Hotărârea CEDO, în cazul Kovesi, definitivă

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 6 august 2020

Guvernul nu a contestat decizia din 5 mai 2020

Ministerul de Externe a anunţat, ieri, că a decis să nu conteste hotărârea CEDO din 5 mai, care i-a dat câştig de cauză Laurei Codruţa Kovesi în procesul cu statul român. Guvernul putea contesta hotărârea prin retrimiterea la Marea Cameră a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Termenul limită până la care se putea efectua cererea de retrimitere s-a împlinit, ieri, 5 august 2020.

Odată ce hotărârea CEDO a intrat în vigoare, autorităţile de la Bucureşti au la dispoziţie şase luni să prezinte Consiliului de Miniştri al Consiliului Europei un plan de măsuri pentru implementarea deciziei referitoare la garantarea independenţei procurorilor. E vorba atât de modificarea legilor Justiţiei, cât şi de o posibilă propunere de modificare a Constituţiei, astfel încât independenţa procurorilor să fie menţionată expres, potrivit hotărârii CEDO.

Decizia de necontestare a deciziei Curţii europene a fost luată de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la propunerea Agentului Guvernamental pentru CEDO, şi a avut la bază argumente juridice şi politico-diplomatice. Opinia Ministerului Justiţiei a fost similară.

Amintim că, în 5 mai 2020, CEDO i-a dat câştig de cauză Laurei Codruţa Kovesi în procesul intentat după ce a fost revocată din funcţie în 9 iulie 2018, prin decretul preşedintelui Klaus Iohannis, în urma deciziei 358/2018 a Curţii Constituţionale.

CEDO a stabilit că fostei şefe a Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-a fost încălcat dreptul de a merge în instanţă pentru a se apăra, drept garantat de articolul 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Totodată, instanţa europeană îi dă dreptate Laurei Codruţa Kovesi în privinţa dreptului la liberă exprimare a opiniilor, pornind de la acuzaţia fostului ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, care a notat în raportul care a stat la baza revocării că fosta şefă a DNA şi-a încălcat atribuţiile făcând declaraţii presei internaţionale.

Curtea Europeană a stabilit că fosta şefă DNA şi-a exprimat puncte de vedere referitoare la modificările legilor Justiţiei în limitele libertăţii de exprimare şi că a transmis public punctul său de vedere asupra reformelor, în calitate de şef al instituţiei Anticorupţie. CEDO susţine că acest lucru nu a încălcat sub nicio formă prevederile legale ci, dimpotrivă, s-a încadrat în dreptul său la liberă exprimare.

CEDO a concluzionat că îndepărtarea Laurei Codruţa Kovesi de la şefia DNA a învins scopul menţinerii independenţei judiciare şi a avut consecinţe asupra celorlalţi procurori şi judecători care au participat la dezbaterile publice privind reformele legislative.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb