Guvernul a aprobat Memorandumul privind monitorizarea preţurilor pentru carburanţi

George Forcoş
Companii / 18 octombrie 2017

Guvernul a aprobat Memorandumul privind monitorizarea preţurilor pentru carburanţi

Actualizare 19:20 Bogdan Chiriţoiu: "Intenţionăm amendarea corespunzătoare a legii concurenţei"

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat astăzi că legea concurenţei va fi amendată, astfel încât să se creeze cadrul legal care să permită solicitarea datelor şi informaţiilor companiilor active pe piaţă, necesare în procesul de monitorizare.

Potrivit unui comunicat de presă alConsiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu a precizat: "Pentru realizarea acestei aplicaţii trebuie creată o bază de date care să conţină lista tuturor companiilor care comercializează carburanţi, amplasarea geografică a benzinăriilor deţinute de fiecare, tipurile de carburanţi (benzină şi motorină) comercializate în fiecare benzinărie, preţurile la pompă practicate. Ca urmare, intenţionăm amendarea corespunzătoare a legii concurenţei, astfel încât să se creeze cadrul legal în baza să putem solicita date şi informaţii companiilor active pe piaţă, ceea ce va permite şi monitorizarea activă a preţurilor practicate de companiile petroliere".

Consiliul Concurenţei precizează că va pemite accesul la baza de date, în anumite condiţii, şi a altor dezvoltatori de aplicaţii similare, astfel încât consumatorii să aibă la dispoziţie mai multe platforme care vor oferi facilităţi diferite.

La începutul acestui an, Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie sectorială pe piaţa comercializării de carburanţi auto, având în vedere rigiditatea observată a preţurilor la comercializarea cu amănuntul a carburanţilor în România. Acest fenomen a fost constatat din evoluţia comparativă a preţurilor practicate în România şi a mediei preţurilor la nivel european, dar şi din felul în care au evoluat preţurile interne raportat la modificările cotaţiilor internaţionale la produsele petroliere.

(G.F.)

--------

Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi un Memorandum privind crearea unui sistem de monitorizare a preţurilor pentru carburanţi, informează instituţia, prin intermediul unui comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, platforma de monitorizare a preţurilor pentru carburanţi, similară Monitorului preţurilor în domeniul de retail alimentar, are scopul de a transparentiza pieaţa pentru consumatori, astfel încât aceştia să poată alege carburanţii auto cu cel mai bun raport preţ-calitate.

Guvernul României informează: "Creşterea transparenţei pentru consumatori ar putea accentua gradul de concurenţă pe piaţa comercializării cu amănuntul de carburanţi auto, cu implicaţii benefice asupra preţului carburanţilor, dar şi asupra calităţii acestora, serviciilor oferite în staţiile de distribuţie a carburanţilor etc.".

De asemenea, Guvernul anunţă că în vederea extinderii Monitorului preţurilor şi în domeniul carburanţilor auto, se intenţionează amendarea legii concurenţei.

Guvernanţii precizează că prin această măsură se va crea cadrul legal în baza căruia Consiliul Concurenţei poate solicita date şi informaţii companiilor active pe piaţă, ceea ce va permite autorităţii de concurenţă şi monitorizarea activă a preţurilor practicate de companiile petroliere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb