• Compania s-a împrumutat, vineri, cu 400 de milioane de euro de la BEI şi BERD pentru centrala de la Brazi
Cea mai mare companie autohtonă, "Petrom", resimte din plin efectele ieftinirii petrolului, raportând o scădere de peste 80% a profitului operaţional, la 180 de milioane de lei, în primul trimestru al acestui an. Preţul ţiţeiului a scăzut cu peste 54%, în primele trei luni din an, la 38,94 dolari/baril. Pentru comparaţie, în primele trei luni din 2008, compania a obţinut un profit operaţional de 1,02 miliarde lei.
În schimb, compania a beneficiat de influenţele favorabile ale strategiei de hedging şi de eforturile continue de restructurare ce au contribuit la reducerea efectelor condiţiilor dificile din piaţă, a precizat, vineri, Mariana Gheorghe, directorul general executiv al "Petrom". În ciuda acestui lucru, profitul net al companiei s-a redus, în primele trei luni ale anului, cu 48%, la 506 milioane de lei.
La finele lunii martie, anul acesta, afacerile companiei erau cifrate la 3,03 miliarde lei, fiind cu 18,35% mai mici faţă de primul trimestru al anului trecut.
În intervalul ianuarie-martie anul acesta, "Petrom" a avut încasări totale de 3,46 miliarde lei, cu 32,59% mai mici faţă de anul trecut, în timp ce cheltuielile companiei au totalizat 2,92 miliarde lei, scăzând cu 26,65% faţă de perioada aferentă anului trecut.
De asemenea, veniturile din exploatare ale companiei au înregistrat o scădere de 24,49%, fiind cifrate la 2,89 miliarde de lei. Cheltuielile din exploatare au avut o evoluţie similară, deşi au scăzut într-un ritm mult mai redus, depreciindu-se cu 3,23%, la 2,7 miliarde lei. Per total, în primele trei luni ale anului, compania a obţinut un profit din exploatare de 179,86 milioane lei, în scădere cu 82,52% faţă de primul trimestru al anului trecut.
"Cu un accent deosebit pe îmbunătăţirea eficienţei şi monitorizarea costurilor, precum şi datorită politicii prudenţiale în ceea ce priveşte gradul de îndatorare, suntem încrezători în capacitatea companiei de a depăşi cu succes provocările contextului economic nefavorabil şi de a-şi consolida poziţia de lider în industria de ţiţei şi gaze", a mai spus doamna Gheorghe.
Un element îmbucurător în acest sens este dat de rezultatul financiar al companiei care, în primele trei luni din 2009, a crescut cu 192% faţă de perioada similară, la 359,86 milioane de lei.
"Petrom" are o valoare de piaţă de 11,83 miliarde lei, potrivit preţului mediu de 0,205 lei/titlu, înregistrat în şedinţa bursieră de la finele săptămânii.
• Investiţie de peste 500 de milioane de euro în centrala Brazi
Compania a contractat, vineri, două împrumuturi de câte 200 de milioane de euro de la "Banca Europeană pentru Investiţii" (BEI) şi "Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare" (BERD). Banii vor fi utilizaţi pentru pentru contrucţia centralei de generare de energie electrică de la Brazi.
"Prin aceste două credite încheiem procesul de finanţare agreat în 2008, care, împreună cu creditul intragrup de la OMV şi cash-flowul generat de companie, ne asigură resursele necesare îndeplinirii obiectivelor noastre pentru perioada 2009-2010", a declarat, vineri, directorul general al "Petrom".
Centrala de la Brazi va avea o capacitate de 860 MW şi va asigura, din 2012, aproximativ 8-9% din electricitatea produsă în România.
Proiectul include construirea unei conducte de gaze cu lungimea de 30 de km, pentru furnizarea gazului şi o linie de alimentare electrică de înaltă tensiune, pentru transmiterea energiei electrice în reţeaua naţională. Investiţia totală se ridică la peste 500 de milioane de euro.
• Mariana Gheorghe: Nu vreau să confirm suma de 150 de milioane de euro pentru petrochimia de la "Arpechim"
Directorul general al "Petrom", Mariana Gheorghe, a precizat, vineri, că va continua discuţiile cu reprezentanţii "Oltchim" şi cu cei ai Ministerului Economiei pentru vânzarea segmentului de petrochimie de la "Arpechim". Domnia sa a fost, însă, rezervată în privinţa sumei de 150 de milioane de euro pe care "Petrom" ar fi cerut-o statului român pentru petrochimia de la "Arpechim", potrivit unor oficiali.
"Nu vreau să confirm această sumă, pentru că nu este corectă. Nu ştiu de unde a apărut această sumă comunicată de oficialii ME", a precizat, ieri, doamna Gheorghe.
Domnia sa a negat faptul că "Petrom" negociază cu statul român un eventual transfer de acţiuni deţinute de ME în schimbul diviziei de petrochimie de la Arpechim.
"Este decizia statului român ce face acţiunile sale, însă nu avem discuţii în acest sens", a spus directorul general al "Petrom".
1. citeva calcule elementare .....
(mesaj trimis de mihai S în data de 11.05.2009, 10:40)
1. pretul petrolului -54% fata de trim 1 de anul trecut, pretul benzinei a scazut in acelasi interval cu 16%;
2. incasarile companiei au scazut cu 32,59%, iar cifra de afaceri cu 18.35% ambele in primul trim.
Concluzie:
1. daca pretul petrolului a scazut cu 54% iar pretul la pompa doar cu 16% rezulta un profit brut in crestere cu 38%.
2. cu toate scaderile suferite pe liniile de busines rezultatul financiar raportat pe trim 1 are o crestere de 192% fata de anul trecut !!! si atunci unde s-a "topit" jumatate din profitul SNP?