Guvernul american a cerut oprirea vânzărilor ASML către China

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 ianuarie

Guvernul american a cerut oprirea vânzărilor ASML către China

Compania olandeză ASML Holding NV, care produce cele mai avansate echipamente de litografie pentru fabricarea procesoarelor, a anulat mai multe livrări către China la cererea administraţiei Biden, conform unei ştiri Bloomberg.

Agenţia de ştiri subliniază că presiunile au fost exercitate la nivel guvernamental cu doar câteva săptămâni înainte de intrarea în vigoare a interdicţiei complete anunţate în vara trecută.

Licenţele de export ale companiei ASML îi permiteau să vândă companiilor din China echipamente pentru fabricarea procesoarelor din categoria DUV (Deep Ultraviolet Lithography) până în ianuarie 2024.

Conform unor surse anonime citate de Bloomberg, consilierul de securitatea naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a telefonat oficialilor guvernamentali la Haga şi le-a cerut să oprească livrările contractate, iar aceştia l-au îndrumat să contacteze direct compania ASML în această privinţă.

Într-o variantă actualizată a ştirii, Bloomberg arată că oficialii ASML au confirmat revocarea parţială a licenţelor de export de către guvernul Ţărilor de Jos, însă numărul livrărilor afectate este redus.

Presiunile exercitate de guvernul american asupra companiilor din sectorul tehnologiilor înalte cu relaţii de afaceri în China şi anunţarea unor interdicţii directe de la începutul anului 2024 a condus la accelerarea achiziţiilor de echipamente în a doua jumătate a anului trecut.

Valoarea acestora a cunoscut o creştere explozivă din iulie 2023 până în noiembrie 2023 comparativ cu perioada similară din 2022 (vezi graficul).

Achiziţiile din septembrie 2023 au fost de circa 1,3 miliarde de dolari, de aproape 20 de ori mai mari decât în septembrie 2022, în condiţiile în care valoarea echipamentelor de litografie de la ASML variază între 10 milioane şi 180 de milioane de dolari, conform datelor de la Bloomberg.

În urma acestor achiziţii, repartizarea geografică a vânzărilor ASML a cunoscut schimbări majore doar în câteva luni (vezi tabelul).

Guvernul american a cerut oprirea vânzărilor ASML către China

De la 8% în T1 2023, ponderea vânzărilor către China a crescut până la 46%, în timp ce ponderea vânzărilor către Taiwan a scăzut până la 24%, de la 49%.

După cum se observă, Europa ocupă un loc nesemnificativ în rândul clienţilor ASML, deşi autorităţile europene au anunţat programe majore de construire a fabricilor de procesoare şi alţi semiconductori, în timp ce livrările către SUA au înregistrat o reducere masivă.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing a caracterizat intervenţia SUA pentru blocarea accesului Chinei la tehnologie drept "un act de hegemonie" şi a solicitat guvernului de la Haga "să respecte spiritul contractului şi ordinea mondială, pentru a proteja beneficiile reciproce ale celor două ţări".

Ştirea privind noile presiuni americane asupra guvernului de la Haga şi asupra ASML a determinat scăderi semnificative ale acţiunilor producătorilor de cipuri pe pieţele internaţionale.

Acţiunile companiei chineze SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corp.) au scăzut cu până la 3% la Hong Kong, în timp ce acţiunile ASML au scăzut cu peste 5% la New York, iar Philadelphia Semiconductor Index a scăzut cu aproape 4%.

Directorul executiv al companiei ASML, Peter Wennink, al cărui mandat expiră în aprilie 2024, şi-a exprimat de mai multe ori opoziţia faţă de măsurile impuse de SUA pentru blocarea accesului Chinei la echipamentele de fabricare a celor mai avansate procesoare.

Wennink a mai avertizat că presiunile tot mai mari exercitate asupra Chinei în ceea ce priveşte producţia de cipuri avansate vor avea ca efect doar amplificarea masivă a eforturilor Beijingului pentru dezvoltarea unor tehnologii concurente şi internalizarea lanţurilor de producţie şi aprovizionare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb