Guvernul a semnat, ieri, memorandumul cu Voestalpine

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri Industriale / 2 octombrie 2008

Guvernul a semnat, ieri, memorandumul cu Voestalpine

Memorandumul dintre compania siderurgică austriacă "Voestalpine" şi guvernul ţării noastre a fost semnat ieri, după două luni de amânare, în urma negocierilor dintre cele două părţi în ceea ce priveşte potenţiala investiţie în costrucţia unui combinat siderurgic la Marea Neagră. Documentul reprezintă rezultatul negocierilor dintre guvern şi companie, iar modificările care au avut loc în urma acestora, comparativ cu propunerea Voestalpine, se referă la infrastructura portuară, ne-au declarat reprezentanţii companiei.

Primul ministru Călin Popescu Tăriceanu a declarat în cadrul conferinţei de presă de semnare a memorandumului cu compania Voestalpine, că investiţia de peste 5 miliarde de euro va avea ca rezultat refacerea coloanei vertebrale a economiei româneşti, adăugând că, aceasta va influenţa pozitiv creşterea economică şi volumul investiţiilor străine directe din ţara noastră. Wolfgang Eder, preşedintele companiei austriece, a precizat că această investiţie este cea mai mare realizată de o companie austriacă. Domnia sa a declarat că sunt optimişti în ceea ce priveşte ameliorarea situaţiei financiare internaţionale, adăugând că, în condiţiile persistenţei crizei financiare, în cel mai rău caz va avea loc amânarea investiţiei.

Situaţia internaţională nu afectează investiţia Voestalpine, susţine şi Peter Schiefer, purtătorul de cuvânt al companiei, dar speră că în curând aceasta va lua sfârşit, întrucât, pe termen mediu, este posibil să fie afectate costurile de finanţare ale companiei.

Voestalpine intenţionează să investească peste cinci miliarde de euro în construirea unei oţelării la Marea Neagră, iar în cursa pentru această investiţe se mai află Bugaria, Ucraina şi Turcia. Decizia finală privind ţara care va beneficia de investiţie va fi luată la sfârşitul anului, susţin reprzentanţii Voestalpine. Bulgaria şi Ucraina au semnat deja memorandumul cu compania austriacă, iar în ceea ce priveşte Turcia, nu s-a stabilit o dată fixă.

Dacă Voestalpine decide să investească în ţara noastră, impactul asupra creşterii economice ar fi unul semnificativ, nu doar în 2009, ci şi în anii care urmează, susţin analiştii ING în cardul unui raport al băncii, care estimează o creştere economică de 6% - 6,5% pentru anul viitor. Ei consideră că reducerea cererii din zona euro ca urmare a unei creşteri economice slabe a acesteia va avea un impact negativ asupra creşterii economice din ţara noastră.

Potenţiala investiţie ar contribui în mod semnificativ şi la acoperirea deficitului de cont curent prin investiţii străine directe în acest an, susţin analiştii ING. Ei apreciază că în situaţia în care nu vom beneficia de investiţie, acoperirea defictului extern prin investiţii străine nu va înregistra un avans semnificativ în acest an comparativ cu 2007, acesta fiind estimat la 45% din PIB faţă de 42% anul trecut.

Grupul Voestalpine, afaceri de aproape 50 de milioane de euro, anul trecut, în ţara noastră

Cea mai mare investiţie din România nu este singura afacere pe care puternicul grup austriac Voestalpine o are în ţara noastră.

Grupul austriac este prezent pe piaţa locală, prin diverse divizii ale sale, încă de la începutul anilor 90, activitatea sa fiind în diverse domenii, de la metalurgie, la construcţii şi agricultură. Însă, cea mai mare afacere de până ieri a grupului Voestalpine a fost preluarea proiectului de retehnogizare a Porţilor de Fier ll, un contract măcinat de scandaluri, care s-a ridicat la peste 1 miliard de dolari.

VA Tech Hydro, divizia de hidroenergie a grupului austriac, a preluat, 1999, contractul de modernizare a Porţilor de Fier de la firma Sulzer AG, care încheiase iniţial contractul, în 1997, chiar cu ministrul industriei Călin Popescu Tăriceanu.

Până în prezent, grupul austriac a fost implicat în peste 20 de firme în România, o parte din ele fiind radiate între timp. În 2007, grupul Voestalpine a realizat o cifră de afaceri, prin aceste firme, de aproximativ 50 de milioane de euro, o sumă nesemnificativă în comparaţie cu investiţia în siderurgie pe care a anunţat-o ieri în România.

Prezentăm alăturat firmele în care a fost şi este implicat grupul austriac în ţara noastră, până la a deveni cel mai mare investitor în România.

1.ARTS- AUSTRIAN ROMANIAN TRANSPORT SRL

2.VADECO SRL

3. GRAIN TRADING CORPORATION SRL

4. NHR AGROPARTNERS SRL

5. VAROMA TRADING SRL

6. RAIL LINK CO SRL

7. VOEST ALPINE ELMSTEEL ROMÂNIA

8. VOEST ALPINE AMBIENT STAHLHANDEL SRL

9. VA INTERTRADING AUSTRIA SRL

10.VOEST ALPINE ROMANIA SRL

11.AGROPARTNERS LEASING IFN SA

12. DONAU-SIDER SRL

13. VOESTALPINE STEEL SERVICE CENTER ROMANIA SRL

14. DANUBE GRAIN SERVICES SRL

15. APPLIED INTERNATIONAL INFORATICS

16. ATLAS CONSTRUCT INVEST

17. METROPOLIS MANAGEMENT SRL

18. RC PROPERTIES SRL

19. VA TECH ESCHER WYSS RAVENSBURG SRL, SUCURSALA PORTILE DE FIER ll

20.VA TECH HYDRO & CO VIENA SRL SUCURSALA PORTILE DE FIER II

21. VA TECH HYDRO AG

22. VA TECH HYDRO AG KRIENS ELVETIA SUCURSALA DROBETA TURNU SEVERIN

Darius Porumboiu

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb