Ministerul Integrării Europene (MIE) a răspuns, ieri, acuzaţiilor aduse Guvernului de către liberali, în legătură cu derularea procesului de aderare la Uniunea Europeană. MIE arată că PNL nu ţine cont de ultimele evoluţii din procesul legislativ şi instituţional în pregătirea României pentru aderare. "Cea mai mare parte a legilor din programul legislativ pentru aderare a fost adoptată de către Guvern, fiind în diferite faze de dezbatere parlamentară", se arată într-un comunicat al MIE, care dă o replică, astfel, acuzaţiilor PNL potrivit cărora PSD nu a reuşit să adopte decît 30% din legislaţia europeană. MIE arată că, în prezent, se află în diverse proceduri parlamentare 38 de legi pentru procesul de integrare europeană, dintre care 13 sînt la Senat, 24 la Camera Deputaţilor şi o lege este în procedură de mediere.
Mai mult, guvernaţii susţin că legile pentru ajutorul de stat au fost adoptate încă din decembrie 2003, iar regulamentele Consiliului Concurenţei de aplicare a acestor legi au intrat deja în vigoare.
"În ceea ce priveşte întîrzierea privatizării distribuţiei de gaze, această afirmaţie nu are nici o acoperire, în condiţiile în care, din luna martie, cinci companii au depus oferte pentru < Distrigaz >", afirmă reprezentanţii MIE. Investitorii selectaţi vor parcurge etapele de "due dilligence" şi negocierile pentru prezentarea ofertei finale. Guvernul a continuat sistarea activităţii minelor neviabile, pentru închiderea acestora fiind alocate şi 14 milioane de euro, fonduri de la Banca Mondială.