IBM România va deschide, pe 20 mai, al doilea său centru de servicii din ţară, la Braşov. Conducerea subsidiarei celui mai mare furnizor global de servicii IT spune că experienţa din România este una reuşită, ceea ce a condus la dorinţa de extindere pe piaţa din România. Centrul va fi deschis pe platforma Tractorul, achiziţionată în urmă cu doi ani de compania Flavus Investiţii SRL. Aici îşi mai are sediul un alt furnizor de servicii IT, CGS România. Pentru alegerea locaţiei celui de-al doilea centru din România, cei de la IBM au solicitat feedback din partea clienţilor, au analizat piaţa pentru resurse, au purtat discuţii cu centrele universitare şi au evaluat piaţa imobiliară. Centrul din Braşov se va specializa în dezvoltarea de tehnologii noi şi de competenţe pe segmentul auto.
Furnizorul de servicii IT a început din ianuarie să îşi amenajeze biroul de la Braşov.
De altfel, IBM a anunţat de anul trecut că intenţionează ca în acest an să îşi deschidă două noi birouri, la Braşov şi la Iaşi, pe lângă birourile existente la Bucureşti şi Timişoara, intenţionând de asemenea să crească numărul angajaţilor de la 1.300 la 2.500.
"Abordarea noastră este de a ne extinde prezenţa în România, astfel că vom mai deschide un birou la Braşov şi încă unul în Iaşi", spunea anul trecut Michael Dietz, vicepreşedintele Global Delivery Center pentru Europa de Est. Potrivit lui Cristinel Bulearcă, directorul GPSG (Global Procurement Services Group), al doilea centru IBM din România, au fost analizate şapte oraşe mari, printre care Cluj, Iaşi, Constanţa, Sibiu, Braşov şi Craiova.
Compania ia în calcul şi extinderea în regiune, cea mai potrivită ţintă fiind Bulgaria. Corporaţia a alocat anul trecut 300 de milioane de dolari pentru centrele sale din întreaga lume. Potrivit reprezentanţilor IBM, resursele se alocă în funcţie de necesităţi şi România are toate şansele să atragă finanţare. "Vom investi în Service Oriented Architecture, vom continua să investim în servicii ERP pentru SAP şi Oracle şi vom continua să ne îmbunătăţim partea de consultanţă pentru sectorul financiar, public, industria constructoare de maşini. Aşa că vor fi investiţii pentru a susţine creşterea centrului", a declarat Michael Dietz.
IBM a anunţat, la nivel global, că a încheiat primul trimestru al acestui an cu un profit net de 2,3 miliarde dolari (1,7 miliarde euro), în scădere cu 1% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008. Rezultatul reprezintă urmările crizei economice globale şi faptul că firmele cheltuiesc tot mai puţin pe segmentul IT.
Potrivit presei internaţionale, cel mai mare furnizor mondial de servicii IT intenţionează să închidă câteva mii de locuri de muncă în Anglia, Germania şi Irlanda, dar creează unele noi în alte ţări europene, dar şi în China, India şi America de Sud.