îi protejează pe contribuabili. Instituţiile financiare vor putea solicita preventiv recapitalizare, injecţii de capital şi garanţii de stat.
Cele mai mari bănci italiene, "UniCredit" şi "Intesa Sanpaolo", sunt prezente şi pe piaţa din România.