Guvernul îşi va exprima opinia despre liberalizarea preţurilor la energie până la 21 martie

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 29 februarie 2012

Guvernul îşi va exprima punctul de vedere în privinţa liberalizării preţurilor la gaze şi energie electrică până la 21 martie, când este programată următoarea reuniune a board-ului Fondului Monetar Internaţional, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Suciu: "Există un program convenit cu Fondul Monetar Internaţional, care prevede termeni clari în ceea ce priveşte toată legislaţia pe energie şi gaze, care trebuie îndepliniţi până la următoarea întâlnire a board-ului Fondului, care este pe 21 martie. Cred că este cel mai bun reper, în acel moment va exista un punct de vedere al Guvernului clar exprimat, într-o formulă acceptabilă şi pentru Fond şi pentru Comisia Europeană, care ştie de această ches-tiune".

Preţurile plătite de populaţie sunt reglementate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, din considerente de protecţie socială. Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional au cerut Guvernului să liberalizeze preţurile, pentru a le aduce la nivelul din blocul comunitar.

Comisia Europeană a trimis luni României avize motivate privind încălcarea directivelor Uniunii Europene referitoare la liberalizarea pieţelor energiei eletrice şi gazelor naturale şi ar putea trans-mite cauzele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene dacă nu primeşte un răspuns în termen de două luni.

Un număr de 7-7,2 milioane de consumatori casnici, reprezentând 83-86% din total, ar putea plăti de anul viitor preţuri mai mari la energie şi gaze, odată cu începerea liberalizării tarifelor, în timp ce doar 14%-17% ar urma să primească spijin de la stat, însă tariful social va fi eliminat treptat, potrivit unui document guvernamental citat de Mediafax.

Gazele importate de distribuitorul GDF SUEZ Energy România, subsidiară a grupului francez GDF SUEZ, prin conducta Arad-Szeged (Ungaria) sunt mai ieftine decât cele ruseşti, a declarat preşedintele executiv al companiei, Eric Stab, citat de Mediafax.

Potrivit lui Stab, aproximativ 15% din gazele importate de companie vin prin conducta cu Ungaria, în timp ce diferenţa este cumpărată de la companii agreate de grupul rus Gazprom.

România importă gaze în principal de la Gazprom, prin companii intemerdiare, la preţuri de aproape trei ori mai mari faţă de nivelul gazelor extrase în ţară.

Potrivit lui Stab, cererea de gaze naturale va creşte, întrucât vor fi construite noi termocentrale pe gaz. În aceleşi timp, piaţa gazelor trebuie liberalizată, a mai spus Stab.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb