IAR Ghimbav, privatizată fără terenuri

Ovidiu Vrânceanu, Braşov
Ziarul BURSA #Companii / 19 mai 2008

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a declarat, sâmbătă, cu ocazia vizitei la viitorul aeroport al Braşovului, că societatea "IAR Ghimbav" ar putea fi privatizată mult mai repede dacă din patrimoniul acesteia vor fi scoase terenurile, care îi cresc artificial preţul de vânzare.

Domnia sa a explicat că a discutat cu Teodor Atanasiu, preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, pentru a scoate din patrimoniul societăţii terenurile, după ce la ultima încercare de privatizare, care a avut loc anul trecut, suma oferită nu atingea nici măcar valoarea de piaţă a activelor. Tăriceanu doreşte ca privatizarea să fie realizată strict pe domeniul industrial, iar terenurile să fie scoase din patrimoniul societăţii.

Şeful Guvernului a precizat că a avut o discuţie cu compania "Eurocopter", care s-a arătat interesată să cumpere "IAR Ghimbav".

Călin Popescu Tăriceanu a explicat: "Cei de la Eurocopter mi-au spus că nu vor să facă o afacere imobiliară, ci să cumpere capacitatea de producţie. Aşa e corect să se pună problema. Privatizarea se poate face la valoarea de piaţă. Valoarea de piaţă este dată de cifra de afaceri şi profit. Cum cele două nu sunt prea mari, se poate discuta despre valoarea activelor. Dar, dacă valoarea activelor este umflată artificial, ei nu sunt dispuşi să vină şi să cumpere".

Premierul a mai arătat că, în momentul de faţă, Guvernul sus­ţine IAR-ul, însă indirect, prin comenzile solicitate de Armată, pentru modernizarea şi întreţinerea aparatelor de zbor.

Surse guvernamentale au afirmat, recent, că privatizarea societăţii IAR Ghimbav cu concernul franco-german Eurocopter este condiţionată de o comandă de 30 de milioane de euro constând în elicoptere pentru Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI).

Potrivit aceloraşi surse, "Eurocopter" ar fi interesat să plăteas­că 11 milioane de euro, mult mai mult comparativ cu cât intenţionau să achite anul trecut, când avansaseră o ofertă de doar un milion de euro. Negocierile se blocaseră, însă, la componenta investiţii, unde concernul nu a dorit să pluseze deşi se ajunsese şi la o înţelegere în ceea ce priveşte comenzile din partea MAI.

Ofertele pentru achiziţia pachetului majoritar de acţiuni al companiei ghimbăşene trebuie depuse până pe 23 iunie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb