IAR 99 Şoim, modernizat de Elbit Systems

G.M.
Ziarul BURSA #Companii #Apărare / 15 martie 2023

Sursa foto: www.roaf.ro

Sursa foto: www.roaf.ro

Avioanele de antrenament avansat IAR 99 Şoim vor fi utilate cu sisteme avionice avansate, un sistem de avionică virtuală încorporată pentru antrenament live, monitoare avansate, afişaj deasupra capului, sistem de navigaţie şi sisteme de activare a armelor, se arată într-un comunicat de presă emis de compania Elbit Systems care va livra sistemele respective către Avioane Craiova.

"Modernizarea acestor aparate va sprijini tranziţia eficientă a piloţilor din cadrul Forţelor Aeriene Române la avioanele de luptă, inclusiv la avioanele F-16. Contractul se va derula în următorii patru ani, iar programul este realizat în urma unui contract anterior încheiat de Forţele Aeriene cu compania de avioane din Craiova", se arată în documentul citat.

Este al doilea contract pe care Elbit Systems îl încheie, în ultimii trei ani, pentru furnizarea de sisteme de avionică pentru aparatele IAR 99. Menţionăm că în 14 decembrie 2020, compania israeliană, care are patru unităţi de producţie în ţara noastră (Simultec şi Elmet - la Măgurele, şi A/E Electronics şi Elmet - la Bacău), a încheiat tot cu Avioane Craiova un contract în valoare de 27 milioane dolari pentru modernizarea avioanelor IAR 99 Standard, contract ce se va finaliza în 024. Compania israeliană este furnizor în ambele contracte, sistemele urmând a fi montate de Avioane Craiova.

Pe lângă acest contract, compania din Israel anunţă că a mai obţinut de la Ministerul Apărării Naţionale încă trei contracte prin care va furniza suite de război electronic, sisteme electro-optice cu infraroşu (EOIR) şi sisteme Brightnite pentru elicopterele IAR 330. Pentru unul dintre aceste contracte, compania va integra, în cursul anului 2024, sistemul Spectro XR pe elicopterele IAR 330 pentru a spori capacităţile operaţionale ale Forţelor Navale Române. Acest contract, ca urmare a unei modernizări precedente reuşite a elicopterelor IAR ale Forţelor Navale Române, se va realiza pe parcursul anului viitor.

În ceea ce priveşte suita completă de război electronic (EW), aceasta conţine inclusiv un receptor de avertizare radar (RWR), un sistem de avertizare cu laser (LWS), un sistem de avertizare cu rachete infraroşu (IR MWS) şi un sistem de distribuire a contramăsurilor (CMDS). Sistemele vor fi livrate unui furnizor naţional pentru instalarea şi integrarea pe şase elicoptere Puma, cu o opţiune pentru încă şase elicoptere în viitor. Contractul privind suita de război electronic se va derula în următorii trei ani.

Compania va furniza şi sisteme de afişare şi urmărire de tip HDTS, sisteme electro-optice Spectro XR şi un pachet de misiune pentru aeronave, care include ecrane inteligente, hărţi digitale şi sisteme de recunoaştere. Pe lângă toate acestea, elicopterele Puma 330 SAR realizate de IAR Braşov vor beneficia de sisteme Brightnite.

Sistemul electro-optic Spectro XR multi-spectral reprezintă un salt înainte în ceea ce priveşte capacităţile complexe de informaţii, supraveghere, achiziţie de ţinte şi recunoaştere. Potrivit pentru complexitatea operaţională de astăzi, sistemul este conceput pentru supravegherea cu rază de acţiune extinsă pe timp de zi şi de noapte, în diferite condiţii meteorologice. De asemenea, oferă capacităţi de scanare continuă a ţintelor pentru o mai bună cunoaştere a situaţiei operaţionale.

Sistemul BrightNite este conceput pentru a depăşi limitările de vizibilitate şi pentru a permite pilotarea eficientă şi în siguranţă a elicopterelor de misiune pe timp de noapte şi în condiţii de DVE, inclusiv în condiţii meteorologice nefavorabile, pene de curent, viscol şi furtuni de nisip. Acesta transmite imagini video de înaltă rezoluţie către afişajul căştii de zbor (HMD) şi permite pilotului să zboare fără să-şi ţină privirea în cabină, menţinând contactul permanent cu exteriorul. Sistemul poate prezenta informaţii mai multor piloţi simultan pe un afişaj multifuncţional şi intuitiv.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Afisaj deasupra capului e traducerea romglezeasca a lu' Head-Up Display..adicatalea altceva...da' deh..

    1. iar ne dau elbit astia niste echipamente obosite pe care le platim la pret de echipament nuclear

    cate avioane IAR / soim a modernizat / Elbit Systems in Romania pana acum?

    cate din ele sunt parabusite sau consemnate la sol ?! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb