Grupul bancar olandez ING Group NV ar urma să anunţe în următoarele zile preluarea diviziei din Turcia a grupului britanic HSBC, pentru aproximativ 700-750 milioane de dolari, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Potrivit surselor, HSBC a restrâns căutările pentru găsirea unei bănci care să preia operaţiunile diviziei sale din Turcia, principalele favorite fiind Arab Banking Corp din Bahrein, BNP Paribas din Franţa dar ING este cumpărătorul preferat.
Reprezentanţii HSBC nu au comentat informaţia. Cea mai mare bancă din Europa, HSBC Holdings, este listată la bursele din Londra şi Hong Kong, având o capitalizare de piaţă de aproape 125 miliarde de lire sterline.
Potrivit surselor, Arab Banking Corp şi BNP Paribas nu au făcut progrese în discuţiile cu HSBC şi între timp au devenit mai interesate în achiziţionarea Finansbank, divizia din Turcia a National Bank of Greece.
În luna februarie a acestui an, directorul general de la HSBC, Stuart Gulliver, a declarat că subsidiarele cu probleme ale băncii, cele din Brazilia, Mexic, Turcia şi SUA, au la dispoziţie maximum doi ani pentru a-şi îmbunătăţi rezultatele, în caz contrar urmând să fie vândute.
Divizia HSBC din Turcia a înregistrat anul trecut pierderi de 64 milioane de dolari din cauza unor limite impuse de autorităţile de reglementare la dobânzile pentru cardurile de credite şi overdraft-uri. HSBC are cea de-a 13-a reţea bancară din Turcia, cu mult în urma liderilor Isbank şi Garanti Bank.
Pentru ING, o achiziţie pe piaţa din Turcia ar însemna o reluare a procesului de extindere internaţională care a fost oprit după ce Guvernul olandez a fost nevoit să vină în ajutorul ING după criza financiară din 2008. Conform regulilor europene privitoare la ajutoarele de stat, ING a fost nevoit să vândă unele operaţiuni şi nu a avut voie să facă achiziţii, însă această interdicţie s-a încheiat după ce, în luna mai, grupul bancar şi-a redus participaţia la fosta sa divizie de asigurări NN Group.
Directorul ING, Ralph Hamers, a declarat că va lua în considerare posibile achiziţii pentru a se extinde în ţările unde grupul este deja prezent.
În România, ING Bank a înregistrat în primul trimestru al acestui an un profit net de 82 milioane de lei, în creştere cu 9% faţă de cel din perioada similară a anului trecut.