Guvernul vrea să reducă termenul de intrare în vigoare a modificărilor din Codul fiscal, de la 6 luni, la 3 luni

A.C.
Politică / 30 iunie 2017

Mihai Tudose (Sursa foto: Captură Youtube)

Mihai Tudose (Sursa foto: Captură Youtube)

Actualizare 16:48

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat astăzi, în şedinţa de Guvern, că doreşte reducerea termenului de intrare în vigoare a modificărilor la Codul fiscal, de la şase luni, la trei luni, afirmând că este nevoie de această măsură pentru a putea aplica Legea salarizării, transmite News.ro.

În debutul primei şedinţe de Guvern, Olguţa Vasilescu a spus: "Este şi o solicitare din partea noastră pentru a putea pregăti aplicarea legii salarizării, precum şi reducerea impozitului pe venit şi a cotelor contribuţiilor de asigurări sociale. Vă solicităm deci modificarea unui articol din Codul Fiscal, cu precizarea că nu e vorba de creşteri de taxe sau impozite ori de introducerea altora noi. Este vorba de reducerea unui termen, de la şase la trei luni de intrare în vigoare a modificărilor Codului fiscal".

Ea a afirmat că este nevoie de această măsură pentru că Legea salarizării ar fi trebuit să apară "la pachet" cu modificările la Codul fiscal şi trebuie "recuperată această întârziere".

Articolul la care face referire ministrul Muncii este articolul 4 al Codului fiscal.

"Prezentul cod se modifică şi se completează prin lege, care intră în vigoare în termen de minimum şase luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I", se arată în Legea 227/2015. Acest lucru înseamnă că orice modificare a Codului fiscal trebuie să respecte acest termen, de minimum şase luni.

(S.A.)

------------

Actualizare 16:12

Prima şedinţă a cabinetului Tudose a început, la Palatul Victoria.

Miniştrii au ţinut un moment de reculegere în memoria celor trei militari care au murit în accidentul din Argeş.

"Dat fiind tragicul eveniment petrecut aseară în judeţul Argeş vă rog să păstrăm un moment de reculegere în memoria celor trei militari decedaţi", le-a spus Mihai Tudose membrilor Cabinetului, la începutul şedinţei de Guvern.

De asemenea, prim-ministrul le-a mulţumit celor care s-au implicat în misiunea de salvare: "Mulţumesc în numele nostru, al Guvernului, pentru tot efortul de azi-noapte, atât la nivel de coordonare, al celor trei miniştri implicaţi direct, dar şi tuturor celor care au participat efectiv la misiunea de salvare. Am văzut cu toţii (...) eforturile extraordinare întreprinse de salvatori în condiţii extraordinar de grele".

Mihai Tudose a mai afirmat că obiectivul său este ca România să devină o ţară care să aibă la dispoziţie toată tehnica necesară pentru astfel de intervenţii de urgenţă pe viitor: "Din fericire nu a fost niciun alt deces se pare provocat de sau care să survină în timpul operaţiunilor de salvare. Ceea ce se putea salva s-a salvat. Dar îmi afirm în nume propriu şi al Guvernului un angajament ferm ca în cel mai scurt timp România să fie o ţară care să aibă la dispoziţie toate mijloacele necesare unei asemenea intervenţii".

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a făcut o prezentare a intervenţiei din Argeş şi a măsurilor luate pe parcursul nopţii.

(S.A.)

-----------

Actualizare 13:33 Şedinţa a fost programată pentru ora 15:30, a anunţat executivul.

-------

Actualizare 09:09 Tudose i-a numit în Guvern pe Mlădinoiu, Busuioc, şi pe Lambru

Premierul Mihai Tudose i-a numit din nou în Guvern pe Adrian Mlădinoiu, pe Mihai Busuioc, fostul Secretar General, pe Andreea Lambru, fost secretar general adjunct, şi pe Adrian Gâdea, fost şef al CJ Teleorman, care au fost demişi de fostul prim-ministru Sorin Grindeanu în urmă cu două săptămâni, potrivit surselor din presă.

Astfel, Mihai Busuioc a fost repus în funcţia de şef al SGG, după ce el a fost demis de Grindeanu, după refuzul său de a semna acte şi a le trimite către Monitorul Oficial. Unul dintre aceste acte era chiar demiterea sa şi înlocuirea cu Victor Ponta. Fostul secretar general adjunct al Guvernului, Andreea Lambru, a fost numită din nou în Guvern, la fel ca Adrian Ionuţ Gâdea, fostul şef al CJ Teleorman, care a fost demis din funcţia de secretar de stat în Ministerul Dezvoltării. O altă reangajare este cea a lui Adrian Mlădinoiu, fostul aghiotant al lui Liviu Dragnea. El şi-a reluat postul de secretar de stat în SGG, prin ordinul lui Tudose, conform News.ro.

A fost repusă în funcţia de secretar general al Ministerului Dezvoltării şi Ionela Stoian.

Deciziile au fost publicate ieri noapte în Monitorul Oficial, fiind primele decizii luate de noul premier Mihai Tudose.

(A.C.)

--------

Prima şedinţă a Guvernului condus de Mihai Tudose se desfăşoară astăzi, la o zi după votul de încredere primit din partea Parlamentului, potrivit surselor din presă.

Miniştrii se vor reuni vineri dimineaţă la Palatul Victoria pentru o şedinţă pregătitoare, urmând ca prima şedinţă oficială să aibă loc la orele prânzului, cel mai probabil de la ora 13.

Potrivit unor surse guvernamentale, pe ordinea de zi a şedinţei de vineri s-ar putea afla o serie de ordonanţe de urgenţă.

Guvernul condus de Mihai Tudose a fost învestit de către Parlament joi, cu 275 de voturi favorabile şi 102 "împotrivă".

"Vă asigur că votul dumneavoastră va fi valorificat printr-o guvernare responsabilă efectiv către interesul cetăţenilor români. Aşa să ne ajute Dumnezeu şi Dumnezeu să ajute România!", a declarat Mihai Tudose după anunţarea în plen a rezultatului.

Mihai Tudose a venit în faţa Parlamentului cu o variantă modificată a programului de guvernare asumat anterior de către Guvernul Grindeanu. Cele mai importante modificări sunt în domeniul fiscal.

Astfel, toate firmele din România vor plăti, de la 1 ianuarie 2018, un impozit pe cifra de afaceri în locul impozitului pe profit, care va dispărea. Măsura, o mare noutate fiscală, aduce beneficii statului, care încasează bani indiferent dacă firmele fac sau nu profit, şi dezavantajează puternic companiile, care vor plăti sume tot mai mari pe măsură ce se dezvoltă.

Măsurile sunt justificate prin faptul că România are cel mai mic grad de colectare a veniturilor la buget din Uniunea Europeană.

"Vom introduce impozitarea veniturilor pentru toate companiile din România, (impozit pe cifra de afaceri) începând cu 1 ianuarie 2018. Acest impozit va înlocui impozitul pe profit şi va avea 2 sau 3 trepte de impozitare", arată noul program de guvernare.

Dacă va fi aplicată, măsura va elimina cota unică de 16%, în vigoare din 2005, şi va schimba complet modul de taxare a afacerilor din România.

În plus, o taxă nouă va fi introdusă pentru companiile din energie. "În ceea ce priveşte impozitarea profitului, o restabilire a echităţii considerăm noi că reprezintă impozitarea suplimentară a profiturilor obţinute din extracţia de resurse natural şi neprelucrate în România, cu cel puţin 20%, prin adoptarea noii legi a redevenţelor, cel târziu la finan lul anului 2017", mai arată documentul.

Programul de guvernare prevede şi alte măsuri noi faţă de programul iniţial de guvernare, din ianuarie. "Intenţionăm constituirea unei direcţii în cadrul ANAF (şi cooperare cu Registrul Comerţului) pe tematica firmelor cu pierderi continue (peste 3 ani la rând), companiilor care au cifra de afaceri nulă şi a creditelor acordate de acţionarii privaţi propriilor firme cu pierderi precum şi consolidarea Direcţiei de Preţuri de Transfer din aceeaşi instituţie", arată documentul.

Programul PSD propune înăsprirea legislaţiei privind firmele, astfel că, până la 31 decembrie 2019, firmele cu capital negativ vor fi obligate să-şi reîntregească capitalul, iar o persoană nu va mai putea înfiinţa o societate un anumit număr de ani după două insolvenţe.

"Totodată, vom modifica legea insolvenţei cel târziu până la 1 noiembrie 2017 astfel încât o firmă să nu poată rămâne în faliment mai mult de doi ani sau, dacă nu-şi respectă planul de conformare, pe o perioadă mai mare de şase luni", arată noul program de guvernare.

Varianta amendată a programului de guvernare a nemulţumit nu doar opoziţia, ci şi pe preşedintele Klaus Iohannis, care a avut un discurs critic, joi seară, după ceremonia de depunere a jurământului de către miniştri.

Iohannis le-a atras atenţia noilor miniştri şi liderilor PSD-ALDE, că programul de guvernare cu care coaliţia a venit în faţa românilor în alegeri a fost schimbat în "puncte esenţiale", precizând că acum majoritatea nu mai poate folosi argumentul că este un program votat de români.

"Găsim coaliţia cu un nou Guvern şi, surprinzător, cu un nou program de guvernare. Noi taxe se anunţă pentru români, noi impozite. După ce abia am promulgat legea prin care cresc salariile românilor, deja se anunţă contramăsuri. Programul de guvernare a fost schimbat în puncte sensibile. Nu veţi mai putea merge în faţa românilor cu argumentul că acest program de guvernare a fost votat", le-a spus Iohannis membrilor Guvernului.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. bravo,vai saracele firme care au venit in romania sa faca munca voluntara in folosul comunitatii sa nu aiba profit sa-si bage pe cheltuielile firmei pempersi la copii si sa-si umileasca salariatii cu salarii de mizerie ,niste hoti care i-au gasit pe romani fraieri

    1. neamtule tu nici nu mugi nici nu -n pungi,ia-ti mormanul de bani si continua sa te plimbi si distrezi pe banii nostri ca doar unul e presedintele fraierilor

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb