GUVERNUL A ADOPTAT BUGETUL PE 2018 Mihai Tudose: "Este pentru prima dată când PIB-ul depăşeşte 200 de miliarde de euro"

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 decembrie 2017

Mihai Tudose: "Este pentru prima dată când PIB-ul depăşeşte 200 de miliarde de euro"

Actualizare 20:55 Costel Şoptică: "Cer Guvernului să prezinte efectele concrete ale creşterii în nivelul de trai al românilor"

Senatorul Costel Şoptică, preşedintele PNL Botoşani, solicită Guvernului României să precizeze în mod oficial efectele concrete ale creşterii economice în nivelul de trai al românilor.

În acest sens, parlamentarul liberal s-a adresat printr-o întrebare ministrului Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa.

"Primul ministru Mihai Tudose a afirmat recent că România a înregistrat o creştere economică de 8,8% în trimestrul al treilea din acest an, faţă de acelaşi interval al anului trecut. Premierul a mai spus că la nivelul acestui an se aşteaptă o creştere economică mai mare cu şase procente decât anul trecut", a explicat, în documentul trimis conducerii MFP, senatorul botoşănean.

Acesta a mai adăugat că indicii de creştere economică prezentaţi de Executiv nu sunt în directă proporţionalitate cu calitatea vieţii românilor În concluzie, Costel Şoptică i-a cerut ministrului de Finanţe să prezinte răspuns la următoarele întrebări: "1. În ce a constat politica guvernului pentru a atinge creşterea economică din acest an?; 2. Ce s-a realizat în acest an la capitolul investiţii şi crearea locurilor de muncă, atât la nivel naţional, cât şi în judeţul Botoşani?; 3. Ce sumă va fi alocată anul viitor pentru infrastructură, comparativ cu anul în curs?; 4. Care sunt investiţiile derulate în 2017 în judeţul Botoşani din bani guvernamentali?; 5. Care sunt efectele creşterii economice resimţite concret în nivelul de trai al românilor?"

(G.F.)

--------

Actualizare 19:25 Proiectul bugetului de stat şi cel al asigurărilor sociale pe 2018, adoptate pe 21 decembrie

Proiectul legii bugetului de stat pe 2018 şi cel al asigurărilor sociale urmează să fie adoptate de Parlament în 21 decembrie, conform calendarului stabilit, astăzi, de Birourile permanente reunite ale celor două Camere.

Astfel, parlamentarii vor putea să depună amendamente la proiectele de buget şi de asigurări sociale de joi până luni, 11 decembrie, la ora 9,00, iar marţi vor avea loc şedinţele comisiilor comune de specialitate pentru avizarea proiectelor, potrivit Agerpres.

Începând de miercuri, 13 decembrie, şi până sâmbătă, 16 decembrie, la ora 12,00, proiectele vor fi dezbătute de comisiile comune de buget-finanţe pentru elaborarea rapoartelor de fond.

Luni, 18 decembrie, va începe dezbaterea proiectelor de buget şi al asigurărilor sociale în plenul reunit al Parlamentului, urmând ca votul final să fie în data de 21 decembrie.

(G.F.)

----------

Actualizare 18:40 Ludovic Orban: "Proiectul de buget pe 2018, roman science-fiction"

Proiectul de buget de stat pe 2018 adoptat de Guvern este unul de austeritate, în care nu sunt aplicate legi în vigoare, este un roman science-fiction, o poveste de adormit copii, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban, astăzi, la Parlament.

"Considerăm că Parlamentul României nu trebuie să-şi îndrepte atenţia spre nimic altceva decât spre dezbaterea bugetului, într-o încercare de a mai repara ceva din stricăciunile pe care le aduce acest buget. Este de necrezut cum este posibil ca, după ce ai avut o creştere economică de 6% şi prognozezi o creştere economică de 5,5% pentru anul 2018, aproape nicio categorie socială să nu beneficieze de această creştere economică. Mai mult decât atât, multe categorii sociale, în special angajaţii din sectorul privat, dar şi celelalte categorii de angajaţi din sectorul public, în special angajaţii din administraţia locală, sunt supuşi unui grav risc de scădere a veniturilor", a susţinut Orban, precizează Agerpres.

Orban a adăugat că pensiile ar fi trebuit să crească de la 1 ianuarie 2018 şi că Guvernul "nu dă un leu pentru pensii", amânând această măsură pentru 1 iulie. Pentru angajaţii din sectorul public, arată el, creşterea salariilor va fi mai mică de 4 la sută, deşi guvernanţii au promis o creştere de 25%.

Potrivit lui Orban, puterea de cumpărarea a angajaţilor din sectorul public va scădea, iar pentru angajaţii din sectorul privat există un risc major de scădere a salariilor şi sunt blocate angajările în sectorul public.

"Se vede clar că este un buget de austeritate, în care nu sunt aplicate legi care sunt în vigoare şi se fac derogări de la aceste legi pentru a împiedica angajaţii din sectorul public să beneficieze de venituri suplimentare", a mai spus Orban.

În opinia lui, veniturile la nivelul administraţiilor locale scad cu un miliard de euro.

"Guvernul, după ce a jefuit companiile de stat, a jefuit şi administraţiile locale, localităţile, cetăţenii din fiecare localitate. Veniturile din cote care sunt prevăzute scad la nivelul întregii ţări cu 54,6 miliarde de lei, adică cu peste un miliard de euro. Este o scădere dramatică a acestor venituri, care va afecta grav planurile de investiţii şi dezvoltare a comunităţilor locale, fiind faultaţi exact acei primari care şi-au dezvoltat comunităţile locale", a apreciat Orban.

Preşedintele PNL a mai spus că bugetul este "un roman science-fiction care te adoarme de la prima pagină".

"Este evident un buget science-ficţion, este o poveste de adormit copii pe care nu o crede nimeni. Echipa noastră, comisia noastră de buget-finanţe, sub coordonarea lui Florin Cîţu, Bogdan Huţucă, lucrează la amendamente de fond care să încerce cât de cât să pună un echilibru în acest buget", a adăugat Ludovic Orban.

(G.F.)

-----------

Guvernul a adoptat, ieri, poiectul de buget pentru 2018, care este construit pe o creştere economică de 5,5%, inflaţie medie anuală de 3,1%, curs mediu de 4,55 lei/euro şi câştig salarial mediu net lunar de 2.614 lei. Deficitul bugetar (cash) este estimat la 2,97% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,96% din PIB, cu încadrare în ţinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht.

Premierul Mihai Tudose a declarat la începutul şedinţei de Guvern: "În pofida tuturor criticilor şi a corului bocitoarelor, este un proiect bun, într-un an bun, bazat pe cifre care nu sunt nicidecum optimiste, ci mai puţin decât pesimiste, aş putea spune, pentru că avem în vedere o creştere economică de doar 5,5%, în condiţiile în care toată lumea prognozează o creştere mai mare a PIB-ului. Prevede venituri estimate cu 30,9 miliarde de lei mai mari faţă de 2017 şi este pentru prima dată când PIB-ul României depăşeşte 200 de miliarde de euro".

Premierul a adăugat că Guvernul rămâne consecvent în ceea ce priveşte priorităţile, acestea urmând să fie Sănătate, Educaţie, Infrastructură, creşterile fiind de 17% - Sănătate, 16% - la Educaţie, şi de 42% pe Investiţii - o creştere cu 42% faţă de 2017. "La Agricultură, am alocat în plus bugetului 23,6%, agricultura fiind unul dintre principalele motoare de creştere anul acesta", a adăugat Tudose.

Ţinta Guvernului în materie de absorbţie a fondurilor europene în 2018, a arătat el, o reprezintă suma de 28,4 miliarde de lei: "Cu aşa o ţintă realistă, eu cred că o să o depăşim la anul, dat fiind faptul că ajung la maturitate tot ceea ce s-a lucrat anul acesta, tot ceea ce s-a lucrat. Va fi anul Centenarului, sunt sume prevăzute, sunt proiecte".

În proiectul de buget sunt prevăzute venituri estimate de 287,5 miliarde lei, cu 30,9 miliarde lei mai mari faţă de 2017. Din cele 30,9 miliarde lei venituri suplimentare, 21,1 miliarde lei vor merge către bugetul sănătăţii, care va avea o creştere de 17% faţă de 2017, bugetul educaţiei, care va avea o creştere de 16%, şi bugetul alocat investiţiilor, care va avea o creştere de 42%, potrivit comunicatului Guvernului.

Unul dintre obiectivele guvernului pentru anul 2018 este reprezentat de reducerea ratei şomajului sub 4%, şi creşterea numărului de salariaţi cu normă întreagă cu peste 200.000 de persoane, conform reprezentanţilor Executivului: "În acest sens, guvernul va sprijini dezvoltarea programului Start-Up Nation pentru alte 10.000 de firme, deţinute în special de tineri. În acelaşi timp, în buget s-au alocat 4,5 miliarde lei pentru programele de ajutor de stat ce vor demara anul viitor, măsură ce ţinteşte inclusiv creşterea exporturilor cu aproximativ 7,6%".

Cheltuielile bugetare pentru anul 2018 sunt estimate la 314,5 miliarde lei, ceea ce reprezintă 34,6% din PIB: "Cea mai mare creştere o înregistrează cheltuielile cu asistenţa socială datorită măsurilor adoptate în domeniul pensiilor, a majorării indemnizaţiei sociale pentru pensionari şi a altor drepturi de asistenţă socială, care ajung în anul 2018 la 98,6 miliarde lei, respectiv 10,9 % din PIB; - Cheltuielile de personal însumează 81,2 miliarde lei (8,9%), respectiv o creştere de 11,6 miliarde lei faţă de anul 2017, pe fondul aplicării Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice; -Bunurile şi serviciile însumează în anul 2018 - 39,9 miliarde lei (4,4% din PIB), în timp ce cheltuielile cu datoria publică înregistrează în anul 2018, 12,1 miliarde lei ( 1,3 % din PIB); - Cheltuielile cu investiţiile înregistrează în anul 2018 - 38,5 miliarde lei ( 4,2% din PIB), în creştere cu 11,5 miliarde lei faţă de anul 2017".

Proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pentru 2018 vor fi transmise spre dezbatere şi adoptare Parlamentului.

Ministrul Finanţelor Publice Ionuţ Mişa a prezentat, miercuri, în şedinţa de Guvern, sumele alocate în proiectul bugetului de stat pentru anul 2018 pentru ministere şi o parte din instituţiile publice centrale: "Enumerăm bugetul pe 2018 cu sumele destinate pentru fiecare instituţie: Ministerul Apărării Naţionale - 18.164,9 milioane lei, majorare cu 11,3% faţă de 2017. S-a asigurat alocarea a 2% din PIB pentru acest minister, asigurându-se astfel respectarea angajamentului asumat de România în relaţia cu NATO. Ministerul Dezvoltării Regionale Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene - 6.208,6 milioane lei credite bugetare, majorare cu 30,6% faţă de anul 2017, şi 38.343,0 milioane lei credite de angajament. Ministerul Transporturilor - 9.132,8 milioane lei credite bugetare, majorare cu 0,9% faţă de anul 2017, şi 30.911,5 milioane lei credite de angajament".

El a adăugat că Ministerul Educaţiei Naţionale va primi anul viitor 23.794,4 milioane lei, "o majorare cu 240,9% faţă de anul 2017", potrivit Agerpres. Începând cu anul 2018, din bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale se vor plăti şi drepturile salariale ale personalului din învăţământul preuniversitar de stat, a completat Mişa.

Ministrul Finanţelor Publice a spus că Ministerul Sănătăţii va primi de la bugetul de stat "8.762,2 milioane lei, majorare cu 4,6% faţă de anul 2017".

"Precizăm că pentru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate s-a alocat suma de 33.769,0 milioane lei, cu 4,530,0 milioane lei mai mult faţă de anul 2017, majorarea însemnând la nivelul CNAS, 15,5%", a spus Mişa.

El a menţionat şi bugetul alocat Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, care va fi de 1.117,4 milioane lei, majorare cu 50,4%.

"În bugetul acestui minister s-au alocat 150 milioane lei pentru finanţarea manifestărilor, acţiunilor şi proiectelor prilejuite de aniversarea Centenarului României (1918-2018) şi a Primului Război Mondial", a explicat ministrul.

Mişa a menţionat că alocarea bugetară pentru Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale pentru 2018 va fi de 31.693,0 milioane lei, în scădere cu 13,2% faţă de anul 2017. "Vreau să menţionez că scăderea provine din diminuarea transferurilor de la bugetul de stat, pentru echilibrarea bugetului asigurărilor sociale de stat, de la 13.599,1 milioane lei în anul 2017, la 7.408,8 milioane lei în anul 2018", a completat el.

Ministrul a menţionat că Ministerul Afacerilor Externe va avea un buget de "944,1 milioane lei credite bugetare, ceea ce reprezintă o majorare cu 21,9% faţă de 2017, şi 1.033,1 milioane lei credite de angajament".

"În bugetul Ministerului Afacerilor Externe s-au alocat credite de angajament pentru încheierea de contracte pentru pregătirea exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în anul 2019, în sumă totală de 194,9 milioane lei", a spus Mişa.

El a menţionat că bugetul pe 2018 al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va fi de 23.522,1 milioane lei, o majorare de 23,6%.

"Ministerul Afacerilor Interne, bugetul alocat este 15.311,9 milioane lei, o majorare cu 20,7%. Ministerul Justiţiei, bugetul este 3.750,6 milioane lei, în scădere cu 0,8%. Ministerul Public, buget - 1.234,7 milioane lei, o majorare de 0,23%", a spus Mişa.

El a precizat că Ministerul Tineretului şi Sportului va avea un buget de 517,3 milioane lei, majorare de 15,3%.

"Ministerul Mediului, buget 444,9 milioane lei, în scădere cu 5,4%. Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, buget 291,8 milioane lei, din care 170 milioane lei pentru majorarea capitalului social la Compania Naţională "Poşta Română" - S.A.. Ministerul Economiei, buget - 355,9 milioane lei, din care 53 milioane lei pentru capitalul social al operatorilor economici din industria naţională de apărare aflaţi sub autoritatea acestuia, reprezintă o majorare de 104,9%. Ministerul Energiei, buget - 583,3 milioane lei, în scădere cu 36,0%", a spus Mişa.

Mişa a prezentat şi bugetul Ministerului Finanţelor Publice care va fi de 4.569,4 milioane lei, o majorare de 25,5%.

"Ministerul Finanţelor Publice - «Acţiuni generale», buget - 21.595,6 milioane lei, majorare 1,2%", a completat acesta.

"Secretariatul General al Guvernului, buget - 1.336,3 milioane lei, majorare - 24,8%. Ministerul Turismului, buget - 63,4 milioane de lei, majorare 39,8%. Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, buget 1.237,1 milioane lei, majorare - 32,4%. Ministerul Cercetării şi Inovării, buget - 1.652,7 milioane lei, majorare - 13,6%. Ministerul Apelor şi Pădurilor, buget de 438,9 milioane lei, o majorare de 26,8%. Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social, buget - 8,9 milioane lei, majorare de 16,8%. Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul, buget - 7,3 milioane lei, în scădere cu 0,7%. Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, buget - 25,4 milioane lei, majorare de 44,6%", a mai afirmat Mişa.

Ministrul Finanţelor Publice a menţionat, apoi, bugetul Camerei Deputaţilor - 436,2 milioane lei, majorare de 29,6%, al Senatului - 196,0 milioane lei, majorare de 30,3%, şi al Administraţiei Prezidenţiale - 57,6 milioane lei, o majorare de 20,7%.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Lipsa de cultura de exprimare...Cum sa zici ca ..citez : este pentru PRIMA DATA cand PIB-ul Romaniei depaseste 200 de miliarde de EURO... Pai in fiecare an NE putem exprima ca PIB-ul depaseste o anumita cifra...si ce daca ??? are vre-o relevanta .

    Eventual trebuia sa afirme ca Romania a ajuns sa depaseasca pragul de 200 mld.Euro

    Ca vin sarbatorile si ciocu' mic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb