• Constantin Roibu: "Este important ca Oltchim să nu fie vândut către un concurent"
Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al "Oltchim" Râmnicu Vâlcea (OLT), a anunţat, ieri, că procedurile pentru privatizarea combinatului au fost demarate de către guvern, urmând ca, în cursul acestui an, să fie achiziţionate serviciile de consultanţă pentru vânzarea companiei.
În comunicatul Ministerului Economiei, este menţionat faptul că "Oltchim" urmează să fie lansată la privatizare, în prima jumătate a lui 2012, conform unui proiect de scrisoare de intenţie întocmit în urma dis-cuţiilor dintre reprezentanţii Guvernului şi reprezentanţii misiunii comune a Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene.
Constantin Roibu, preşedintele-director general al combinatului vâlcean, ne-a declarat că, în opinia sa, privatizarea "Oltchim" ar putea să aibă loc în a doua jumătate a anului viitor, după o metodă indicată de consultantul ce urmează să fie selectat. Domnul Roibu ne-a spus că este un adept al privatizării şi că este important ca vânzarea companiei să fie făcută către un investitor care este interesat în dezvoltarea "ultimului combinat petrochimic din România". Constantin Roibu ne-a spus: "Consider că este foarte important ca privatizarea să aibă loc cu un investitor care este interesat de binele societăţii şi care să nu fie un concurent al Oltchim".
"Eu sunt adeptul privatizării, nu am fost consultat de Ministerul Economiei în privinţa vânzării companiei, poate nici nu trebuia pentru că sunt un simplu angajat. Este important ca investitorul care va participa la privatizare să fie interesat să dezvolte Oltchim pentru că este ultimul combinat petrochimic din România".
Informaţii despre o posibilă privatizare a combinatului vâlcean, trecut pe lista de monitorizare a FMI, au apărut încă de acum o săptămână, însă de-abia ieri Ministerul Economiei a anunţat oficial că a început demersurile pentru vânzarea combinatului. Între timp, interesul pentru acţiunile "Oltchim" la Bursa de Valori Bucureşti a sporit, cotaţia OLT crescând, joia trecută, cu 15%, în condiţiile tranzacţionării a 1,72 milioane de acţiuni OLT, un volum semnificativ mai mare decât de obicei. Deşi erau unele zvonuri că petrochimia de la "Arpechim" ar putea fi repornită luna aceasta, creşterea abruptă a acţiunilor OLT de joi nu a avut la bază vreo ştire comunicată de companie, astfel că unii brokeri nu puteau să îşi explice evoluţia titlurilor "Oltchim" şi atrăgeau atenţia ca nu cumva cei care au tranzacţionat să fi cunoscut unele informaţii nedisponibile întregii pieţe. Ieri, acţiunile OLT s-au apreciat cu 5,44%, la 0,25 de lei/titlu, fiind tranzacţionate, în total, 697.000 de acţiuni, în 101 schimburi.
Wojciech Zaremba, directorul de dezvoltare al PCC SE, care deţine circa 13% din "Oltchim" a fost singurul iniţiat raportat pentru achiziţia de acţiuni OLT din ultima perioadă, după ce a cumpărat 500 de titluri, vinerea trecută, la 0,245 lei/acţiune.
Guvernul a anunţat, în mai multe rânduri, că pregăteşte privatizarea "Oltchim", în prezent, deţinând circa 54% din companie. Unul dintre motivele pentru care societatea nu a fost încă privatizată are legătură cu datoriile pe care "Oltchim" le-a acumulat ani la rândul, ceea ce l-a determinat pe Adriean Videanu, fostul ministru al Economiei, să declare, în august anul trecut, că "Oltchim" va fi privatizată abia după ce va înregistra profit deoarece statul riscă să nu încaseze nimic din vânzarea companiei atât timp cât capitalurile proprii ale companiei sunt negative.
La aceasta se adaugă şi planurile Guvernului de a constitui un lanţ petrochimic constituit din "Rafo" Oneşti, "Oltchim" şi "Arpechim", o idee enunţată în 2009 de actualul premier.
"Oltchim" are o capitalizare bursieră de 85,75 milioane de lei, potrivit preţului de 0,25 de lei/acţiune înregistrat în şedinţa bursieră de ieri. Compania a raportat, în primele nouă luni ale anului trecut, pierderi de 178,19 milioane de lei. Datoriile companiei totalizau 2,19 miliarde lei, la finele lunii septembrie, anul trecut.
• PCC salută decizia Ministerului Economiei
Compania germană PCC SE, acţionarul minoritar al "Oltchim" şi-a exprimat, ieri, speranţa că procesul de privatizare al combinatului vâlcean va începe cât mai repede posibil şi că va fi finalizat de această dată, având în vedere că privatizarea "Oltchim" a fost anunţată pentru prima dată în urmă cu 18 luni.
Reprezentanţii PCC SE ne-au declarat:
"PCC SE a venit în România în 2007 cu scopul să participe la privatizarea Oltchim ce fusese anunţată atunci. Totuşi, procedura de privatizare a companiei nu a fost demarată până acum. De atunci, PCC SE şi-a exprimat în mai multe rânduri interesul să participe la privatizare, dacă ea va fi demarată, şi a indicat, de asemenea, că privatizarea este cea mai bună soluţie pentru Oltchim şi pentru revitalizarea combinatului".
Wojciech Zaremba a declarat că a cumpărat cele 500 de acţiuni OLT ca să poată să adreseze întrebări şi să îşi expună punctul de vedere cu privire la deciziile managementului "Oltchim".
"Am participat la Adunările Generale ale Oltchim reprezentând PCC SE, însă conducerea combinatului mi-a limitat încercările de a-mi exprima opiniile, susţinând că nu sunt acţionar al societăţii. Ca să evit astfel de probleme în viitor, am cumpărat 500 de acţiuni OLT", ne-a spus domnul Zaremba.
1. gainar
(mesaj trimis de Buffett în data de 23.02.2011, 07:51)
Bey Zaremba, puteai sa iei si tu macar 1000, chitrosul dreaq :)
1.1. Departe-i Griva de iepure.. (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de B.G. în data de 23.02.2011, 09:51)
Intentia actualului Guvern este o prostie ! El nva fi privatizat pentru a fi inchis in timp , cfm planurilor unor forte despre care nataraii de la guvern habar nu au. Ei joaca precum le canta greii din UE ce nu doresc decat o Romanie sursa de materii prime si romani cat mai putini in tara. Nu vor mai apuca alde dnii Ariton s-o faca ! Se vor duce dupa ceilalti subalterni ai jucatorului prezidential sau ai marelui masliniu A.Nastase,creatia unui Dorel Sandor et Co. Ganditi mai profund dlor cititori. Teoria Conspiratiei se aplica din plin in cazul tarii noastre. Consecinte calculate din timp de UE. Si aplicate treptat..Zaremba nu-i decat un pion. Este fisat si s-ar putea sa fie trimis undeva la racoare impreuna cu unii dintre papusarii externi! Si cu multele slugi interne. Fisate si ele! Sau ne credeti prosti dlor? Anul acesta este posibil ca toata sorcova politica postdecembrista rosie ,galbena sau portocalie sa fie aruncata peste bordul istoriei ,langa taranistii care s-au crezut prea destepti pentru a observa ca nu sunt decat niste instrumente ale unor forte din exterior ! Noi cunoastem fortele respective de aceea ne exprimam indoiala ca Oltchim va fi privatizat! Dl Zaremba,spionul germano-polonez este posibil sa fie trimis in fata justitiei pentru obstructionarea activitatii de dezvoltare si creare de noi locuri de munca in Romania de catre Oltchim!
2. ATENTIE MARITA!
(mesaj trimis de MARIN în data de 23.02.2011, 09:20)
Roibu a spus intr-o fraza tot ce era mai important.Sa nu fie vandut combinatul la o firma concurenta. Stai linistit nene, o firma concurenta il va cumpara. Asta este regula pietei.
2.1. care "PIATA"?? (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de marius în data de 23.02.2011, 12:38)
Nu exista piata, exista doar interese. Ale unora care inca mai pot tipari bani fara valoare si cumpara orice cu ei. Si s-ar putea sa nu le iasa de data asta.
3. Va rog sa corectati
(mesaj trimis de daniel în data de 23.02.2011, 10:33)
* PCC salută decizia Ministerului Economiei
Compania germană PCC SE, acţionarul majoritar al "Oltchim"
Va rog sa corectati
PCC SE este actionar MINORITAR
Termen cam lung de privatizare
4. Datorii
(mesaj trimis de Subcontractor în data de 10.03.2011, 16:41)
Roibule , dar cind ai de gind sa achiti datoriile firmelor care au lucrat in revizia din Arpechim?? Vrei sa ne bagi in faliment?
Nu inteleg de ce nu se sesizeaza nici un cap-patrat de la DNA sa-l ancheteze pe Roibu cum a contractat lucrari fara sa aibe finantarea asigurata!!