Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a declarat, sâmbătă, cu ocazia vizitei la viitorul aeroport al Braşovului, că societatea "IAR Ghimbav" ar putea fi privatizată mult mai repede dacă din patrimoniul acesteia vor fi scoase terenurile, care îi cresc artificial preţul de vânzare.
Domnia sa a explicat că a discutat cu Teodor Atanasiu, preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, pentru a scoate din patrimoniul societăţii terenurile, după ce la ultima încercare de privatizare, care a avut loc anul trecut, suma oferită nu atingea nici măcar valoarea de piaţă a activelor. Tăriceanu doreşte ca privatizarea să fie realizată strict pe domeniul industrial, iar terenurile să fie scoase din patrimoniul societăţii.
Şeful Guvernului a precizat că a avut o discuţie cu compania "Eurocopter", care s-a arătat interesată să cumpere "IAR Ghimbav".
Călin Popescu Tăriceanu a explicat: "Cei de la Eurocopter mi-au spus că nu vor să facă o afacere imobiliară, ci să cumpere capacitatea de producţie. Aşa e corect să se pună problema. Privatizarea se poate face la valoarea de piaţă. Valoarea de piaţă este dată de cifra de afaceri şi profit. Cum cele două nu sunt prea mari, se poate discuta despre valoarea activelor. Dar, dacă valoarea activelor este umflată artificial, ei nu sunt dispuşi să vină şi să cumpere".
Premierul a mai arătat că, în momentul de faţă, Guvernul susţine IAR-ul, însă indirect, prin comenzile solicitate de Armată, pentru modernizarea şi întreţinerea aparatelor de zbor.
Surse guvernamentale au afirmat, recent, că privatizarea societăţii IAR Ghimbav cu concernul franco-german Eurocopter este condiţionată de o comandă de 30 de milioane de euro constând în elicoptere pentru Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI).
Potrivit aceloraşi surse, "Eurocopter" ar fi interesat să plătească 11 milioane de euro, mult mai mult comparativ cu cât intenţionau să achite anul trecut, când avansaseră o ofertă de doar un milion de euro. Negocierile se blocaseră, însă, la componenta investiţii, unde concernul nu a dorit să pluseze deşi se ajunsese şi la o înţelegere în ceea ce priveşte comenzile din partea MAI.
Ofertele pentru achiziţia pachetului majoritar de acţiuni al companiei ghimbăşene trebuie depuse până pe 23 iunie.