IAŞI: Deputatul Movilă cere clarificarea situaţiei fostului combinat Fortus

Adi Iacob
Companii / 26 februarie 2017

Liderul filialei ieşene a PMP, deputatul Petru Movilă, a cerut, duminică, autorităţilor locale şi centrale să clarifice situaţia fostului combinat de utilaj greu Fortus SA.

Zilele trecute autorităţile au intrat în alertă, după ce cursurile mai multor râuri din Iaşi au fost poluate de uleiul scurs dintr-un rezervor al fostului combinat.

Petru Movilă le cere reprezentanţilor Primăriei şi Consiliului Judeţean "să facă demersuri rapide astfel încât AVAS şi Ministerul Economiei să clarifice într-un fel situaţia de la Fortus", care se află în insolvenţă şi este închis.

"Este foarte grav ce se întâmplă la Fortus. Este consecinţa faptului că din 2013, de când s-a aprobat planul de reorganizare, AVAS-ul şi Ministerul Economiei nu au luat nicio decizie pentru a clarifica situaţia de la Fortus", a declarat, într-o conferinţă de presă, liderul PMP Iaşi.

Conform acestuia, autorităţile centrale trebuiau să întocmească un plan de reorganizare, astfel încât să rămână active funcţionale într-o zonă de producţie, care să respecte inclusiv reglementările de mediu, precum şi pentru dotarea şi retehnologizarea întreprinderii, transmite Agerpres.

Restul activelor, susţine Movilă, conform legislaţiei, trebuiau valorificate şi plătite salariile angajaţilor.

"Grav este că lipsa acestor decizii se răsfrânge asupra cetăţenilor. Ieşenii sunt cei care suferă, apele, mediul din judeţul Iaşi sunt poluate", a declarat deputatul.

El a reamintit că în 2014 a înaintat un proiect de lege care viza retehnologizarea combinatului de utilaj greu Fortus SA şi catalogarea sa ca societate strategică pentru industria constructoare de maşini.

"Proiectul a fost respins pe criterii politice. Acum ne aflăm în situaţia tristă ca Fortus să nu mai funcţioneze, dar mai grav este că produce poluare şi afectează ieşenii", a punctat Movilă.

În urmă cu câteva zile, uleiul aflat în unul dintre rezervoarele fabricii dezafectate s-a scurs în apele râului Valea Adâncă. Pete de ulei au fost văzute ulterior şi pe cursurile râurilor Nicolina, Bahlui, Jijia. De asemenea, au fost descoperite irizaţii mici de poluare şi pe cursul Prutului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb