GUVERNUL: "Primul-ministru va prezenta în scurt timp o soluţie privind solicitările legate de dotările poliţiei"

A.C.
Politică / 24 iulie 2017

"Primul-ministru va prezenta în scurt timp o soluţie privind solicitările legate de dotările poliţiei"

Actualizare 19:31 Ministrul de interne spune că va discuta cu cel al Justiţiei pentru ca majorarea pedepselor pentru ultraj împotriva poliţistului să devină prioritară

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat astăzi că va discuta cu ministrul Justiţiei despre înăsprirea legislaţiei penale pentru faptele de ultraj împotriva poliţiştilor, astfel încât să fie luată în vedere propunerea făcută în 2015, care nu s-a materializat, privind majorarea limitei pedepselor pentru faptele de ultraj, atunci când victima acestor fapte este un poliţist sau un jandarm.

Carmen Dan a afirmat: "În 2015, după moartea poliţistului Ionescu, de la Brigada Poliţiei Rutiere, Ministerul Afacerilor Interne a înaintat o propunere ministrului Justiţiei. Propunerea viza majorarea limitei pedepselor pentru faptele de ultraj, atunci când victima acestor fapte este un poliţist sau un jandarm. Voi discuta personal cu ministrul Justiţiei pentru ca această propunere care nu s-a materializat să fie avută în atenţie şi considerată o prioritate în pachetul legislativ care va viza modificarea legislaţiei penale".

Ea a mai spus că a decis ca procesul de modificare a reglementării privind uzul de armă să fie realizat la nivelul ministerului, astfel încât poliţiştii să nu mai aibă restrângeri în a utiliza echipamentul din dotare.

Carmen Dan a adăugat că, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu sindicatele, s-a discutat şi despre anumite reglementări care nu sunt respectate la nivel local de către şefi, astfel că vor fi formate echipe din care vor face parte şi reprezentanţi ai sindicatelor poliţiştilor, pentru a verifica situaţiile semnalate.

"Vom avea în vedere respectarea ideii de a nu se mai face patrulare de către un singur om", a subliniat Carmen Dan.

(S.A.)

------------

Actualizare 18:48 Carmen Dan: "Statutul poliţistului va fi elaborat în primă fază de către sindicate"

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, astăzi, că statutul poliţistului va fi elaborat în primă fază de către reprezentanţii poliţiştilor şi sindicate, urmând să fie prezentat inspectorului general al Poliţiei Române, ca mai apoi, până în luna octombrie, proiectul să fie pus în dezbatere publică. Ministrul a adăugat că poliţiştii care nu fac parte dintr-un sindicat pot veni cu propuneri şi opinii la o adresă de e-mail creată special.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, potrivit News.ro: "În ceea ce priveşte statutul poliţistului, nu este aceasta prima încercare de a promova un act normativ. De fiecare dată, acest proces de consultare s-a blocat la minister şi de fiecare dată oamenii din conducerea ministerului au fost acuzaţi că blochează demersurile. Este motivul pentru care am decis ca de data aceasta, statutul poliţistului să fie elaborat în primă fază de către reprezentanţii poliţiştilor, organizaţii profesionale şi sindicate. Am solicitat astăzi fiecărui sindicat să participe direct la aceste discuţii, iar forma finală să fie una agreată de toţi. În a doua etapă, forma care va rezulta va fi prezentată inspectorului general al Poliţiei Române. În a treia etapă, MAI va duce acest proiect în dezbatere publică şi îl va promova în Guvern şi Parlament".

Ea a spus că, până în luna octombrie, proiectul va fi pus în dezbatere publică, pentru că el trebuie susţinut şi de către cetăţeni şi societatea civilă.

(M.I.)

------

Actualizare 15:21 Coarnă, după discuţiile de la MAI: Nu am obţinut nimic concret; dacă nu avem răspunsuri într-o săptămână, facem miting

Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă, a declarat, după discuţiile de la Ministerul Afacerilor Interne, că ministrul Carmen Dan nu le-a prezentat sindicaliştilor măsuri concrete de rezolvare a problemelor din domeniul siguranţei publice, în special a celei privind deficitul de personal, astfel că, în cazul în care nu va fi găsită o soluţie, săptămână viitoare vor fi anunţate mitinguri, potrivit unor surse din presă.

Dumitru Coarnă a susţinut, citat de News.ro: "Doamna ministru nu ne-a prezentat nicio listă de propuneri. Noi am zis aşa, să angajăm promoţia 2016 de agenţi de poliţie. A zis că analizează, dar nu ne-a prezentat un set de măsuri concrete. Eu am discutat şi la Ministerul Muncii, şi la Finanţe, şi cu domnul premier, nu sunt bani. Ei au declarat că prioritare sunt învăţământul şi sănătatea. Poliţia nu este, siguranţa naţională nu este. Dar nevoia de siguranţă este la baza piramidei. Ne consultăm membrii şi dacă nu vom primi răspunsuri ferme în termen de o săptămână, facem ce ne permite legea: miting şi pichetări şi ce Dumnezeu vom putea face cu respectarea legii".

El a precizat că "s-a încercat o tehnică de manipulare ieftină", prin faptul că ministrul de Interne le-a spus sindicatelor să modifice statutul poliţistului, se mai arată în sursă.

Coarnă a afirmat: "Am discutat prin prejur. S-a încercat printr-o manipulare ieftină să ne arunce nouă în braţe statutul poliţistului. Nicio problemă, eu îl fac, nu ăsta era fondul problemei. Pentru mine, important e ca de mâine poliţistul să nu mai meargă singur în patrulă. Să aibă vestă, pistol, maşină, benzină. (...) Eu plec cu aceeaşi dezamăgire, nu avem lucruri concrete. Oamenii vor lucra tot singuri".

Conform sursei, preşedintele SNPPC a adăugat că problema nu e legată de statutul poliţistului, ci de subfinanţarea Ministerului de Interne.

Coarnă a subliniat: "Niciun poliţist nu a murit din cauza statutului poliţistului. Au murit din cauza subfinanţării. (...) Problema de fond este subfinanţarea încă din 1990".

Dimineaţă, liderii sindicatelor poliţiştilor s-au întâlnit şi cu premierul Mihai Tudose.

Potrivit sursei citate, Iulian Surugiu, liderul Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie din România, a anunţat, după discuţiile cu Tudose, că s-a convenit elaborarea rapidă a unui nou Statut al poliţistului şi angajarea unui a cel puţin 4.000 de persoane în cursul acestui an. La rândul lui, premierul a susţinut că urmează să se rezolve problema angajărilor din cadrul poliţiei, existând posibilitatea ca promoţia 2018 din şcolile de poliţie să poată fi încadrată de acum, în condiţiile în care deficitul de personal este mai mare de 20.000.

(A.C.)

-------

Actualizare 13:31

Guvernul a anunţat, în urma discuţiilor avute de primul-ministru Mihai Tudose cu o delegaţie a Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie, că premierul va cere Ministerului de Interne o analiză a necesităţilor de dotare a poliţiştilor, pe baza căreia va prezenta o soluţie "în cel mai scurt timp", potrivit unui comunicat de presă.

Discuţiile premierului cu sindicaliştii din poliţie s-au axat pe aprobarea unui nou Statut al poliţistului şi pe necesarul de personal şi de dotări, conform sursei.

"Şeful Executivului a subliniat că este necesar un Statut al poliţistului, elaborat împreună cu reprezentanţii structurilor asociative ale acestora, şi care să definească foarte clar drepturile şi aspectele specifice acestei profesii", transmite biroul de presă al Guvernului.

Discuţiile au vizat şi modificările necesare în ceea ce priveşte asigurarea medicală a poliţiştilor pentru a fi în conordanţo cu riscurile presupuse de această profesie.

Sursa citată precizează: "De asemenea, prim-ministrul Tudose a arătat că înţelege solicitările sindicatului cu privire la dotările de care au nevoie poliţiştii şi va prezenta în scurt timp o soluţie, urmare a unei analize cerute ministrului Afacerilor Interne, şi care să ţină cont de constrângerile bugetare".

În ce priveşte necesarul de personal, Tudose le-a spus celor din SNAP că soluţiile vor veni după încheierea procesului de auditare a posturilor din administraţia centrală, inclusiv a celor din poliţie.

Reprezentanţii Executivului au mai informat: "Totodată, prim-ministrul s-a arătat deschis la propunerea reprezentanţilor Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie din România de a flexibiliza modul şi perioada de şcolarizare a agenţilor de poliţie astfel încât promovarea în carieră să se facă treptat şi să se bazeze şi pe activitatea practică la locul de muncă".

Discuţiile au vizat şi chesiunea salarizării, Mihai Tudose afirmând că a cerut miniştrilor Muncii şi de Interne o analiză şi soluţii la solicitările salariale ale poliţiştilor.

Iulian Surugiu, liderul Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie din România, a anunţat, luni, după discuţiile avute de o delegaţie a SNAP cu primul-ministru Mihai Tudose, că s-a convenit elaborarea rapidă a unui nou Statut al poliţistului şi angajarea unui a cel puţin 4.000 de persoane în cursul acestui an, se mai arată în sursă.

Iulian Surugiu a precizat că elaborarea unui nou Statutul al poliţistului va trebui făcută urgent, în două luni, iar noua formă să incudă şi un ghid al carierei.

O altă urgenţă este reducerea deficitului de personal din cadrul Ministerului de Interne.

Surugiu a declarat: "Am discutat despre elevii care au absolvit un an de zile de şcoală militară de la Câmpina şi unde mai avem şcoli de poliţie, să reuşim să-i încadrăm anul acesta pentru că eu spun un copil care a făcut un an de zile şcoală militară e mai pregătit decât să iau unul de pe stradă şi să-l îmbraci pur şi simplu în uniformă".

El a precizat că SNAP a cerut încadrarea a 4.000 de persoane, lucru cu care Mihai Tudose s-a declarat de acord.

De asemenea, sindicaliştii au discutat cu şeful Guvernului şi despre schimbarea modului în care funcţionează actualmente poliţia.

Surugiu a afirmat: "Am discutat despre faptul că, odată cu Statutul poliţistului va avea loc şi o reformă în cadrul poliţiei pentru că trebuie să găsim mai mulţi oameni în stradă. Este o problemă veche pe care am mai spus-o şi nu s-a întâmplat până acum. Găsim puţini poliţişti în stradă şi mulţi în birouri".

(A.C.)

------

Premierul Mihai Tudose se va întâlni, astăzi, cu reprezentanţii Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie pentru a discuta despre statutul poliţiştilor, despre drepturile şi obligaţiile acestora, astfel încât situaţii similare celei din Suceava, unde un poliţist a fost ucis într-o gară în timp ce patrula, să fie evitate, potrivit unor surse din presă.

Potrivit agendei oficiale, întâlnirea este programată la ora 11:00.

Conform sursei, sâmbătă, Mihai Tudose a afirmat că poliţiştii nu vor mai patrula singuri, precizând că gradul de periculozitate al acestei meserii este "înfiorător".

Tudose a declarat, citat de News.ro: "Am vorbit şi cu sindicatele, am vorbit şi cu doamna ministru (Carmen Dan - n.r.). Trebuie să evităm, fiindcă, într-adevăr, gradul de periculozitate a acelei munci de a patrula de unul singur este înfiorător. Şi nu patrulează în locurile liniştite, ci acolo unde este potenţial negativ. Dar patrulelele nu vor mai fi niciodată dintr-un singur om, să patruleze unul singur. Îşi pune viaţa în pericol absolut gratuit".

Poliţistul Sorin Vezeteu, în vârstă de 38 de ani, a fost ucis în Gara Burdujeni din Suceava, joi seară, fiind înjunghiat de un tânăr de 23 de ani, care i-a aplicat zeci de lovituri de cuţit. Agresorul a fost arestat preventiv vineri după-amiază, după ce, în aceeaşi zi, fusese reţinut de către procurori. În timpul audierii, agresorul şi-a recunoscut fapta, însă a spus că nu o regret, se mia arată în sursă.

Poliţistul a fost înmormântat, duminică, cu onoruri militare, iar la funeralii a participat şi ministrul de Interne, Carmen Dan, care a convocat o întâlnire cu sindicatele din poliţie, pentru a discuta despre problemele acestora.

Potrivit sursei citate, preşedintele Klaus Iohannis a semnat, sâmbătă, decretul de decorare post-mortem a subinspectorului de poliţie Sorin Vezeteu cu Ordinul Naţional "Pentru Merit".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb