Guvernul propune un specialist în asfaltare pentru conducerea Romgaz

A.P.
Politică / 19 octombrie 2020

VIRGIL POPESCU

VIRGIL POPESCU

Ministerul Economiei, ca acţionar majoritar al Romgaz - cea mai mare companie cu capital de stat - a propus trei noi membri în Consiliul de Administraţie care nu au nici o legătură cu domeniul energetic şi nici o competenţă profesională care să îi recomande într-o asemenea funcţie, scrie g4media.

Propunerile au fost făcute pe 15 octombrie de ministrul Virgil Popescu şi urmează să fie votate în Adunarea Generală a Acţionarilor din 23 octombrie, potrivit documentelor postate pe site-ul Romgaz.

Cei trei noi membri propuşi sunt economistul Cristian Firu (controlor de trafic la CNAIR), juristul Andrei Dimitriu (angajat la Autoritatea Electorală Permanentă) şi inginerul Virgil Popa (administrator al unei firme care vinde produse medicale, fost viceprimar în Sibiu specializat în asfaltări).

Numirile vine în contradicţie atât cu programul electoral al candidatului la prezidenţiale Klaus Iohannis, cât şi cu programul de guvernare al cabinetului Orban, aşa cum a fost votat de Parlament.

Ce spunea candidatul Klaus Iohannis în programul electoral din 2019:

România se desprinde greu de interesele clientelare din domeniul energetic, unul sufocat de monopol, inginerii financiare, dominaţia unor reţele clientelare, atribute contrare unei economii sănătoase. Pe parcursul ultimei guvernări, instituţiile şi companiile de stat cu responsabilităţi în domeniul energetic au fost profund politizate şi deprofesionalizate, afectând performanţa întregului sector. Guvernanţa în energie trebuie să fie bazată pe competenţă şi integritate.

Ce spune guvernul Orban în programul de guvernare:

O guvernanţă în energie bazată pe competenţă şi integritate. Ministerul Economiei va promova necesitatea restaurării competenţei, eficienţei şi integrităţii în guvernanţa sectorului energetic românesc. În ultimii ani, instituţiile şi companiile de stat au fost profund politizate şi deprofesionalizate, acest lucru ducând la o lipsă de eficienţă în definirea viitorului sectorului energetic, care încă nu are o strategie naţionala elaborată şi adoptată, deşi revizuirea acesteia a început încă din anul 2014.

Romgaz este cea mai mare companie cu capital de stat din România. Este cel mai mare producător de gaze naturale din România şi a încheiat anul 2019 cu o cifră de afaceri consolidată de 5,1 miliarde lei.

Romgaz este în cărţi pentru a prelua, într-un consorţiu cu OMV Petrom şi compania poloneză de stat PGNiG pentru a prelua o parte din participaţia ExxonMobil la proiectul Neptun Deep. Grupul petrolier american Exxon Mobil a confirmat, la începutul anului, că analizează o posibilă ieşire din proiectul offshore Neptun din România, adăugând că a început să ofere informaţii potenţialilor cumpărători, relata, în ianuarie, Reuters. ExxonMobil şi OMV Petrom explorează zăcământul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 - 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Cele două companii au participaţii egale în proiect, iar decizia finală de investiţii pentru extracţia resurselor nu a fost încă luată, detaliază g4media.

Cine este Cristian Firu. E controlor de trafic la compania naţională de autostrăzi CNAIR, unde verifică existenţa rovignetei, controlul autovehiculelor şi aplicarea amenzilor. Lucrează în Drobeta Turnu Severin. Anterior a lucrat în diverse instituţii şi firme din Drobeta, oraşul de baştină al ministrului Virgil Popescu. A absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice din Craiova. Vorbeşte limba engleză la nivel mediu. Nu are nici o legătură cu domeniul energetic. Vezi aici CV-ul oficial

Cine este Andrei Dimitriu. E consilier al vicepreşedintelui Autorităţii Electorale Permanente din 2016. Anterior a fost personal tehnic auxiliar la Biroul Electoral Central şi manager al Asociaţiei "O şansă pentru viitor". A absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti şi are şi un master la aceeaşi facultate. Vorbeşte limbile engleză şi franceză. Nu are nici o legătură cu domeniul energetic. Vezi aici CV-ul oficial

Cine este Virgil Popa. Este administrator al firmei de produse medicale Ophtaliance SRL. În perioada 2007 - 2016 a fost viceprimar al Muncipiului Sibiu, mandatele sale suprapunându-se până în 2014 peste cele de primar ale lui Klaus Iohannis. Este prim-vicepreşedinte PNL Sibiu. A scris în CV-ul oficial că are "o bună cunoaştere a proceselor de control al lucrărilor de asfaltare, reparaţii a (sic) străzilor". A absolvit facultatea de inginerie Sibiu. Vorbeşte limba engleză bine. Nu are nici o legătură cu domeniul energetic.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Logic, caci PNLeprele trebuie sa-si betoneze spagile si comisioanele care le ies de-aici!

    am ramas fara cuvinte...

    :(((( ...  

    Dle Virgil Popescu îmi pareai un tehnocrat cu bun simț. M-am înșelat! Ești bun doar ca secretară pentru sefi cu pretentii mai aparte!

    Nu tie rusine fatalaule ??? 

    Probaboil trebuie sa asfalteze drumul pentru vanzarea acrivelor societari. pentru 2-3 dolari si ceva promisiuni

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb