Guvernul a stabilit acţiunile concrete privind Strategia pentru promovarea îmbătrânirii

Mina Irina
Politică / 16 noiembrie 2016

Guvernul a stabilit acţiunile concrete privind Strategia pentru promovarea îmbătrânirii

Planul operaţional 2016-2020 vizând implementarea Strategiei naţionale până în 2020 pentru promovarea îmbătrânirii active şi protecţia persoanelor vârstnice, care înlocuieşte Planul strategic de acţiuni pentru implementarea strategiei menţionate pentru perioada 2015-2020 a fost aprobat, astăzi, de Guvern, conform unui comunicat de presă trimis redacţiei.

De asemenea, strategia a fost completată cu o anexă suplimentară care detaliază mecanismul de monitorizare şi evaluare a implementării Strategiei naţionale şi a Planului operaţional pentru perioada 2016-2020.

"Planul operaţional menţine toate obiectivele generale, obiectivele specifice şi direcţiile de acţiune prevăzute în Planul strategic de acţiuni, însă într-o formă mult mai elaborată şi cu precizarea măsurilor specifice, a rezultatelor, indicatorilor de rezultat, a instituţiilor responsabile, surselor de finanţare şi a termenelor vizate. Aceste acţiuni sunt corelate cu măsurile incluse în Pachetul integrat pentru combaterea sărăciei lansat de Guvern. Este prevăzută, de asemenea, modificarea legislaţiei din domeniile asistenţei sociale, ocupării forţei de muncă, pensiilor şi asigurărilor sociale şi sănătăţii, astfel încât să poată fi îndeplinite obiectivele strategiei naţionale, şi anume, asigurarea condiţiilor pentru o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă, creşterea nivelului de ocupare a forţei de muncă la vârste mai înaintate, creşterea participării sociale active şi demne a persoanelor vârstnice, scăderea dependenţei persoanelor vârstnice şi îmbunătăţirea serviciilor de îngrijire de lungă durată", se arată în comunicat.

În materie de creştere a calităţii vieţii persoanelor vârstnice şi protecţie socială, Guvernul îşi propune instituirea unui program de sprijin pentru populaţia vârstnică lipsită de venituri, în special din mediul rural, crearea unui sistem informatic integrat cu indicatori statistici privind persoanele cu risc ridicat de pensionare anticipată sau cu stagiu incomplet de cotizare, precum şi introducerea consilierii pre-pensionare oferită prin compartimente înfiinţate în cadrul Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP) şi al structurilor teritoriale.

Planul operaţional prevede o serie de măsuri şi pentru facilitarea accesului populaţiei vârstnice la programele de sănătate publică, creşterea numărului de medici rezidenţi specializaţi în geriatrie şi recrutarea acestora în sistemul public de sănătate, promovarea unui stil de viaţă sănătos, stimularea incluziunii sociale a persoanelor vârstnice şi creşterea accesului lor la servicii de bază în comunitate, în acest sens fiind vizată inclusiv facilitarea mobilităţii personale prin adaptarea infrastructurilor de transport în comun şi la nevoile persoanelor care suferă de limitări funcţionale. Sunt avute în vedere şi persoanele vârstnice care se confruntă cu cel mai mare risc de singurătate, excluziune socială şi/sau depresie şi facilitarea accesului acestora la servicii, crearea unui sistem unificat de îngrijire de lungă durată (ÎLD) cu accent pe zonele rurale şi izolate şi comunităţile marginalizate, prevenirea şi pedepsirea abuzurilor asupra persoanelor vârstnice, dar şi o informare mai bună privind accesul la consiliere şi la serviciile sociale disponibile. În acest scop, este prevăzută înfiinţarea până în 2020 a cel puţin 20 de linii telefonice de urgenţă funcţionale 24 de ore din 24.

Totodată, actul normativ prevede elaborarea unor politici şi programe la nivel de judeţe în domeniul îmbătrânirii active, prin care persoanele din această categorie de vârstă să fie implicate în activităţi culturale, sociale şi sportive. Executivul are în vedere creşterea nivelului de ocupare a forţei de muncă la vârste mai înaintate, integrarea programelor de voluntariat în politicile de resurse umane din instituţiile publice şi dezvoltarea a cel puţin 3 programe naţionale de atragere a voluntarilor persoane publice în instituţiile publice, stimularea angajatorilor pentru încadrarea în muncă a persoanelor vârstnice, furnizarea de servicii de consiliere şi orientare profesională sau mediere şi organizarea de programe de formare profesională pentru această categorie de persoane (minimum 42 de programe de formare/an, cel puţin 1 pe judeţ).

Astfel, Guvernul preconizează ca până în 2020, minimum 20% din totalul voluntarilor angrenaţi în programele şi proiectele implementate în instituţiile publice să fie din categoria persoanelor vârstnice. De asemenea, ca măsură de stimulare a întreprinderilor sociale de a angaja persoane vârstnice, actul normativ prevede subvenţionarea a 10% din salariul lunar, pe o perioadă de 1 an (raportat la câştigul salarial mediu brut pe economie în 2015, potrivit INS).

"De menţionat că prin acest act normativ este prevăzută realizarea unui studiu care să evidenţieze oportunitatea adoptării de către România şi a colectării de date la nivel local în vederea calculării indicelui Îmbătrânirii Active (Active Aging Index) elaborat în 2012 la nivel european în contextul Anului European al Îmbătrânirii Active şi Solidarităţii între Generaţii", se mai arată în comunicat.

"Pentru implementarea măsurilor prevăzute cheltuielile vor fi distribuite conform cheltuielilor calculate aferente bugetului alocat Ministerului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice (MMFPSPV), precum şi cu încadrarea în bugetele alocate celorlalte ministere şi instituţii ale administraţiei publice centrale şi locale cu atribuţii în implementarea respectivelor măsuri. Sumele ce vor depăşi bugetarea alocată vor putea fi accesate prin fondurile europene aferente perioadei de programare 2014-2020, pentru proiectele eligibile în cadrul Programelor Operaţionale ale României aprobate de către Comisia Europeană", precizează documentul.

Pentru asigurarea de resurse financiare, umane şi materiale suficiente pentru dezvoltarea sistemului de lungă durată (ÎLD), va fi instituit un mecanism pentru alocare echitabilă a transferurilor de la bugetul de stat către bugetele locale, pe baza numărului de locuitori cu vârsta de peste 65 de ani dintr-un judeţ/localitate, conform sursei citate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu va mai scremeti asa mult; nu trebuie strategii. 

    Daca neputinciosii politicieni ignora in continuare situatia din tara si continua exodul tinerilor, in cativa ani o sa va rugati de noi pensionarii sa acceptam un loc de munca, datorita pneuriei de forta de munca ce va invada Romania. 

    Se va adeveri zicala: cine n-are batrani sa

    si-i cumpere.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb