Guvernul negociază cu FMI un deficit de 3 - 3,5% din PIB

N.I.
Politică / 14 martie 2009

Una dintre variantele de negociere avute în vedere de Executiv în negocierile purtate cu reprezentanţii FMI este realizarea unui deficit bugetar de 3 - 3,5% din PIB în 2009, în cazul în care România va intra în recesiune în acest an, au declarat ieri surse guvernamentale.

"Există mai multe variante de lucru ce sunt negociate cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) în aceste zile. Una dintre variantele pe care le discutăm este cea în care economia României va scădea în acest an cu 1% şi atunci putem discuta de un deficit bugetar de 3 - 3,5% (din produsul intern brut, PIB n.r.). Mai există varianta în care economia din ţara noastră va înregistra o creştere economică de 0,5% şi atunci există varianta unui deficit bugetar de 2% din PIB", au precizat sursele citate.

Reprezentanţii guvernului au adăugat că România va trebui să reducă drastic cheltuielile din acest an, în oricare dintre variantele negociate cu reprezentanţii FMI.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional este prezentă la Bucureşti în perioada 11-25 martie ca să discute despre un posibil program al FMI pentru România, "parte a unui pachet multilateral de finanţare", la care mai iau parte Uniunea Europeană (UE) şi Banca Mondială (BM).

Joi, reprezentanţii FMI, cei ai Comisei Europene şi ai Băncii Mondiale s-au întâlnit cu ministrul Finaţelor, Gheorghe Pogea, care a declarat la sfârşitul discuţiilor că România ia în calcul o creştere economică între -1% şi 1,5% pentru acest an.

Surse oficiale au declarat pentru NewsIn ca FMI ar fi de acord cu adâncirea deficitului comercial al României în 2009, fără să precizeze condiţiile puse de reprezentanţii Fondului pentru acceptarea acestei măsuri.

Bugetul pe 2009 este construit pe o creştere economică de 2,5%, caz în care produsul intern brut (PIB) ar trebui să ajungă la 579 miliarde lei (144,8 miliarde euro). Deficitul bugetar luat în calcul de guvern pentru 2009 este de 2% din PIB, veniturile prevăzute la buget fiind de 33,5% din PIB, iar cheltuielile de 35,5% din PIB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb