"Hewlett-Packard" ar putea disponibiliza peste 15.000 de salariaţi

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 iulie 2005

Producătorul american de computere "Hewlett-Packard" (HP) ar putea să disponibilizeze mii de salariaţi, cu scopul de a-şi reduce cheltuielile, iar măsura ar putea să afecteze chiar angajaţi ai departamentului de cercetare, spun analiştii financiari. Se pare că anunţul în acest sens va fi făcut chiar în această săptămînă.

Specialiştii estimează că sînt vizaţi între 15.000 şi 25.000 de angajaţi ai gigantului american, situaţie care nu va pune într-o lumină prea bună compania. De la momentul înfiinţării sale, în 1939, compania a avut cultul securităţii locurilor de muncă, chiar dacă "atmosfera de familie" a fost afectată de miile de dis-ponibilizări din perioada mandatului directorului executiv Carly Fiorina, care a fost nevoită să părăsească societatea în acest an. Totodată, disponibilizarea unor salariaţi ai departamentului de cercetare ar fi un şoc pentru piaţă, în condiţiile în care sloganul companiei este "HP: Inventează". Unii analişti sînt de părere că reducerea a 25.000 de locuri de muncă ar fi o măsură cu urmări grave asupra companiei. HP numără, la nivel mondial, 150.000 de salariaţi.

Reprezentanţii HP au refuzat să comenteze, la finele săptămînii trecute, pe marginea celor afirmate de specialişti, considerînd că este vorba de "zvonuri şi speculaţii". În schimb, este cunoscut că noul director executiv al companiei, Mark Hurd, care şi-a preluat funcţia în luna martie, este cunoscut ca un mare adept al planurilor de reducere a costurilor. În plus, acesta a restructurat compania NCR, al cărei director executiv a fost, şi care, la fel ca HP, are un număr mare de divizii pe segmentul tehnologic. În opinia analiştilor, care îl văd pe Hurd drept un "outsider", acesta ar putea să ia măsuri drastice.

HP a trecut prin urcuşuri şi coborîşuri după achiziţia "Compaq Computer Corp", în 2002, în valoare de 19 miliarde de dolari. Piaţa a fost mirată că gigantul american nu a reuşit să se ridice la nivelul aşteptărilor în anumite perioade, ulterior tranzacţiei - pentru care a militat fostul director, Carly Fiorina. În 2003, compania HP şi-a pierdut titlul de lider în clasamentul producătorilor de PC-uri, în favoarea "Dell". În plus, "Dell" şi IBM au cîştigat din cota de piaţă a HP pe segmentul serverelor. În primul trimestru din anul în curs, cota HP pe segmentul imprimantelor inkjet a scăzut la 35% de la 47,4% în perioda similară din 2004. În schimb, cota "Dell" a sporit la 15,6% de la 1,5%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb