IANUARIE FINANCIAR BET - scădere de 5,86%, în ianuarie

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 februarie 2019

BET - scădere de 5,86%, în ianuarie
  • document ataşat Randamentul principalilor indici bursieri ai Bursei de Valori Bucuresti
    apasă aici pentru a descărca.

    Declin de 21,7% pentru Banca Transilvania şi de 12,28% pentru BRD - Groupe Societe Generale

    Retragere de 3,9% pentru indicele financiar BET-FI

    Valoare medie zilnică tranzacţionată de aproape 50 milioane de lei, cu circa 9% peste cea înregistrată în 2018

    Bursa de Valori Bucureşti (BVB) afişează, după prima lună a anului curent, un tablou prepoderent negativ, indicele BET găsindu-se, la data de 31 ianuarie 2019, la nivelul de 6.950,84 de puncte, cu 5,86% sub pragul la care referinţa pieţei noastre de capital a încheiat anul 2018, parcurs diferit de cel al burselor din Statele Unite ale Americii şi Europa care au marcat aprecieri pe linie, în luna ianuarie a acestui an, ceea ce indică spre factori interni drept cauză pentru scăderea preţurilor titlurilor de la BVB.

    A fost un traseu imprimat îndeosebi de cotaţiile celor două bănci lichide ale pieţei noastre, Banca Transilvania (TLV) şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD), emitenţii cu cele mai severe deprecieri din luna ianuarie a acestui an din cadrul indicelui BET, de 21,7%, respectiv 12,28%, cotaţia TLV încheind luna la 1,57 lei/titlu, iar cea a BRD la 10 lei/titlu.

    Este o continuare a picajului declanşat în data de 19 decembrie 2018 când, cu o seară în urmă, Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat intenţia Guvernului de a aplica o taxă progresivă pe activul băncilor în funcţie de nivelul indicelui ROBOR, element ce are potenţialul de a eroda sever profitabilitatea instituţiilor de credit.

    În data de 14 ianuarie, a apărut informaţia că taxa va fi calculată şi aplicată trimestrial şi nu anual, ceea ce implică faptul că impactul asupra rezultatelor băncilor va fi de patru ori mai mare decât se preconiza iniţial. Ca urmare, în ziua apariţiei ştirii, preţul acţiunilor TLV şi BRD a înregistrat scăderi de 9,58% respectiv 6%, cele mai severe deprecieri ale cotaţiilor celor două bănci, în luna tocmai încheiată. (Citiţi detalii în articolul "BVB - din nou în genunchi", https://www.bursa.ro/bvb-din-nou-in-genunchi-02121635. .

    Salt de 7,69% pentru OMV Petrom, pe fondul unui volum redus

    La polul opus, din cadrul indicelui BET, cea mai importantă creştere a fost înregistrată de acţiunile OMV Petrom (SNP), a căror cotaţie a urcat cu 7,69%, până la 0,322 lei/unitate, în contextul unui volum mai degrabă redus, în doar patru din cele 20 de şedinţe bursiere din luna ianuarie fiind consemnate transferuri cu titlurile grupului petrolier ce au depăşit valoarea medie a ultimei luni de tranzacţionare.

    Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP) a avut, în luna tocmai încheiată, un declin de 3,9%, până la 33.287,08 puncte, în condiţiile în care fondurile închise de investiţii sunt afectate doar indirect de măsurile incluse în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului n.r. 114/2018, prin deţinerile pe care le au acestea în principalele societăţi din domeniile bancar, energetic şi al utilităţilor de la BVB.

    Rulaj de peste 500 de milioane de lei realizat cu acţiunile Banca Transilvania, echivalentul a circa 50% din schimburile totale efectuate în prima lună a anului

    Cum era de aşteptat, tot acţiunile TLV au fost responsabile şi de cele mai mari rulaje de la BVB, în luna ianuarie schimburile realizate cu titlurile instituţiei de credit din Cluj, atât prin piaţa "regular" cât şi "deal", în valoare de 513,6 milioane de lei (449,1 milioane de lei prin piaţa "regular" şi 64,5 milioane prin cea "deal"), reprezentând aproximativ 50% din valoarea totală tranzacţionată în ianuarie pe toate pieţele administrate de BVB, de circa 1,028 miliarde de lei (nivel situat sub cel din luna decembrie a anului trecut, de 2,068 miliarde de lei) conform calculelor realizate de Ziarul BURSA, pe baza datelor furnizate de BVB.

    Per ansamblu, în prima lună a anului, pe toate pieţele adiministrate de BVB au fost realizate 58.935 de tranzacţii, sub cele 71.940 de schimburi înregistrate în decembrie 2018, în cadrul cărora au fost schimbate aproape 776 milioane de titluri, faţă de cele 1,174 miliarde de titluri tranzacţionate în ultima lună a anului trecut, conform calculelor noastre.

    Valoarea medie zilnică tranzacţionată în luna ianuarie a acestui an s-a situat la aproape 50 milioane de lei, cu circa 9% peste cea înregistrată în anul trecut, de 46 milioane de lei.

    În data de 30 ianuarie au apărut şi primele estimări venite din partea oficialilor companiilor direct afectate de măsurile din OUG 114/2018, Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz (SNG) menţionând la finele lunii în cadrul unei conferinţe de presă că cifra de afaceri şi profitabilitatea producătorului de gaze naturale vor scădea cu circa 20-25%, până la finalul acestui an, ca urmare a plafonării preţului gazelor naturale din producţia internă la 68 de lei/MWh.

    Contrapartea Centrală va avea un capital social iniţial de cel puţin 16 milioane de euro, aportul BVB urmând a fi de cel mult zece milioane de euro

    Tot la finalul lunii recent încheiate, în data de 29 ianuarie, acţionarii Bursei de Valori Bucureşti au votat înfiinţarea unei societăţi pe acţiuni ce va fi autorizată pentru a funcţiona ca o Contraparte Centrală (CCP), entitate necesară pentru constituirea unei pieţe de instrumente financiare derivate, care potrivit declaraţiilor brokerilor şi analiştilor din piaţa noastră de capital, precum şi a conducerii BVB, are potenţialul de a spori lichiditatea, cea mai mare problemă a bursei noastre.

    Aportul BVB la capitalul social iniţial al CCP-ului, care va fi de cel puţin 16 milioane de euro, este de cel mult zece milioane de euro, pentru restul necesarului de capital operatorul pieţei urmând să identifice/selecteze ceilalţi co-acţionari în cel mult trei luni de zile de la votul privind înfiinţarea Contrapărţii Centrale.

    (Citiţi detalii în articolul "Derivatele - tot mai aproape de Bucureşti"

    http://https://www.bursa.ro/derivatele-tot-mai-aproape-de-bucuresti-25142631 şi "Avem o perspectivă certă să devenim piaţă emergentă, în 2019"

    https://www.bursa.ro/sif-urile-si-fondul-proprietatea-adrian-tanase-bursa-de-valori-bucuresti-avem-o-perspectiva-certa-sa-devenim-piata-emergenta-in-2019-62912633).

    Mâine, 6 februarie, companiile din structura indicelui principal BET încep să-şi publice rezultatele financiare preliminare pentru anul 2018, OMV Petrom dând startul perioadei de raportări, în timp ce ultimii emitenţi din principalul coş de acţiuni al pieţei bucureştene care se vor prezenta în faţa investitorilor cu rezultatele pentru 2018 sunt Conpet (COTE) şi Electrica (EL), în data de 28 februarie.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    16 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9754
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb