Premierul palestinian Ahmed Qureia a demisionat ieri din funcţie, lăsînd cale liberă mişcării Hamas să formeze următorul guvern al Autorităţii Palestiniene. Hamas este grupul islamist care a îngreunat eforturile de instalare a păcii în Orientul Mijlociu, prin numeroasele atentate de care se face responsabil. Qureia, 68 de ani, şi-a înaintat demisia preşedintelui Mahmoud Abbas. Acesta din urmă va cere liderilor Hamas să alcătuiască guvernul fără partidul său, Fatah, care a condus Consiliul Legislativ Palestinian în ultimul deceniu.
Victoria mişcării Hamas în alegeri este neaşteptată şi se pare că ea aduce reprezentanţilor săi 132 de locuri în Parlament. Ţările occidentale sînt îngrijorate de faptul că Hamas a cîştigat alegerile, afirmînd că dialogul lor cu această mişcare depinde de renunţarea la violenţă. În schimb, mişcările islamiste arabe consideră că s-a împlinit dorinţa Islamului.
Preşedintele SUA, George Bush, a anunţat că refuză să discute cu Hamas, atît timp cît acest grup nu renunţă la distrugerea Israelului, iar secretarul american de stat Condoleezza Rice l-a sunat pe preşedintele palestinian Mahmud Abbas şi i-a spus că administraţia americană îl va susţine în continuare.
Şeful guvernului italian, Silvio Berlusconi, a calificat victoria Hamas în alegeri drept un lucru "negativ", iar omologul său francez, Dominique de Villepin, şi-a exprimat neliniştea după aflarea veştii.
Israelienii refuză orice înţelegere cu Hamas, pe motiv că această mişcare s-a angajat să le distrugă statul. Hamas susţine că va lupta împotriva corupţiei şi a "fărădelegilor" din Cisiordania şi Fîşia Gaza. Mişcarea nu a menţionat, în platforma electorală, că urmăreşte să distrugă Israelul, însă nu a precizat, în nici un caz, că va renunţa la arme.