Guvernul face un pas înapoi în privinţa suspendării exportului de lemne

Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 21 mai 2015

Guvernul face un pas înapoi în privinţa suspendării exportului de lemne

Deputaţii au respins cererea preşedintelui de reexaminare a Codului Silvic

---------------

Actualizare 17:07 Iohannis: "Nu există dovadă de trafic de influenţă pe tema Codului Silvic, potrivit SRI"

Şeful Statului spune că a primit răspuns de la SRI privind informaţiile deţinute de premier despre o posibilă întâlnire a unor oameni din anturajul său cu procesatori de lemn, el afirmând că răspunsul este că nu există nicio dovadă că s-ar fi făcut trafic de influenţă pe tema Codului Silvic, potrivit surselor din presă.

"Răspunsul este foarte simplu: nu există nicio dovadă, nici măcar un indiciu că s-ar fi făcut trafic de influenţă în chestiunea Codului Silvic", a afirmat preşedintele.

El a mai spus că nu îl va da în judecată pe premierul Ponta pentru aceste afirmaţii.

"Cei care au trebuit să tragă învăţămintele le-au tras, este speranţa mea. Nu voi acţiona în instanţă pe cel care a făcut afirmaţiile false, fiindcă, între timp, într-un fel, şi-a cerut scuze", a adăugat Klaus Iohannis, întrebat ce va face în continuare, după ce a primit şi răspunsul de la SRI.

Întrebat, de asemenea, ce va face în continuare după ce ieri a fost respinsă cererea de reexaminare a Codului Silvic, Iohannis a răspuns: "În continuare, când va ajunge la mine, fiţi sigur că o să vă invit şi o să vă spun ce voi face".

Întrebat, totodată, dacă intenţionează să atace la Curtea Constituţională Codul Silvic, Iohannis a refuzat să mai dea un răspuns.

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut aceste declaraţii în această după-amiază, pe Aeroportul "Henri Coandă", înainte de plecarea sa la Riga pentru summitul Parteneriatului Estic.

(Alexandru Costea)

-------------

Guvernul a decis să promoveze suspendarea exportului de lemne neprelucrate prin proiect de lege şi nu prin ordonanţă de urgenţă, care ar fi avut efect imediat.

Uniunea Naţională a Patronatului Român (UNPR) transmisese, marţi că firmele mici şi mijlocii din industria de prelucrare primară a lemnului pot fi grav afectate de suspendarea exportului de materiale lemnoase, aşa cum prevedea un proiect de ordonanţă de urgenţă, lansat sâmbătă.

Premierul Victor Ponta a explicat, ieri: "Pentru a fi cât mai puţin criticabili de către instituţii internaţionale sau companii, adoptăm ca proiect de lege în procedură de urgenţă interzicerea temporară a exportului de lemn neprelucrat. Am discutat cu conducerea celor două Camere şi se poate într-o săptămână, în fiecare Cameră, să trecem acest proiect de lege. L-am informat şi pe preşedintele Iohannis. Sunt convins că în cele două Camere vom vedea încă o dată cine vrea să apere patrimoniul forestier naţional şi cine face lobby pentru tot felul de firme şi exportatori de buşteni şi lemn din România. Se vede la vot şi în poziţiile publice".

El a arătat că proiectul Codului Silvic nu este perfect, ci poate fi îmbunătăţit, dar este mult mai bun decât ce a fost făcut până în prezent, inclusiv cu limitarea la 30% a masei lemnoase recoltate.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă, prezentat de Ministerul Mediului, stabileşte că exportul de materiale lemnoase, sub formă de buşteni, cherestea şi lemn de foc, va fi suspendat până la 31 august.

UNPR a transmis: "Impactul economic al blocării activităţii comerciale a acestor firme care derulează în special tranzacţii intracomunitare va fi sever. Având în vedere că marja de profit este foarte mică, iar posibilităţile de finanţare a cheltuielilor de funcţionare, a penalităţilor din cadrul contractelor şi a achiziţiilor deja contractate de material lemnos sunt foarte mici, multe dintre acestea vor intra în incapacitate de plată şi probabil se vor îndrepta către faliment".

Iniţiativa suspendării exporturilor de material lemnos a apărut după ce proiectul de modificare a Codului silvic, iniţiat în vara anului trecut şi trimis înapoi la Parlament pentru reexaminare de preşedintele Klaus Iohannis, a intrat în dezbatere la comisiile Camerei Deputaţilor.

Deputaţii PNL , împotriva adoptării Codului Silvic

Ieri, Camera Deputaţilor a respins cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis la Codul Silvic, adoptând, cu 218 voturi "pentru", 11 "abţineri" şi 95 "împotrivă", legea în forma iniţială.

Deputaţii PNL au cerut adoptarea cererii de reexamniare a preşedintelui Iohannis la Codul Silvic, iar UDMR şi PSD au susţinut legea în forma adoptată iniţial.

Deputatul PNL Tinel Gheorghe a spus, în dezbaterile generale, că forma în care este acum Codul silvic este "un atentat la siguranţa naţională", arătând că PNL nu o susţine, ci votează cererea de reexamniare a preşedintelui Iohannis la această lege. "Forma adoptată creează mari probleme sectorului silvic, nu susţinem forma din comisii", a spus Tinel Gheorghe, potrivit Mediafax.

Deputatul UDMR Attila Korodi a spus, însă, că acest cod silvic oferă o protecţie majoră pădurilor şi rezolvă problemele legate de lipsa pazei pădurilor, de presiunea mare a monopolurilor din domeniu şi din partea exportatorilor să ducă buştenii în afara ţării.

Deputatul PSD Doina Pană, unul dintre iniţiatorii Codului Silvic, a spus că pădurea nu este o marfă şi prevederile legate de limita de 30% impusă achiziţionării de masă lemnoasă este absolut benefică şi legală, în concordanţă cu Constituţia şi reglementările UE.

Ea a susţinut prevederea privind obligativitatea întocmirii amenajamentelor silvice pentru proprietăţile de fond forestier mai mari de 10%, arătând că sunt peste 500.000 de hectare fără amenajament.

Deputaţii au adoptat din nou forma iniţială a Codului Silvic.

Printre articolele prevăzute şi care au stârnit dispute sunt şi cele potrivit cărora un operator economic/grup de operatori economici nu poate achiziţiona/procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masă lemnoasă din fiecare specie, stabilit ca medie a ultimilor 3 ani, în baza actelor de punere în valoare autorizate la exploatare şi exploatate la nivel naţional, indiferent de forma de proprietate.

Alte prevederi adoptate se referă la instituirea obligativităţii întocmirii amenajamentelor silvice pentru proprietăţile de fond forestier mai mari de 10%.

În ţară a fost organizate proteste împotriva defrişărilor ilegale, în ultima perioadă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Eu stiu ca oamenii "tipa cand ii doare", ca sa folosesc o expresie plastica. Padurile noastre, de care am fost asa de mandrii, s-au imputinat, fiind pur si simplu linsate. Ni s-a luat o parte din plaman, intelegeti? Si cel care l-a luat, adica toti profitorii nenorociti si imbogatiti in ultimii 25 de ani, se chinuie acum sa se protejeze, pentru ca n-au facut nici o reimpadurire. Deci, daca ne-au imbolnavit, pe noi si pe copii nostri, atunci de ce nu tipam? In strada chiar? De ce lasam politicienii sa-si bata in continuare joc de noi cu banii proveniti din furturile de lemn taiat din padurile proprietate publica? Ce-i mascarada asta de 2 lei? Pardon de 2 miliarde de lei?

    1. să îți spun că celor mai mulți nu le pasă. Trebuie doar să te relaxezi și să vezi acest popor autodistrugându-se nu înaintea unei ultime scuipături proiectate pe jos.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb