Opt dintre cele 350 de persoane disponibilizate de la societatea Amidip Călan au intrat, ieri după-amiază, în greva foamei, solicitînd plata unor drepturi băneşti restante în valoare de 2,66 milioane lei (26,6 miliarde lei vechi). "Protestatarii sînt nemulţumiţi pentru că, de un an de zile, nu s-au găsit resursele financiare necesare pentru plata salariilor aferente lunilor ianuarie şi februarie 2005, valoarea sumelor ridicîndu-se la 160.000 de lei (1,6 miliarde lei vechi)", a declarat, pentru Rompres, vicepreşedintele Sindicatului "Victoria" Călan, Cristian Anghel.
Liderul sindical a explicat că un protocol semnat în decembrie 2005 cu lichidatorul societăţii Amidip şi cu autorităţile judeţului Hunedoara prevedea achitarea salariilor restante la sfîrşitul lunilor ianuarie şi februarie 2006, în cote egale. Documentul şi graficul de plăţi a fost convenit după ce mai multe persoane disponibilizate de la Amidip Călan intraseră în greva foamei, pentru aceleaşi revendicări.
Greviştii foamei mai cer achitarea salariilor compensatorii prevăzute în caz de disponibilizare colectivă din întreprindere. Potrivit vicepreşedintelui Sindicatului "Victoria", valoarea totală a acestor drepturi se ridică la 2,5 milioane de lei (25 miliarde de lei vechi), ele fiind prevăzute în contractul colectiv de muncă. Pentru aceşti bani, cei 350 de disponibilizaţi de la Amidip Călan s-au înscris la masa credală, societatea fiind declarată în stare de faliment din luna noiembrie 2005. Adunarea creditorilor este pre-vă-zută să aibă loc pe 22 februarie 2006.
Protestul disponibilizaţilor de la Amidip Călan a început într-o sală aflată în Casa de Cultură din localitate, loc în care s-a mai desfăşurat o acţiune similară la jumătatea lunii decembrie 2005.