Muncitorii disponibilizaţi de la societatea Hart Miercurea-Ciuc solicită preşedintelui Traian Băsescu să dispună declanşarea unui control privind modul de desfăşurare a procesului de privatizare în acest caz, transmite Rompres. Într-o scrisoare deschisă trimisă Preşedinţiei, cei 400 de disponibilizaţi ai societăţii, care a avut ca obiect de activitate producerea de tractoare, sesizează faptul că privatizarea nu s-a încheiat nici după 750 de zile de la declanşarea ei şi consideră că Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) este vinovată de situaţia creată. Oamenii consideră că această instituţie nu a fost capabilă să gestioneze procesul de privatizare şi, de aceea, solicită începerea unui control la Hart SA.
Veress David, fostul lider de sindicat de la Hart şi reprezentant al muncitorilor disponibilizaţi, spune că un astfel de control este justificat ţinînd cont că, din suma de 2,65 de milioane de euro, stipulată în contractul de privatizare, statul român nu a încasat nici un leu. De asemenea, potrivit lui Veress, "în urma unor manevre interesante", o parte dintre mij-loacele fixe au fost scoase din fabrică la un preţ de sub zece la sută din valoarea reală, iar "în ultimii doi ani, societatea a înregistrat pierderi de miliarde de lei vechi, chiar dacă nu a produs nimic".
În scrisoare se mai arată că din cauza gestionării proaste a privatizării, societatea Hart va intra în lichidare judiciară, iar singurii cîştigători vor fi cei care "vor cumpăra întreprinderea la valoarea de fier vechi".
Veress David a mai declarat că cei aproximativ 400 de disponibilizaţi primesc ajutor de şomaj, pînă în data de 31 martie 2006, dar potrivit legii ei au dreptul şi la 12 salarii nete compensatorii din partea unităţii, bani pe care nu-i pot primi din cauză că privatizarea nu s-a încheiat. Cei mai mulţi dintre muncitorii disponibilizaţi au în medie 50 de ani, iar şansele de a fi angajaţi în altă parte sînt reduse.
"Oamenii sînt trişti şi nu cred că asemenea privatizări sînt compatibile cu politica socială a Guvernului României", se mai arată în scrisoarea deschisă. Potrivit sursei citate, procesul de privatizare la societatea Hart a început în data de 19 septembrie 2003 şi nu a fost finalizat.