IBC Focus:  Jumătate dintre arhitecţi estimează o creştere a cifrei de afaceri în 2023

G.D.
Companii / 29 decembrie 2022

Andrei Spătaru, CEO IBC Focus

Andrei Spătaru, CEO IBC Focus

Mai mult de jumătate dintre arhitecţi (55,5%) estimează o creştere a cifrei de afaceri în următoarele 12 luni, potrivit IBC Focus, informează un comunicat remis redacţiei. La polul opus, un sfert (28,6%) dintre arhitecţi sunt pesimişti şi estimează o scădere a cifrei de afaceri.

Potrivit sursei citate, inflaţia şi presiunea pe salarii îi determină pe trei sferturi din arhitecţi (76,2%) să bugeteze o creştere a onorariilor practicate în anul 2023.

Predicţiile celor mai puternici arhitecţi sunt în linie cu estimările celor mai puternici constructori din România. Astfel, va fi înregistrată o creştere pe segmentele de investiţii publice, iar în zona privată investiţiile industriale şi cele rezidenţiale vor fi segmentele de piaţă de interes în anul 2023. Infrastructura, domeniul rezidenţial, utilităţile şi domeniul industrial sunt domeniile care vor înregistra o creştere în următorul an, potrivit arhitecţilor din România.

"Piaţa de arhitectură şi proiectare din România are potenţialul să crească accelerat în următorii ani. Şi asta în primul rând prin creşterea onorariilor practicate de către arhitecţi şi proiectanţi care trebuie să fie mai mari deoarece în prezent este un dezechilibru major în piaţă. Nu este echitabil ca la aceeaşi clădire un agent imobiliar care intermediază o tranzacţie să câştige mai mulţi bani decât un arhitect care a proiectat şi conceput exact aceeaşi clădire. Desigur, în acest demers firmele de arhitectură ar trebui să comunice mai mult şi să educe piaţa astfel încât clienţii să conştientizeze valoarea adăugată adusă de serviciile de proiectare şi arhitectură bine realizate," a declarat Andrei Spătaru, CEO IBC Focus.

Doar anul trecut domeniul arhitecturii a crescut cu 15% faţă de anul 2020, conform analizei IBC Focus bazate pe cifrele de afaceri comunicate de Registrul Comerţului.

Totuşi, piaţa de arhitectură este foarte polarizată. În piaţă sunt active circa 6.000 de firme de arhitectură şi doar 7% dintre acestea obţin venituri anuale ce depăşesc 1 milion de lei.

O treime din întreaga piaţă de arhitectură este controlată de cele mai puternice 100 de firme de Arhitectură, conform Analizei anuale Top 100 Firme de Arhitectură realizată de IBC Focus.

Analiza celor mai mari 100 de companii de top din arhitectură permite surprinderea principalelor tendinţe şi evoluţii din piaţa construcţiilor întrucât arhitecţii sunt primii contactaţi când investitorii vor să construiască noi clădiri. O treime din întreaga piaţă de arhitectură este controlată de cele mai puternice 100 de firme de arhitectură, conform Analizei anuale Top 100 Firme de Arhitectură realizată de IBC Focus.

Analiza celor mai mari 100 de companii de top din arhitectură permite surprinderea principalelor tendinţe şi evoluţii din piaţa construcţiilor întrucât arhitecţii sunt primii contactaţi când investitorii vor să construiască noi clădiri, se menţionează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. in cifre creste in volum afacerile vor incepe sa crape in trepte. de crapat real vor crapa dupa plesnitura ciclului de credit.

    pana atunici a zis Isarescu lapte si miere, lapte si miere; iar pentru guvern mana larga la buzunarul populatiei. 

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb