Guvernul olandez şi-a cerut scuze sutelor de foşti soldaţi trimişi să apere Srebrenica în timpul războiului bosniac, informează news.ro.
Premierul Mark Rutte a declarat că trupele au fost subechipate pentru a opri masacrul şi li s-a cerut să îndeplinească o "sarcină imposibilă".
În iulie 1995, aproximativ 8.000 de bărbaţi musulmani au fost masacraţi după ce forţele olandeze au fost invadate de trupele sârbe bosniace.
Anterior, guvernele olandeze au insistat că vina este ONU pentru că nu a furnizat sprijin aerian.
Dar, vorbind sâmbătă cu veteranii de la o bază militară din centrul Ţărilor de Jos, Rutte a acceptat că trupele forţei de menţinere a păcii Dutchbat III s-au luptat pentru că "mandatul dumneavoastră, echipamentul şi sprijinul militar pe care l-aţi primit în timpul misiunii au fost toate inadecvate" pentru o misiune". care până la urmă s-a dovedit imposibil de realizat".
"Astăzi, îmi cer scuze, în numele guvernului olandez, tuturor femeilor şi bărbaţilor din Dutchbat III. Voi tuturor celor de aici şi celor care nu sunt cu noi astăzi", le-a spus Rutte veteranilor.
"Cu cea mai mare apreciere şi respect posibil pentru modul în care Dutchbat III a continuat să încerce să facă ceea ce trebuie, în circumstanţe foarte dificile, chiar şi atunci când acest lucru nu a mai fost cu adevărat posibil", a spus Rutte.
Pe lângă scuze, soldaţilor dislocaţi la Srebrenica au primit şi medalia de bronz de onoare de la ministrul Apărării Kajsa Ollongren.
În iulie 1995, pe fondul unei campanii de genocid a forţelor sârbe bosniace, mii de musulmani au fugit într-o zonă sigură a ONU din Srebrenica. Ei au fost protejaţi de trupe olandeze uşor echipate, care au fost rapid depăşite în timpul unui atac al sârbilor bosniaci.
După ce au asigurat capitularea forţelor olandeze, trupele sârbe bosniace conduse de generalul Ratko Mladic aucapturat bărbaţi şi băieţi pentru ceea ce au spus că ar fi un "interogatoriu".
În următoarele cinci zile, bărbaţii au fost executaţi şi îngropaţi în gropi comune de trupele lui Mladic.
Serbia a negat întotdeauna că crimele au făcut parte dintr-o campanie de genocid, dar acceptă că a fost o crimă.
Scuzele lui Rutte vin la un an după ce un raport a făcut o serie de recomandări cu privire la modul de susţinere a celor 850 de soldaţi din Dutchbat III, dintre care mulţi au suferit de tulburare de stres post-traumatic după experienţele lor de război.
Şi în 2019, Curtea Supremă olandeză a hotărât că Ţările de Jos era parţial răspunzătoare pentru moartea a aproximativ 350 de bărbaţi în masacru, hotărând că i-au scos pe bărbaţi dintr-o bază olandeză, în ciuda faptului că ştiau că "erau în pericol grav de a fi abuzaţi şi ucişi". de către forţele sârbe bosniace.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.06.2022, 16:01)
Vorbe pentru fraieri, valorile ue nu se refera si la obligatiile lor?