Guvernul de la Londra a prezentat, ieri, un nou plan de sprijinire a băncilor britanice, pentru relansarea activităţii de creditare. Anul trecut, executivul britanic a injectat 37 de miliarde de lire sterline (aproximativ 41 miliarde de euro) în principalele instituţii financiare din ţară - "Royal Bank of Scotland" (RBS), HBOS şi "Lloyds TSB Group", pentru recapitalizarea acestora.
Noul plan priveşte în special garantarea împrumuturilor efectuate de bănci, cu intenţia încurajării relansării activităţii de creditare. Guvernul londonez va propune ca această măsură să fie coordonată la nivel internaţional.
În condiţiile în care încetinirea economiei mondiale s-a intensificat în ultimele două luni, guvernul a anunţat un pachet complet de măsuri pentru întărirea stabilităţii sistemului financiar, creşterea încrederii şi a capacităţii de creditare, precum şi pentru susţinerea relansării economice", anunţă Ministerul britanic de Finanţe.
Noul plan majorează participaţia guvernului la "Royal Bank of Scotland", creează o nouă facilitate de preluare a activelor la "Bank of England" (BoE), în valoare de 50 de miliarde de lire sterline (74,58 miliarde de dolari), şi pune bazele majorării ofertei monetare, în condiţiile în care dobânda de referinţă a BoE se apropie de nivelul zero.
Participaţia deţinută de Trezorerie la RBS, în prezent de 57,9%, ar putea creşte la 70%, după decizia guvernului de la Londra de a converti pachetul de acţiuni preferenţiale în valoare de cinci miliarde de lire sterline, deţinut în prezent, în acţiuni ordinare. În plus, începând cu data de 2 februarie 2009, "Bank of England" va putea prelua active de genul bonduri corporative şi hârtii comerciale, graţie noii facilităţi de 50 de miliarde de lire sterline.
Guvernul londonez intenţionează să negocieze cu băncile care vor participa la acest plan acorduri pentru stabilirea de angajamente precise cu privire la credite.
Ministrul Finanţelor din Marea Britanie, Alistair Darling, a estimat că noul plan este esenţial pentru relansarea economiei. Darling a subliniat: "Dacă sistemul bancar se va prăbuşi, fiecare dintre noi va avea probleme serioase. Acest lucru ar putea ucide economia".