Actualizare 12:56 Hillary Clinton se opune exploatării petrolului în Oceanul Arctic
Hillary Clinton, secretar de stat în administraţia preşedintelui SUA, se opune exploatării resurselor petroliere în regiunea arctică, distanţându-se astfel de linia politică a Administraţiei Barack Obama, potrivit CNN.
La doar câteva ore după ce Administraţia preşedintelui Obama a definitivat planurile de a permite exploatarea resurselor petroliere în Oceanul Arctic, Hillary Clinton a transmis prin Twitter că "decizia nu merită riscul".
"Zona arctică este o comoară unică. Ţinând cont de datele existente, riscul demarării procedurilor de exploatare a resurselor petroliere nu merită asumat", a declarat Clinton.
În luna mai, Administraţia de la Washington a aprobat o solicitare controversată a companiei Shell privind începerea exploatării zăcămintelor de petrol din largul coastelor statului Alaska, în Oceanul Arctic, în ceea ce este o victorie pentru industria petrolieră şi o înfrângere pentru organizaţiile ecologice. La acea vreme, Hillary Clinton exprima scepticism în legătură cu acest plan.
(S.G.)
--------------
Guvernul Statelor Unite a acordat "Royal Dutch Shell" autorizaţie pentru activităţi de explorare a petrolului şi gazelor naturale în Oceanul Arctic, decizie aşteptată de mult timp de companie, dar care escaladează un conflict între ecologişti şi administraţia Obama, relatează Wall Street Journal, conform Mediafax.
"Activităţile de forare din largul Alaskăi au loc după cele mai înalte standarde de siguranţă, protejare a mediului şi capacitate de reacţie în situaţii de urgenţă", a declarat Brian Salerno, director al biroului pentru siguranţă şi protecţie a mediului din Departamentul de Interne.
Planurile de forare ale "Shell" în Oceanul Arctic au fost aprobat în luna mai, condiţionat, dar compania a avut nevoie de mai multe alte aprobări. "Shell" are timp până la sfârşitul lunii septembrie să foreze în regiune, înainte ca activităţile să fie îngreunate de îngheţ, potrivit unui purtător de cuvânt.
Grupurile ecologiste au condamnat decizia autorităţilor americane, argumentând că este contrară angajamentului public al preşedintelui Obama de a combate schimbările climatice şi de a susţine mai mult exploatarea resurselor de energie regenerabilă.
Dacă "Shell" va descoperi petrol şi gaze în Oceanul Arctic, va avea nevoie de noi autorizaţii ca să extragă resursele, procese care ar putea necesita cel puţin zece ani.
"Shell" a încercat să foreze în Oceanul Arctic din 2007, dar nu a reuşit să facă acest lucru. O tentativă de acest fel a eşuat în 2012, din cauza vremii nefavorabile şi a problemelor tehnice.
Grupul anglo-olandez intenţionează să investească în acest an un miliard de dolari în proiectul arctic, pe lângă şapte miliarde de dolari cheltuite deja în ultimii opt ani.