IANCU GUDA, AAFBR: "Supradimensionarea stocurilor - semnal de apropiere al următoarei recesiuni"

E.O.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 decembrie 2018

Iancu Guda a evidenţiat că valoarea contabilă a stocurilor aproape că s-a dublat, în ultimul deceniu, crescând de la 113 miliarde lei (anul 2006) la 204 miliarde lei (2017).

Iancu Guda a evidenţiat că valoarea contabilă a stocurilor aproape că s-a dublat, în ultimul deceniu, crescând de la 113 miliarde lei (anul 2006) la 204 miliarde lei (2017).

Firmele active în ţara noastră sunt mai vulnerabile la următoarea recesiune, în contextul propagării mai rapide a efectului de contagiune pe canalul comercial, este de părere Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

Într-un articol postat pe blogul său, Iancu Guda apreciază: "Literatura de specialitate şi realitatea economică au dovedit foarte clar următoarele corelaţii:

- Perioada de relansare accelerată, care este însoţită de o creştere economică peste nivelul potenţial, inflaţia este în creştere, moneda naţională se depreciază, iar dobânzile sunt majorate pentru a tempera creşterea economică şi presiunile inflaţioniste. În această perioadă, investiţiile şi stocurile sunt la un nivel foarte ridicat, alimentate de încrederea companiilor în perspectivele şi cererea viitoare;

- Perioada de încetinire - în ciuda decelerării ritmului de creştere economică stocurile rămân la un nivel ridicat din cauza reacţiei lente a companiilor (efectul paradoxal de optimism şi supraîncredere în apropierea unei recesiuni);

- Perioada de recesiune - de obicei ajustarea este bruscă, încrederea se prăbuşeşte şi companiile tind să vândă din stocurile existente fără să continue aprovizionarea de la furnizori, pentru a genera lichiditate pe termen scurt. Accesul la finanţare este complicat, cererea este scăzută, încrederea se prăbuşeşte, iar stocurile sunt în cădere liberă;

- Perioada de revenire iniţială şi relansare timpurie - primele semnale de creştere economică pozitivă, dobânzile sunt scăzute (pentru a sprijini relansarea economiei), dar încrederea companiilor revine lent (efectul paradoxal de pesimism prelungit după «duşul rece» al recesiunii). În această perioadă, stocurile cresc timid, relativ proporţional cu evoluţia cererii şi a veniturilor.

Analizând evoluţia stocurilor tuturor companiilor active în România, conform declaraţiilor financiare anuale depuse la Ministerul Finanţelor Publice, constat că aceste corelaţii descrise anterior se respectă cu regularitate".

Domnia sa a evidenţiat că valoarea contabilă a stocurilor aproape că s-a dublat, în ultimul deceniu, crescând de la 113 miliarde lei (anul 2006) la 204 miliarde lei (2017). Cele două maxime au fost înregistrate în anul 2008 şi 2017, când PIB-ul a crescut aproape de două ori peste nivelul potenţial. "Durata medie de rotaţie a stocurilor a atins perioada maximă de aproximativ două luni în anul 2008 şi 2017, ceea ce poate fi asociată cu vârful creşterii economice, urmat de o perioadă de temperare", subliniază domnul Guda.

Preşedintele AAFBR menţionează că ceea ce se întâmplă în acest sector reflectă supraîncrederea şi optimismul companiilor, care alimentează aprovizionarea şi producţia pe stoc, în aşteptarea creşterii cererii şi a vânzărilor: "Entuziasmul exacerbat este readus la realitate prin «duşul rece» al recesiunii, care cauzează prăbuşirea încrederii, accesul dificil la finanţare şi vânzarea de pe stoc pentru a genera lichiditate".

Companiile îşi reduc dramatic stocurile şi trec rapid de la supraîncredere la panică generalizată, potrivit sursei citate. Relansarea economică prin reinstaurarea încrederii este lentă şi greoaie, de aceea stocurile şi veniturile companiilor îşi revin împreună timid şi în expectativă (prima dată se observă creşterea cererii, care este urmată apoi de avansul stocurilor). Această perioadă (observată în ultimul deceniu în România între 2011-2015) este marcată de precauţie, subliniază analistul.

Domnia sa susţine că ţara noastră a depăşit perioada de creştere şi că ne apropiem, în următorii doi ani, de o recesiune.

Investiţiile nete realizate în economia naţională au scăzut cu 1,5%, în trimestrul al treilea din acest an comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut, potrivit cifrelor Institutului Naţional de Statistică (INS). În domeniul lucrărilor de construcţii noi investiţiile au scăzut cu 14,3%, fiind înregistrate scăderi cu 7,6% şi la capitolul alte cheltuieli. Creşteri au fost înregistrate la elementul de structură utilaje (inclusiv mijloace de transport), cu 15,4%. În perioada 1 ianuarie-30 septembrie 2018 comparativ cu intervalul similar, investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut cu 2,7%, creştere înregistrată la următoarele elemente de structură: alte cheltuieli, cu 31,3% şi la utilaje (inclusiv mijloace de transport), cu 8,8%. Investiţiile în lucrări de construcţii noi au scăzut cu 8,2%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb