Hidroelectrica caută consultanţă financiară pentru listare

Mihai Gongoroi
Piaţa de Capital / 9 august 2019

Hidroelectrica caută consultanţă financiară pentru listare

Hidroelectrica: "Compania este interesată să numească un consultant al cărui domeniu unic de activitate oferă servicii de consultanţă în domeniul pieţelor de capital"

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din ţara noastră, a lansat procesul de recrutare a unui consultant financiar în vederea desfăşurării listării la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), respectiv a ofertei publice de vânzare de acţiuni prin majorare de capital, potrivit unui anunţ publicat în Serviciul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Anunţul a fost publicat pe 7 august, termenul de depunere a ofertelor fiind 13 august. Amintim că societatea a lansat recent şi un proces de selecţie a unui consultant juridic.

În anunţul societăţii se stipulează: "Compania este interesată să numească un consultant al cărui domeniu unic de activitate oferă servicii de consultanţă în domeniul pieţelor de capital. În acest sens, consultantul desemnat va fi liber de orice conflicte de interese şi nu se va angaja în tranzacţionarea acţiunilor, vânzarea, distribuirea analizei financiare şi subscrierea ofertei de acţiuni".

În faza de pre-IPO, consultantul va trebui să realizeze raportul de fezabilitate al ofertei, ce va include şi structura investiţiilor ce ar putea fi finanţate cu fondurile obţinute de pe urma ofertei şi politica companiei de distribuire a dividendelor, precum şi o recomandare de ofertă (internă/internaţională, instituţională/retail). Consultantul va fi responsabil şi cu elaborarea calendarului ofertei, "având în vedere mediul economic din România şi impactul acesteia asupra cererii potenţiale a investitorilor la momentul lansării procesului".

Consultantul financiar va fi de asemenea responsabil cu emiterea de opinii referitoare la procesul de selecţie a sindicatului de listare şi va asista compania la stabilirea intervalului final de preţ la care se va desfăşura oferta.

La începutul lunii iunie, directorul general al companiei, Bogdan Badea, ne-a precizat că Hidroelectrica a încheiat anul 2018 cu un profit brut record de peste 2,2 miliarde de lei şi, în premieră pentru ultimii ani, a închis fără opinie cu rezerve anul financiar, ceea ce înseamnă că din punctul de vedere al societăţii, aceasta este pregătită pentru listare.

Acesta a adăugat: "Totuşi, listarea companiei depinde de ceea ce se va întâmpla cu OUG 114, adică dacă se va menţine Ordonanţa, cu un preţ reglementat într-o proporţie care acum nu ne este clară, dar care conform reglementării ANRE va fi de până la 65% din producţie. Aceste două elemente nu se pot suprapune, pentru că ar însemna o diminuare artificială a valorii companiei, în condiţiile în care Hidroelectrica este o societate profitabilă, care a crescut an de an. Este o companie cu un potenţial foarte mare şi cred că Statul Român are interesul să obţină o sumă cât mai mare, pentru pachetul de acţiuni pe care-l va scoate la vânzare".

Directorul Hidroelectrica ne-a mai subliniat că, din punctul său de vedere, la nivel guvernamental trebuie analizată şi problema mărimii pachetului de acţiuni ale companiei care vor fi listate, astfel încât să existe atractivitate pentru investitori cât şi o lichiditate suficientă în piaţă.

"Cred că 10% este puţin, dar vom vedea mai departe care va fi decizia acţionarului. Probabil, listarea unui pachet mai mare din Hidroelectrica va fi în interesul tuturor", ne-a spus directorul Hidroelectrica.

Acesta nota că listarea la bursă, care ţine în primul rând de decizia acţionarului majoritar, Ministerul Energiei, este al doilea obiectiv important pe care-l are conducerea companiei, după realizarea planului de investiţii.

Amintim că la finalul lunii iulie, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, spunea că Partidul Social Democrat (PSD) va publica, lla finalul lunii august sau începutul lunii septembrie a acestui an, o serie de măsuri şi paşi de parcurs care să asigure trecerea pieţei noastre de capital, care se află în prezent în categoria pieţelor de frontieră, la statutul de emergentă.

Domnia sa a punctat că subiectul "pieţei de capital" a fost abandonat în ultimii ani de clasa politică, dar că se va reveni asupra sa în viitorul apropriat.

Teodorovici a declarat: "Există o propunere facută de şeful bursei (n.r. Adrian Tănase). Veţi vedea o serie de măsuri pe care le vom adăuga programului de guvernare în august-septembrie, care va conţine şi un pachet în sensul acesta, să devenim piaţă emergentă".

Domnia sa a subliniat că, printre măsurile avute în vedere sunt incluse şi listări ale unor companii din portofoliul statului.

Statul Român, prin Ministerul Energiei, deţine 80% din Hidroelectrica, în timp ce restul de 20% aparţine Fondului Proprietatea (FP), care în raportul pentru primul trimestru al anului curent îşi evalua deţinerea la producătorul de energie la 3,955 miliarde de lei, ceea ce ridică valoarea companiei la aproape 20 miliarde lei.

Listarea Hidroelectrica este văzută de analişti ca fiind soluţia pentru ca piaţa noastră de capital să îndeplinească şi criteriul lichidităţii, ultimul rămas de bifat pentru a putea trece din categoria pieţelor frontieră, unde se află acum, în cea a pieţelor emergente.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Eu zic ca e servita sel ectia

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb