Un raport al Curţii de Conturi încheiat în primul trimestru al anului constată că încheierea de către Complexul Energetic Oltenia (CEO) a contractului de livrare a lignitului cu BVA Coal se află sub nivelul costului realizat de companie în noiembrie 2014. Cărbunele a ajuns în Serbia, unde CEO nu a exportat direct, ci prin BVA Coal.
Conform raportului intrat în posesia ziarului BURSA, Curtea de Conturi consideră că acest contract "ar putea genera o pierdere totală estimată la 84,5 milioane de lei dacă pentru acest cost nu se vor lua măsuri de reducere a cheltuielilor în 2015, sub costul (n.r. de producţie) realizat în noiembrie 2014".
Preţul din contract este de 13 euro (58,1 lei) pe tona de cărbune, în timp ce costul mediu pe primele 11 luni ale anului trecut a fost de 65,22 de lei/tonă, susţin inspectorii Curţii.
Laurenţiu Ciurel ne-a declarat: "Am contestat în instanţă acest raport. CEO nu a înregistrat pierdere din acest contract, ci un profit de 500.000 de euro. În acest an am realizat o medie de circa 53 de lei pe tonă ca preţ de producţie.
Am avut 50,5 lei în ianuarie, 53 de lei în februarie şi 57 de lei în martie. Contractul este suspendat de şase săptămâni pentru că sârbii nu mai vor să-şi asume costurile de transport, de 25 de euro pe tonă. Lor le-ar fi convenit un preţ de achiziţie a cărbunelui în jur de 11 euro pe tonă. Este posibil să reluăm livrările în toamnă".
Domnia sa susţine că aceste costuri reduse pentru producţia de cărbune sunt obţinute nu numai prin creşterea volumelor extrase şi vândute, ci şi prin măsuri de restructurare, respectiv externalizarea minelor Berbeşti către CET Govora, cu tot cu personal, dar şi demararea unui program de disponibilizări cu 2000 de angajaţi.
Anul trecut, CEO a finalizat cu o pierdere 693 milioane de lei, după cum ne-a spus directorul general al companiei, întrucât societatea a provizionat toate creanţele, inclusiv cele istorice. Laurenţiu Ciurel susţine că jumătate din sumă provine de la RAAN, unde a fost livrat cărbune care nu a fost achitat.
Domnia sa susţine că CEO a avut în 2014 un profit operaţional de 61 milioane de lei.
În iarnă, gorjnews titra că CEO vinde cărbune Serbiei, sub preţul de producţie, prin interpuşi din gruparea criminală a lui Sergiu Băhăian. La vremea respectivă, conducerea companiei a negat acuzaţiile, explicând că nu a participat direct la licitaţia organizată de Ministerul Energiei din Serbia pentru că acest lucru presupunea şi transportul cărbunelui pe calea ferată, autocamion, barjă, în spaţiul românesc şi sârbesc. "Participarea directă presupunea, de asemenea, închirierea unor porturi în vederea transportului fluvial. CEO nu are capacitatea de a integra toate aceste feluri de transport pe teritoriul a două state. Vânzătorul a pus condiţia fermă ca obligaţia ce îi revine să fie doar livrarea cărbunelui în mijloacele de transport, fără a se implica în asigurarea transportului", a mai spus atunci conducerea CEO.
Compania a impus BVA să plătească în avans cărbunele livrat, contractul fiind încheiat pentru 1,2 milioane tone.
1. CO2
(mesaj trimis de anonim în data de 27.05.2015, 18:33)
Contractul cu carbunele este cel mai mic dintre cele paguboase. Ar fi mult mai interesant daca s-ar verifica contractele cu Certificate de emisii de gaze (certificate CO2), sa vedeti acolo hotie adevarata....
2. CO2
(mesaj trimis de anonim în data de 27.05.2015, 18:33)
Contractul cu carbunele este cel mai mic dintre cele paguboase. Ar fi mult mai interesant daca s-ar verifica contractele cu Certificate de emisii de gaze (certificate CO2), sa vedeti acolo hotie adevarata....