IEA: Piaţa petrolieră va rămâne supraaprovizionată până la finele lui 2016

Ziarul BURSA #Internaţional / 20 ianuarie 2016

IEA: Piaţa petrolieră va rămâne supraaprovizionată până la finele lui 2016

Preţul petrolului ar putea continua să scadă în acest an, în condiţiile în care temperaturile neobişnuit de ridicate şi creşterea ofertei va menţine piaţa petrolului supra aprovizionată cel puţin până la finele lui 2016, a apreciat Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) în ultimul său raport lunar, transmite Reuters.

În ultimele zile, cotaţia petrolului Brent a atins cel mai redus nivel din ultimii 12 ani, coborând sub pragul de 30 de dolari/baril, după ce în luna decembrie Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis să nu îşi reducă producţia, pentru a pune capăt tendinţei de scădere a preţurilor, în pofida faptului că piaţa mondială suferă de pe urma unui exces de ofertă.

În ultimul său raport lunar, IEA şi-a păstrat neschimbate estimările potrivit cărora în 2016, comparativ cu 2015, cererea mondială de petrol ar urma să crească cu aproximativ 1,2 milioane barili pe zi, până la o medie de 95,7 milioane barili pe zi, după ce în 2015, comparativ cu 2014, a crescut cu 1,7 milioane barili pe zi.

"Credem că piaţa petrolului se confruntă cu perspectiva unui al treilea an consecutiv în care oferta va depăşi cererea cu un milion de barili pe zi şi va exista o presiune enormă asupra capacităţii sistemului petrolier de a o absorbi în mod eficient" se arată în raportul IEA, conform Agerpres.

În condiţiile în care economia mondială încetineşte, IEA estimează că în 2016 producţia de petrol a ţărilor OPEC va scădea cu 300.000 de barili pe zi (bpd), până la 31,7 milioane bpd. În timp ce autorităţile iraniene susţin că vor majora imediat producţia cu 500.000 de barili pe zi după eliminarea sancţiunilor internaţionale, IEA prognozează o majorare mai modestă, de doar 300.000 bpd. Cu toate acestea, IEA estimează că revenirea petrolului iranian pe pieţele mondiale va contracara o mare parte din reducerea cu aproximativ 600.000 bpd a producţiei de petrol a ţărilor care nu sunt membre OPEC.

IEA este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973-1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Va scadea sub 25 $cred

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb