"Hitachi" şi "Mitsubishi Electric", amendate pentru cartel

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 ianuarie 2016

"Hitachi" şi "Mitsubishi Electric", amendate pentru cartel

Comisia Europeană a amendat, ieri, producătorii niponi de componente auto "Hitachi" Ltd. şi "Mitsubishi Electric" Corp. cu un total de 137,8 milioane de euro (aproape 150 de milioane de dolari) pentru că s-au înţeles să fixeze preţurile pentru alternatoarele şi demaroarele vândute constructorilor de maşini.

Cea mai mare amendă a primit-o "Mitsubishi Electric", 110,9 milioane de euro, în timp ce "Hitachi" a fost penalizată cu 26,9 milioane de euro.

Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurenţă, a declarat: "Cartelul, activ în perioada 2004 - 2010, a afectat costurile componentelor auto vândute pentru maşinile din Europa, în ultimă instanţă având de suferit consumatorii europeni care le cumpărau. În situaţia în care clienţii europeni sunt afectaţi de un cartel, Comisia îl va investiga, chiar dacă întâlnirile dintre părţile cartelului au loc în afara Europei".

În acest caz a fost parte şi firma niponă "Denso" Corp., însă aceasta nu a fost amendată întrucât a dezvăluit existenţa cartelului.

Comisia Europeană a precizat că cele trei companii şi-au coordonat preţurile şi şi-au alocat clienţi sau proiecte legate de unele componente cheie ale motoarelor auto, limitând concurenţa. Societăţile implicate au recunoscut că au recurs la înţelegeri ilegale ca să stabilească preţurile produselor lor şi să-şi aloce clienţii, respectiv proiectele.

Autorităţile de reglementare din întreaga lume sunt cu ochii pe cartelurile din sectorul componentelor auto. În SUA, companii, printre care "Bridgestone" Corp. din Japonia, au fost amendate cu peste două miliarde de dolari. Uniunea Europeană a amendat producători de rulmenţi pentru maşini şi camioane cu 953 de milioane de euro, în 2014. În acelaşi an, autorităţile de la Bruxelles au efectuat raiduri la fabricanţi de sisteme de evacuare, iar în 2015, Comisia Europeană a transmis unele obiecţii antitrust către unii producători de baterii auto.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Produ in Eu sa nu importi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb