Hiroshima marchează 70 de ani de la primul bombardament nuclear din istoria lumii

Elena Deacu
Internaţional / 6 august 2015

Clopotele au marcat joi, la ora locală 8.15 (2.15, ora României), la Hiroshima, 70 de ani de la lansarea dintr-un bombardier american a bombei atomice, primul atac nuclear din istoria omenirii, care a condus la capitularea Japoniei şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează Le Monde.

Pe 6 august 1945, un bombardier de tip B-29, numit Enola Gay, care zbura la mare altitudine deasupra oraşului, larga o bombă pe bază de uraniu de o forţă destructivă echivalentă cu 16 kilotone de trinitrotoluen (TNT). Numărul morţilor este estimat la 140.000 la impact şi, ulterior, din cauza radiaţiilor.

Premierul Shinzo Abe s-a aflat printre zecile de mii de persoane adunate în Parcul memorial al păcii din acest oraş situat în vestul arhipelagului, înconjurat de reprezentanţi din 100 de state, cel mai mare număr prezent vreodată la ceremoniile de la Hiroshima.

La ceremonii au participat, între alţii, ambasadoarea Statelor Unite în Japonia Caroline Kennedy şi subsecretara americană însărcinată cu controlul armamentului Rose Gottemoeller, oficialul american de cel mai înalt rang trimis vreodată de Washington la aceste comemorări anuale.

Primarul oraşului, Kazumi Matsui, a catalogat arma nucleară, într-un discurs, drept "răul absolut" şi a îndemnat lumea să acţioneze în vederea eliminării armelor nucleare.

"Pentru a coexista, avem nevoie să abolim răul absolut şi lipsa de umanitate pe care o reprezintă armele nucleare. Este timpul să acţionăm acum", a spus el.

Premierul Shinzo Abe a anunţat că Japonia va prezenta o nouă rezoluţie cu privire la abolirea armei nucleare, în cadrul Adunării Generale a ONU, în septembrie.

La trei zile de la bombardamentul de la Hiroshima, armata americană a largat o bombă pe bază de plutoniu asupra oraşului portuar Nagasaki, omorând 74.000 de oameni.

Aceste două bombe au dat lovitura de graţie Japoniei imperiale, care a capitulat pe 15 august 1945, marcând sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Bombele atomice pe care le-au meritat pe deplin, pe care le-ar fi meritat si nemtii dar au avut noroc, au fost un mijloc nu un scop de a opri evolutia unor idioti. Forta nucleara a adus cumva mai multa pace si cei care se gandesc ca suprioritatea lor trebuie rasplatita cu noi teritorii ar trebui sa gandeasca de doua ori inainte. Boii astia, Matsui&Abe ar trebui sa vorbesca despre pace, dreptul natiunilor, respect, nu despre niste masuri menite sa opresca niste criminali fanatici.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb