Şcolile ar putea fi redeschise în 8 februarie, dacă se va menţine trendul descendent al cazurilor de COVID-19, a afirmat, ieri, premierul Florin Cîţu, în urma discuţiilor pe care le-a avut cu vicepremierii Kelemen Hunor şi Dan Barna.
"Şi eu vreau să fie redeschise şcolile şi restaurantele. Dacă nu va fi problema asta pe sănătate, acestea vor fi redeschise. Personal, cred că trebuie să facem eforturi pentru ca şcoala să fie deschisă cât mai repede. Până acum am văzut că a scăzut numărul infectărilor şi am ajuns la un număr confortabil. Dacă se menţine şi păstrăm această tendinţă descendentă, putem să deschidem şcolile pe 8 februarie. Dar, repet, trebuie reduse efectele pandemiei", a spus Florin Cîţu, imediat după şedinţa de guvern, în cadrul căreia a fost adoptată ordonanţa de urgenţă prin care învăţământul online este prelungit până în 8 februarie.
La rândul său Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că nu este exclus nici scenariul ca unităţile de învăţământ să fie redeschise mai devreme de 8 februarie în zonele unde rata de infectare este mică. El a precizat că elevii ar putea reveni la sistemul clasic de învăţământ începând cu cel de al doilea semestru, "sub rezerva evoluţiei epidemiologice", iar decizia va fi luată în ultima decadă a lunii ianuarie.
Potrivit ministrului Sorin Cîmpeanu, scenariile analizate sunt: reîntoarcerea la şcoală cu prioritate a elevilor de grădiniţă şi a celor din învăţământul primar; redeschiderea şcolilor cu prioritate în zonele unde rata de infectare este mai scăzută; reîntoarcerea la şcoală cu prioritate a elevilor care susţin examene naţionale; redeschiderea tuturor şcolilor.
Ministrul Educaţiei a mai spus că totul depinde de evoluţia cazurilor de COVID-19 şi de evoluţia campaniei de vaccinare.
În schimb, liderii PSD şi cei ai AUR susţin că şcolile trebuie redeschise odată cu terminarea vacanţei.
Deputatul social-democrat Alexandru Rafila a declarat, ieri, că o amânare "nu are justificare".
"Îmi pare rău că domnul ministru Cîmpeanu este pus într-o situaţie în care nu are decizia de a hotărî foarte clar, împreună cu ministrul Sănătăţii, să deschidă şcolile. Închiderea şcolii a fost o măsură care nu a mai fost luată, cel puţin pentru şcolile primare, în niciuna dintre ţările membre ale Uniunii Europene în cursul lunii noiembrie şi în decembrie. Am ajuns în situaţia în care, de aproape un an de zile, copiii nu numai că au un acces limitat la învăţătură, mai ales cei din categorii defavorizate, unii din mediul rural care nu au acces la învăţământ online, dar sunt profund marcaţi în dezvoltarea lor psihosocială ca viitori adulţi pentru că nu pot să interacţioneze unii cu alţii, nu pot să interacţioneze cu profesorii lor", a afirmat Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă.
Potrivit acestuia, amânarea cu încă o lună a deschiderii şcolilor "nu este sănătoasă nici pentru copii, nici pentru părinţii lor, nici pentru economia naţională".
"Amânarea deschiderii şcolilor nu are justificare. După cum ştiţi, cifrele publicate în ultimele săptămâni de Ministerul Sănătăţii arată o scădere a incidenţei infecţiei, arată marea majoritate, cu trei excepţii, a judeţelor din România în zona verde, iar acest lucru în mod evident nu are niciun fel de corelaţie cu această măsură de amânare a deschiderii şcolilor", a completat deputatul PSD.